/ by /   Kiemelt egyéb hír / 0 comments

1956-os megemlékezés

A Kincsem Parkot és a hazai lóversenysportot képviselve Pécsi István ügyvezető igazgató és dr. Gaál Szabolcs is részt vett a Testnevelési Egyetem október 23-i ünnepségén. Az egyetem központi emlékműsora után került sor Hegedűs István kiváló öttusázó és tanár szobrának koszorúzására az intézmény felújított parkjában.
A kedvenc lova után, “Fityula” becenévre hallgató sportoló 1948-ban egyéni magyar bajnoki címet szerzett, válogatott versenyző volt, majd a Testnevelési Főiskola tanára és edző lett.
Portréja és az ideált megtestesítő alakja, Füle Mihály grafikusművész alkotásáról, az 1946-ben kiadott húszforintos papírpénz hátoldaláról ismert. Kisfaludi Strobl Zsigmond pedig 1947-ben Hegedűsről mintázta a Gellért-hegyi Szabadság-szobor (valamikori hivatalos nevén Felszabadulási emlékmű) egyik mellékalakját, a Fáklyavivőt is.

Hegedűs István az 1956-os események sodrában október 24-én gyalogosan indult a margitszigeti sportuszodába, hogy figyelmeztesse tanítványait a veszélyekre. Hajnalban a VI. kerületben a Szófia utca 7. szám előtt, a kapun kilépve, a Nagykörút felől érkező géppisztolysorozat oltotta ki életét. Gerendás László úszóedző (Gerendás György vízilabda olimpiai bajnok édesapja) szemtanúként vallotta, hogy egy teherautónyi ávós terítette le. Ő vitte haza a holttestet egy talicskán, az Izabella utca 50-ben és ideiglenesen az udvaron temették el. Később 1957-ben a Kerepesi úti temetőben helyezték örök nyugalomra a 32 évesen elhunyt sportembert.

A Testnevelési Egyetem parkjában elhelyezett portrét egykori tanítványok adományából ifj. Tóth Béla készítette (akit a Kincsem szobor alkotójaként ismerünk). A 2003-ban tartott szoboravatáson Wittner Mária szabadságharcos is megjelent, aki idén hunyt el, így az ő emléke előtt egy perces néma vigyázzállással tisztelegtek a most megjelent egyetemi és önkormányzati képviselők, korábbi és jelenlegi sportolók.

Hegedűs István alakját idén a hajdani lovastárs, dr. Gaál Szabolcs szavai idézték fel. A jelenleg hendikepperként tevékenykedő egykori igazgató visszaemlékezésében méltatta az öttusabajnok lovasteljesítményeit, sportemberi magatartását és részletesen kitért az 1956-os események személyesen megélt drámai sorozatára.

A beszéd után a Kincsem Nemzeti Kft. koszorúját Pécsi István ügyvezető igazgatóval közösen helyezték el az ’56-os áldozat szobránál.

SHARE THIS