/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Veretlenül ménesbe – Flightline (videóval)

Írta: Kovács Botond.

Fligthline nyakán a fehér folttal

Az amerikai szaksajtó Flightline (2018 pm, Tapit – Feathered, Indian Charlie) nevétől volt hangos a Breeders’ Cup után. Nem csoda, hiszen egy nehezen induló, és problémáktól cseppet sem mentes karrier után a csúcson hagyta abba pályafutását a villámlábú kaliforniai telivér, és az sem lehetetlen, hogy története egyszer megmozgatja a hollywoodi álomgyár korifeusainak élénk fantáziáját.

William B. Fasig


Flightline-t a Kentucky államban található Summer Wind Farm tenyésztette, és yearling korában a Fasig-Tipton Saratogában rendezett árverésén cserélt gazdát 1 millió dollárért. A cég a legrégebbi lókereskedőház Észak-Amerikában, leginkább a brit Tattersallhoz hasonlíthatjuk, 1898-ban alapította William B. Fasig és Edward A. Tipton. Az üzlet mindig remekül ment, de a pénz nagy úr az Újvilágban, 2007-ben olyan előnyös ajánlatot kaptak az örökösök Abdullah Al Habbai dubaji üzletembertől, hogy felhagytak az alapító atyák által örökül hagyott tevékenységgel. Az aukciósház presztízsét mutatja, hogy az Amerikai Hármas Korona eddigi három nyilvános árverésen áruba bocsátott nyerőjéből kettőt tőlük vásárolt meg futtatója (Seattle Slew – 1975, American Pharoah – 2015).

Edward A. Tipton

Azt írtuk, gazdát cserélt a ló, de ez nem teljesen igaz, mert a tenyésztő megtartott egy részt magának, a Hronis Racing, a Siena Farm, és a West Point Thoroughbreds & Woodford Racing csupán betársult az említett összegért. A tekintélyes összegre, éppen csak felkaphatták a fejüket a szakemberek, mert a Fasig-Tipton csillagászati árakat, valamint újabb és újabb árrekordokat produkál szinte minden évben. Az 1 millió azért nem számított túl soknak, mert Tapit háromszoros apamén champion volt (2014, 2015, 2016), Feathered megnyerte a Grade 3-as Edgewood Stakest, és második lett a Grade 1-es Amrican Oaksban, apja Indian Charlie pedig a Grade 1-es Santa Anita Derbyben nem talált legyőzőre, és harmadik lett a Kentucky Derbyben.

John W. Sadler

Flightline idomítását John W. Sadlerre bízták, aki napfényes kaliforniai Pasadenában vezeti istállóját. Sadler 1978-ban váltotta ki működési engedélyét, miután állatorvosként elvégezte az Oregoni Egyetemet, és a diákévek után visszaköltözött szűkebb hazájába. Nagydíj győzelmeinek se vége, se hossza, európai szemmel most csak hat Derbyt (Del Mar Derby: Get Funky – 2006, Twirling Candy – 2010, Ethnic Dance – 2013. Santa Anita Derby: Sidney’s Candy – 2010, Rock Your World – 2021. Arkansas Derby: Line of David – 2010), és természetesen Accelerate 2018. évi Breeders’ Cup sikerét említjük. A mester némi iróniával hangjában egyszer azt mondta: Lovamnak nincs ellenfele, kivéve, a falak, a kiálló tárgyak és az ajtók.


Valóban így van. Flightline felkészülését folyamatosan sérülések hátráltatták, amelyeket istállójában vagy tréning után szerzett, többnyire azért, mert ijedős, érzékeny idegzetű lévén valamilyen váratlan hanghatás érte. Kétévesen nyergelés közben megrémült, és addig zabolátlankodott, amíg a bokszajtó mélyen felsértette a farát. Az incidens miatt nem futhatott csikóként, és az L alakú sérülés a mai napig látszik a farán. Apróság, de nyilván senki sem örült neki, hogy nyakán egy antibiotikumos kezelés miatt kifehéredett a szőr. John Leyva munkalovas hamar észrevette azt is, hogy akkor a legnyugodtabb, ha egy póni kikíséri a tréningpálya széléig.

Flightline Santa Anitában

2021 áprilisában végre elérkezett a debütálás Santa Anitában, ahol a hét lovat felvonultató 1200 méteres nyeretlen versenyt 9/10-es favoritként 13 ¼ hosszal nyerte 1:08.75-es idővel azután, hogy a start után nekiment az egyik mellőle kiugrónak (a rossz startolás egész versenykarrierje során elkísérte). Az időeredményről megjegyezzük, hogy az Equibase szerint Twin Sparks tartja az amerikai rekordot 1:06.49-es eredménnyel.

Az első futást négy és fél hónapos kényszerpihenő követte egy tréningben szerzett patarepedés miatt. Szeptemberben Del Marba vitték hősünket, ahol ismét toronymagas, 1/5-ös favoritként győzedelmeskedett 1200 méteren, szinte úszott a levegőben a cél felé, és tizenhárom hosszat vert az második helyezett Escape Routra. A menedzsment ekkor már sejtette, hogy kivételes képességű ló ropogtatja az abrakot az istállóban, ezért úgy döntöttek szintet váltanak és a Grade 1-es, 1952-ben alapított Malibu Stakesben indítják a Flightline-t. Nem kellett csalódniuk, mert a hároméveseknek kiírt 1400 méteres futamot ismét fölénnyel, 11 ½ hosszal nyerte 2/5-ös favoritként.

Speakers Corner

Kaliforniában nem beszélhetünk téli pihenőről, inkább csak szezon eleji vakációról, ám ez sem telt izgalommentesen Flightline csapata és futtatói szempontjából. Egy csánksérülés megakadályozta az áprilisi első futást, és csak június közepére került ismét harcra kész állapotba. A cél a Grade 1-es, mérföldön rendezett Metropolitan Handicap megnyerése volt a Belmont Parkban, ahol csak öten mertek kiállni ellene, köztük a Grade 1-es Carter Handicap nyerője, a Godolphin amerikai üdvöskéje Speaker’s Corner és Aloha West, 2021. évi Breeders’ Cup Sprint hőse. Azonban hiába jött a két nagyágyú, Flightline hat hosszal ért célba az outsider Happy Saver előtt, a többiek még talán ma is futnak.

Cigar

Mivel Sadler mester cseppet sem aggódott idomítottja távbírása miatt, szeptemberben a Grade 1-es, 2000 méteres Pacific Classic Stakes következett, ahol már csak 30/100 merték jegyezni a szupersztárt a jenki könyvesek. Jól tették, hogy nem voltak merészebbek, mert alaposan ráfizettek volna. Flightline minden addigi formáját felülmúlva 19 ½ hosszal nyerte a nagydíjat. A szenzációs hír körbejárta a világot, és World’s Best Racehorse Ranking 139-es képességszámmal jutalmazta a produkciót. A világon addig csupán Frankel kapott magasabbat (140), de homokon futó lovak közül ez a legmagasabb értékelés, amellyel megelőzte Cigar 135-ös eredményét. (A futam megtekinthető az írásunk végén lévő linkre kattintva.)

Flightline és Flavian Prat a Breeders’ Cup Classic után

Fligthline utolsó futására a novemberi Breeders’ Cup Classicon került sor. Legnagyobb kihívója a tavalyi Breeders’ Cup Dirt Mile nyerője, a szuperklasszis Life is Good volt, aki csak Grade-besorolású versenyben lépett pályára egész életében, és négy Grade 1-es (Breeders’ Cup Dirt Mile, Pegasus World Cup, Whitney Stakes, Woodward Stakes), három Grade 2-es (San Felipe Stakes, Kelso Handicap, John A. Nerud Stakes) és egy Grade 3-as (Sham Stakes) sikerrel rendelkezik. Irad Ortiz, Jr. megpróbált meglógni Life Is Goodon a start után, mert úgy érezte ez az egyetlen esélye Flightline ellen, de esélye sem volt a győzelemre. Hősünk könnyedén vette át tőle a vezetést a célegyenesbe érve, és a nagydíj történetének legnagyobb sikerét aratta 8 ¼ hosszat verve a második helyezett, szélső esély Olympiadra.

A főszereplő nem hozták el

2022 szeptemberében már felröppentek a hírek Flightline nyugállományba vonulásáról, és ezt november 6-án, közvetlenül a Breeders’ Cup Classic megerősítették. A tenyésztő bejelentette, hogy egykori szülőhelyén állítják fel a mént és 200 ezer dollárért lehet igénybe venni a szolgálatait. A közlemény után hátravolt még azonban egy tipikus amerikai csavar. A tulajdonosok úgy döntöttek, hogy a 2.5% százalékot áruba bocsátanak a lóból. Nem teketóriáztak, és másnap, november 7-én a keenlandi tenyészállatokat felvonultató árverés előtt, hosszas izgalmak után 4.6 millió dollárnál koppant a kikiáltó kalapácsa (Flightline nem vezették fel). Egy ismeretlen befektető nevében a Brookdale Farm fizette ki a vételárat. Flightline értékét így 184 millió dollárra becsülik hat verseny után a ménesévek megkezdése előtt.

Flightline veretlenül hagyta el a pályát, ezért felkerült egy exkluzív listára, amelynek élén Kincsem áll. Hasonló eredménnyel zárta versenykarrierjét a történelem során tizenhat társa, akik nevét és származását mindenképpen szükségesnek tartjuk megemlíteni:

Bustin Stones (2004 sm, City Zip – Shesasurething, Prospector Gamble) – Amerikai Egyesült Államok

Justify (2015 sm, Scat Daddy – Stage Magic, Ghostzapper) – Amerikai Egyesült Államok / Hármas Korona nyerő


Amianto (1888 sm, Zanoni – Mariana, Chivalrous) – Argentína
Candy Ride (1999 pm, Ride The Rails – Candy Girl, Candy) – Argentína
Manantial (1955 fm, Gulf Stream – Magda, Full Sail) – Argentína
Payaso (1929 pm, Re-Echo – Payasada, Pippermint) – Argentína


Windsor Slipper (1939 pm, Windsor Lad – Caroet Slipper, Phalaris) – Írország

Flying Childers

Aldford (1911 stpm, Mauvezin – Mangalmi, William the Third) – Nagy-Britannia
Albany Girl (1935 sk, Duncan Grey – Vestalia, Abbot’s Trace) – Nagy-Britannia
Bay Middleton (1883 pm, Sultan – Cobweb, Phantom) – Nagy-Britannia
Dismal (1733 fakó m, Godolphin Arabian – Alcock Arabian Mare, Alcock Arabian) – Nagy-Britannia
Flying Childers (1714 pm, Darley Arabian – Betty Leedes, Wharton’s Careless) – Nagy-Britannia
Hurry On (1913 sm, Marcovil – Tout Suite, Sainfoin) – Nagy-Britannia
Tolgus (1923 pm, Stefan the Great – Rosa Croft, Lemberg) – Nagy-Britannia


Caveliere (1926 pm, Havreasac II – Chuette, Cicero) – Olaszország
Claude (1964 pm, Hornbeam – Aigue-Vive, Vatellor) – Olaszország

Flavien Prat

Végezetül ejtsünk pár szót Flightline állandó zsokéjáról, a francia származású Flavien Prat-ról. A harminc esztendős fiatalember champion utánpótlás lovas volt szülőhazájában, és Group-versenyeket is nyert (Prix Marcel Boussac, Prix de Pomone, Prix Daniel Wildenstein, Prix Perth), mégis úgy gondolta, senki sem próféta a maga hazájában, és 2015-ben áttette működési területét a tengeren túlra. Most már látszik, hogy jól tette, mert közel hatvan nagydíj sikert ért el, köztük egy Kentucky Derbyt (Country House – 2019), egy Preakness Stakest (Rombauer – 2021) és a mostanival együtt négy Breeders’ Cup-győzelem fűződik a nevéhez (Obviously, Turf Sprint – 2016, Battle Of Midway, Dirt Mile – 2017, Storm the Court, Juvenile – 2019, Flightline, Classic – 2022). A hab a tortán, hogy a Kanadai Hármas Korona első ágának számító, az amerikai kontinens legrégebbi alapítású és mai is futott versenyét a Queen’s Plate-et is behúzta (One Bad Boy – 2019).

 

SHARE THIS