/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, SZAKMAI Ügető / 0 comments

Meglepetések és rekord összegek a harrisburgi árverésen

Az Amerikai Egyesült Államokban, a Pennsylvania állambeli Harrisburg-ben rendezik meg az éves yearling és vegyes ügető-pacer árverést november 7-11 között. Ebben a típusban, az árverések sorozatában a második helyet foglalja el a harrisburgi aukció, mind minőségében és mennyiségében. (Az első helyen egyébként a Lexington Standardbred Sale áll). Az öt nap alatt, várhatóan 1655 felvezetés fog megtörténni, ahol választási csikók, yearlingek, idősebb versenylovak, anyakancák és fedeztetésre feljogosító részesedéseket is lehet vásárolni az ügető-és pacer szakágból egyaránt.

Az első napon 165 yearlinget vezettek fel, amelyeket összesen 19 716 000 $ értékben adtak el, ezzel 11,2%-os növekedést elérve 2021-hez képest. A Standardbred Horse Sale Company elnöke, Dale Welk azt nyilatkozta: „Sokat köszönhetek a tenyésztőknek, hiszen a fajta rengeteget fejlődött. A mének kiválóak minden tekintetben.” A következőkben pedig az elképesztően nagy érdeklődést taglalja Welk: „Hihetetlen volt a tömeg… Az árverés elején alig volt üres hely.”

A tenyésztők közül a Hanover Shoe Farms (akinek az egykori igazgatója, Paul Spears tartott előadást korábban a tenyésztésről a Kincsem Parkban), illetve a Concord Stud Farm adta el legnagyobb értékben a csikóikat. Az előbbi tenyésztő összesen 48 yearlinget adott el 7 528 000 $ értékben, míg utóbbi 5 293 000 $-ért talált új gazdát 31 darab, éves csikójának.

Az ügetők közül nem kellett sokat várni az első izgalmas licitre, hiszen az idei Hambletonian nyerő, Cool Papa Bell (Chapter Seven – Blk Thai Optional – Muscle Hill) féltestvére, a 18-as felvezetésű kanca, Jinx Blackout (Walner – Blk Thai Optional – Muscle Hill) 275 000 $ értékben került új tulajdonba.

Majd következett a 35-ös számú kanca, Genevieve (Greenshoe – Danish Girl – Credit Winner). A csikó anyjának érdemes utána nézni kicsit részletesebben, hiszen ő, a háromszoros Breeder’s Crown győztes, és most fedezőménként élő Gimpanzee (Chapter Seven – Steamy Windows – Muscle Massive) féltestvére anyáról. Valamint Greenshoe és Gimpanzee évekkel ezelőtt ugyanazon tréningben álltak Marcus Melandernél, New Jersey-ben. tehát igen izgalmas származás, mégis „csak” 130 000 $-ért kelt el ez a yearling.

A 38-as felvezetésű kanca, Date Night Hanover (Chapter Seven – Don’t Wait Up – Credit Winner) szintén izgalmas felmenőkkel rendelkezik, hiszen anyjának egyik korábbi utódja, Delayed Hanover (Southwind Frank – Don’t Wait Up – Credit Winner), aki tavaly Breeder’s Crown előfutamot nyert. Mindezek tudatában rekord áron, 600 000 $-ért kelt el.

Hip 38 – Date Night Hanover, 2021. évi pej kanca, aki 600 000$-ért kelt el

 

Következő igencsak drágának mondható vétel, a 60-as számú kanca, Tandem Hanover (Walner – Think Twice – Cantab Hall) volt. Az ő pedigree-je sem hagy kivetni valót maga után, mivel az idei Hambletonian harmadik helyezettjének, illetve a Zweig Memorial nyerőjének, Temporal Hanovernek (Walner – Think Twice – Cantab Hall) az édestestvére, valamint a nagyanyai vonalon feltűnik a 2006-os év lova, Glidemaster (Yankee Glide – Cressida Hanover – Mr Lavec) is. Így nem csoda, hogy 510 000$-ért került új tulajdonba.

Hip 60 – Tandem Hanover, 2021. évi sötétpej kanca, aki 510 000$ értékben talált új gazdára

 

Származás tekintetében nem mehetünk el a 101-es számú mén, Monticello (Chapter Seven – Hemi Blue Chip – Cantab Hall) mellett sem, hiszen az idén végleg visszavonuló, világrekorder és többszörös év lovának, Atlantának (Chapter Seven – Hemi Blue Chip – Cantab Hall) teljes testvére. Az eladás érdekessége, hogy Atlanta egyik jelenlegi tulajdonosa, Bradly Grant Milton vásárolta meg ezt a remek származású mént, 335 000 $ értékben.

Rekord árhoz közeli vétel volt a 109-es felvezetésű kanca, Greenspring (Greenshoe – Ilia – Windsong’s Legacy) is, hiszen 500 000 $-ért került új tulajdonba, a most már fedezőmén, In Range (Bar Hopping – Ilia – Windsong’s Legacy) féltestvére. Csakúgy, mint a 119-es felvezetésű mén, Pennteller Hanover (Chapter Seven – Possess The Magic – Self Possessed), aki a világrekorder kanca negyedik utódja, ezért nem csoda, hogy ő is 500 000 $ értékben talált új gazdára.

Hip 119 – Pennteller Hanover 2021. évi sötétpej mén, aki 500 000$ ért került új tulajdonba

 

Utolsó előtti érdekességként a 134-es számú kancát, Linnea G-t (Tactical Landing – Solveig – Yankee Glide) említeném meg. Ő annak a Solveig-nak az utóda, aki év lova volt 2004-ben, valamint anyakancaként is sikerült maradandót alkotnia, hiszen neki köszönhetjük: Shake It Cerry-t (Donato Hanover), Uncle Lasse-t (Donato Hanover), Dontyouforgetit-et (Cantab Hall), Solvatot-t (Donato Hanover), valamint Jimmy William-et (Cantab Hall), amely mének közül, a rettentő jó versenyteljesítményük mellett, fedezőménként is maradandót alkotniuk. Tehát nem csoda, hogy ez a yearling 475 000 $ ért került új tulajdonba.

Zárásként már csak a 142-es számú kancát, Paparazzi Rat-et (Chapter Seven – Strong Is Sexy – Muscle Massive) szeretném bemutatni, aki 400 000 $-ért kelt el. Az eladási ár semmiképpen sem meglepő, hiszen nagyanyja, Inspired Society (Self Possessed – Anamosa Hanover – Speedey Crown) adta azt a Blk Thai Optional-t, akinek eddigi legjobb utódja az idei Hambletonian nyerője, Cool Papa Bell.

Tehát már az első eladási napon hihetetlen árak és persze érdekes pedigree-k várták az árverésre látogatókat, illetve az online megtekintőket egyaránt. A többi napot ezen a linken lehet megnézni, illetve a katalógust, eredményeket és egyéb érdekességeket az alábbi oldalon lehet megtekinteni.

A 2022-es harrisburgi árverés két éve ismét visszaköltözött régi otthonába, a Pennsylvania állambeli Hanover Pike útra, ahol ebben az óriási teremben kerülnek felvezetésre a jövő szupersztárjai

 

Forrásként a harnessracingupted.com cikke is felhasználásra került.

A fotókat a Harness Racing FanZone Facebook oldaláról lettek felhasználva.

 

SHARE THIS