Fazekas Andrea, a FEGAT alelnökeként vett részt az olaszországi világbajnokságon

Múlthéten, szeptember 20-25. között került megrendezésre Olaszországban a 2022-es Amatőrhajtó Világbajnokság, a FEGAT jóvoltából. Az eseményen nyolc FEGAT ország mellett, négy tengerentúli ország hajtói hajthattak a szebbnél-szebb olaszországi pályákon. A világbajnokságokon azon FEGAT-tagok jogosultak indulni, akik nem vettek részt a legutóbb megrendezésre kerülő VB-n, ennek értelmében a 2020-as világbajnokság bronzérmeseként, idén Magyarországnak nem volt részvételi lehetősége.

A FEGAT 2021 októberében megválasztott alelnökével, Fazekas Andreával készítettünk egy interjút, a 2022-es Világbajnokságon, immáron képviselőként megélt tapasztalatairól.

Pontosan milyen pozíciót töltöttél be az idei, olaszországi világbajnokságon?

Nagyon megtisztelő volt ez új szerepkör számomra és örülök, hogy ebben is sikerült helytállnom. Az idei világbajnokságon, Sabine Klettenhofer-rel együtt, a FEGAT képviseletében vettünk részt az eseményen.

Mesélj kérlek röviden a többnapos versenysorozatról! Milyen eredmények születtek, kik lettek a dobogós helyezettek?

A világbajnokság első állomása Róma volt, ahol három futamban hajtottak a résztvevők, mindenki kétszer ült sulkyban. Málta már az első nap brillírozott két hajtásból két győzelemmel indított, míg a harmadik római futamot Belgium nyerte. Torinoban folytatódott a verseny, ahol belga, olasz és német győzelmek születtek, így a pontok tekintetében nagyon szoros csata alakult ki az elsőségért Málta, Belgium, Olaszország és Argentína között. A versenysorozat utolsó állomása Firenze volt, ahol bár az idő nem volt túl kegyes a hajtókhoz, nagyon izgalmas futamokat láthattunk. Hollandia is bezsebelt egy első helyezést, majd Belgium is megszerezte a harmadik futamgyőzelmét. Az utolsó verseny előtt, még a győzelem és a helyezések sorsa is teljesen nyílt volt, de a máltai Cliferty Calleja kiváló hajtással megnyerte a záró a futamot is, ezzel megszerezve a világbajnoki aranyérmet. A 2022-es férfi Európabajnok, a belga, Piet van Pollaert lett az ezüstérmes. A bronzérmet pedig pontegyenlőség mellett, jobb helyezésével az olasz hajtónő, Ellena Orlando Villani nyerte, az argentin Maximiliano Lea Acunza előtt.

A 2022-es világbajnokság győztese Málta, Cliferty Calleja képviseletében

 

A háromnapos olaszországi világbajnoki versenysorozat végeredménye. Első helyezett Málta, második Belgium, harmadik helyezett pedig Olaszország

Hol került megrendezésre és milyen hangulata volt a díjátadásnak?

Az esemény záró ünnepsége remek hangulatban telt. A díjazottak a gyönyörű Santa Maria Novella Bazilikában vehették át az elért eredményükért járó tiszteletdíjakat. Komoly feladat egy ilyen esemény lebonyolítása és házigazdák többnyire sikerrel vették az akadályokat.

A 2022-es olaszországi világbajnokság első három helyezettje, illetve az olasz szervezők és a FEGAT képviselői

SHARE THIS