/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Három komoly nagydíj vasárnap

Vasárnap több nagydíjjal várja a látogatókat a Kincsem Park, programon 10 futam, köztük a Szent László Díj, a Kállai Pál Emlékverseny – Budapesti Díj és a Magyar St. Leger is.

Szent László Díj

A nap egyik fénypontja a kétéves telivérek legfontosabb versenye lesz, az 1400 méteres Szent László Díj. Ez az a táv, ami a fejlettségi szintnek megfelelően a legjobban tükrözi az évjárat tudását. A 3 000 000 forint összdíjazású futamban komoly csatára van kilátás, hiszen öt jó képességű, már bizonyított mént adtak indulónak. Favorit lehet a magabiztos győzelemmel bemutatkozó Lord Winter (Pasquale Borrelli), kimagasló esély a duplázni tudó Carlos Ray (Jaroslav Línek) is (akinek apja, Sioux Nation is remekelt kétévesen, Phoenix Stakes-t is nyert), valamint a szintén javuló Amore Boy (ifj. Kozma István).

A verseny azért is fontos, mert a Szent László Díj dobogósait igen nagy arányban látjuk a későbbiekben a klasszikus futamokban és a nagydíjakban. Remek példa a tavalyi Szent László Díj három legjobbja. President megnyerte a 100. Magyar Derbyt idén, Golden Boy ott volt a szezon első felében az összes nagydíjban, míg Spartan Devil a szezont végig versenyezve folyamatosan szállította a jó helyezéseket. Ha messzebb tekintünk ki, akkor a két nemzetközi klasszis sprinterünk, Overdose és Tour To Paris is behúzta ezt a versenyt, de a később klasszissá váló versenylovak közül jól futott itt az elmúlt évtizedben Panda, Marlon és Light Blue Sky is.

Kállai Pál Emlékverseny – Budapesti Díj

15:30-kor a világhírű mesterzsokéra, Kállai Pálra emlékezünk, akinek ma már mellszobra is van a Kincsem Parkban. Az 1400 méteres Kállai Pál Emlékverseny – Budapesti Díj mezőnye hét lovat számlál, Frankel fia, Blazing Comet (Jirí Palik) a legutóbbi balszerencsés futása után, igen jó eséllyel pályázik a győzelemre kedvenc távján. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, a bombaformában versenyző Simply The Bestet (ifj. Kozma István), aki utolsó három versenyét megnyerte, ráadásul két évvel ezelőtt már elhódította ezt a futamot. A futam harmadik esélye a mindig közel végző Light Blue Sky (Jaroslav Línek).

Magyar St. Leger

Erős és népes mezőny jött össze a Nemzeti Galopp Liga utolsó állomásán, a 2800 méteres Magyar St. Leger 17 órakor indul. Ez a futam a Hármas Korona harmadik ága, a pálya legkitartóbb és legkeményebb hároméveseit hívja starthoz a dicsőségért és a 4 500 000 forintos összdíjazásért. A közönség egyik kedvence, Agreement (Pasquale Borrelli) lehet, két hete szerzett igen könnyű győzelme és folyamatosan javuló teljesítménye is ajánlja. A szaklap is a Jazy Team sárgája mellett tette le voksát. Remek esély Spartan Devil (Jirí Palik), hiszen egész évben megbízhatóan teljesített és mindig tűzközelben végzett, valamint a Magyar Derby nyolcadikja Régi Csibész (Goran Mesetovic), aki legutóbb az Osztrák Derbyben közeli második helyen ért célba. Rajtuk kívül az utolsó két versenyét behúzó Tárbornagy, és a Galileo mén, Major Factor okozhat meglepetést.

A már öt éve életre hívott Nemzeti Galopp Liga sorozatban nagy dolgok már nem történhetnek, hiszen a kategóriákat vezetők behozhatatlan előnnyel állnak az élen, ám a helyezéseknél még lehet változás.
A lovaknál a többek között Nemzeti Díjat nyerő Mágnás Miskát 110 ponttal már biztosan nem lehet utol érni, mögötte Eggi’s Choice második helye is biztosnak tűnik. A harmadik helyen lehet még változás, hiszen a Legerben induló Spartan Devil szerezhet annyi pontot, hogy fellépjen a dobogó alsóbb fokára.

Stanislav Georgiev nagy fölénnyel nyerte meg a zsoké és idomár kategóriát a mostani versenytől függetlenül. Ebben a két összevetésben is lehet még változás a helyezéseket illetően, hiszen a megszerezhető 30, 12, 9, 6, 3 pont átírhatja a jelenlegi sorrendet.

 

SHARE THIS