/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Soumillon szerződését felbontotta az Aga Khan

Felbontotta szerződését az Aga Khan első számú lovasával, Christophe Soumillon-nal, a pénteken Saint Cloud-ban történtek után. Soumillon a mellette haladó belga lovast, Rossa Ryant könyökével lelökte lováról verseny közben.

A francia lóverseny egyik legprofibb zsokéja megdöbbentette a sportágat, sportszerűtlen viselkedése miatt 60 napos eltiltást kapott, majd egy vasárnapi interjúban utalt is arra, hogy tudta, mi következik.

A döntés véget vetett Soumillon 2014-ben kezdődött franciaországi megbízatásának az Aga Khan első számú zsokéjaként. Korábban 2002 és 2009 között lovagolt a híres zöld selyemben, ez a korszak pedig két Arc-sikert hozott, Dalakhanival és Zarkavával.

Az Aga Khan által kiadott közlemény szerint: “A múlt pénteki, Saint-Cloudban történt incidenst követően, amely Rossa Ryan esését eredményezte, az Aga Khan Studs úgy döntött, hogy azonnali hatállyal megszünteti a Christophe Soumillon zsokéval kötött szerződését. Ettől a héttől kezdve Soumillon alkalmanként lovagolhat az Aga Khan dresszben, amennyiben a francia trénerek és az Aga Khan Studs csapata is beleegyezik. Jelenleg nem áll szándékunkban zsokét tartani Franciaországban a belátható jövőben”.

Miután kedd reggel híre ment az elválásnak, a 41 éves zsoké nyilatkozott a Racing Postnak: “Természetesen nagyon csalódott vagyok, hogy elvesztettem a megbízatásomat az Aga Khan-nál, de mérhetetlenül büszke vagyok és megtiszteltetés számomra, hogy ilyen hosszú ideig egy ilyen nagyra becsült pozíciót töltöttem be, és további sok sikert kívánok nekik.

Tisztában vagyok vele, hogy hidakat kell újjáépítenem, és eltökélt szándékom, hogy elkötelezettséget és elszántságot mutassak azoknak a tulajdonosoknak és trénereknek, akik igénybe kívánják venni a szolgálataimat.”

Az Aga Khan franciaországi verseny- és ménesigazgatója, Georges Rimaud megerősítette, hogy mivel jelenleg nem keresnek utódot, Soumillon “időről időre” még bevethető.

Az időzítés nem volt jó – soha nem lenne jó alkalom egy ilyen esetre -, de a döntés megszületett” – mondta Rimaud. “Ez nem akadályozza meg Christophe-t abban, hogy időről időre újra lovagoljon a lovainkon, ha az adott tréner úgy érzi, hogy ez hasznos lenne. De nem lesz szerződése úgy, ahogy eddig volt”.

Soumillon-t 2009-ben már elbocsátották, amikor egy gálavacsorán tett meggondolatlan megjegyzései után megromlott a kapcsolatuk, ami Christophe Lemaire kinevezéséhez vezetett, mint állandó zsoké. Rimaud felvázolta az okokat, amiért egyelőre nem lesz megtartott első számú lovas, és hozzátette: “A trénereinkkel folytatott megbeszéléseink alapján úgy gondoljuk, hogy jobb, ha egy kicsit szabadabban dönthetnek arról, hogy ki lovagoljon, és így 2023-ban nem lesz állandó zsokénk. Ám hozzátette: ’Semmi sincs kizárva. Most ezt a döntést hoztuk, de ez még változhat. Jelenleg nem szeretnénk senkivel sem szerződést kötni”.

Mivel Soumillon 60 napos felfüggesztése csak október 14-én lép életbe, a zsoké lovagolhatott a Longchamp-i kétnapos Arc találkozón, és szombaton az Aga Khannkak Erevann partnereként szerzett győzelmet a Prix Daniel Wildensteinben. Ugyanezekben a színekben Európa legmagasabb összdíjazású versenyét, a Qatar Prix de l’Arc de Triomphe-ot is majdnem behúzta, Vadeni fél hosszal végzett a nyerő Alpinista mögött.

Longchamp-i részvétele rengeteg vitát váltott ki, mivel a francia irányító testület megerősítette, hogy nem szeretné, ha Soumillon részt venne a hétvégén.

 

Forrás: Racing Post

SHARE THIS