/ by /   Friss hírek, Kiemelt egyéb hír / 0 comments

Ki lesz az Év Ügetőlova 2022-ben?

A tavalyi évhez hasonlóan idén is szavazással dől el az “Év Ügetőlova” cím sorsa. A szavazás során 6 csoport (5 szakmai szervezet és a közönség) véleményét veszi alapul a versenyszervező és ez alapján alakult ki a végső sorrend. Holtverseny esetén a Versenyszervező szavazata dönt.

Játékszabályzat

Az idei évben a következő csoportok, szervezetek szavaznak:
Közönség, a Kincsem Park szavazó felületén
Versenyszervező
Magyar Lovaregylet
Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete
Futtatók Egyesülete
Idomárok és Hajtók Egyesülete

Kik közül lehet választani:

Bonaparte Boss 5 éves sötétpej herélt
Idomár: Veljko Mazsity
Hico istálló
Származása: Napoleon – Nikita

Nikita ötéves fia, a Hico istálló kiválósága remek évet zárt, 10 futásból 4 győzelem és 4 pénzdíjas helyezés a mérlege, amellyel közel 7,7 millió forintot keresett idén. Nyár közepén kezdte meg menetelését az Ötévesek Nagydíjában, majd a Szent István Díjban aratott elsősége is könnyű feladat volt számára. Két ezüstérmes hely következett, az első a 108. Hungária Díjban, ahol pályarekord beállítással lett második, majd a Köztársasági Díjban, ahol új pályarekordot futva ért a dobogó második fokára. Elképesztő szezonját az Őszi Kísérleti Verseny és a Ménesek Díja trófeájának elhozásával koronázta meg.

Bobby Fischer 5 éves pej herélt
Idomár: Juhász Balázs
Bu-Cso istálló
Származása: Miguel Duhamel – Izzy Star

A 2022-es szezon igen ígéretesen indult Bobby Fischer számára, a nagy áttörést május elején, a Spartakus Ans Díj hozta számára, ahol a német sztárhajtóval, Thorsten Tietz-cel javította meg élete akkori legjobbját. Ezt követően folyamatosan menetelt, a korosztályos nagydíjakban is szépen helyt állt, és közel 3 millió forintot keresett idén. Kitűnő teljesítményét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a nevéhez fűződő két pályarekord az idei szezonban, amit rövid és középtávon futott. A rövidtávon elért 1.13.3- as ideje a valaha futott legjobb idő a hazai tenyésztésű lovak között, egyben abszolút pályarekord is. Az augusztus óta veretlen, Juhász Balázs által idomított ügető idei mérlege, 11 futásból, 8 első hely, 2 helyezés, és mindösszesen egyszer volt csak helyezetlen, idei első versenyében.

Csak a szél 4 éves pej kanca
Idomár: Fazekas Imre
C’est la Guerre istálló
Származása: Ken Warkentin – Naná

Fazekas Imre idomítottja már az elmúlt két évben is bizonyította klasszisát, hiszen számos nagydíjat nyert, illetve szerzett helyezést. A 2022-es évben két, 2 futásos heat versenyben is elindult, melyekből a Dr. Borostyánkőy Tamás Emlékversenyben egy szép ezüstérmet szerzett. Ekkor már csak egy hónap volt élete legnagyobb versenyéig, a 108. Magyar Ügetőderby-ig, amelynek trófeáját sikerült elhoznia. Ezt követte a Kanca Díjban szerzett első helye, miután az idei keresete több, mint 9 millió forintra rúgott. A 2022-es szezonban ő is felállított egy rövid- illetve egy hosszútávú pályarekordot a négyévesek kategóriájában.

 

Denver Broncos 3 éves sötétpej kanca
Idomár: Balogh Bernadett
Prolongo istálló
Származása: Timoko – Nóraville

Denver Broncos az idei hároméves kiemelt versenyek rendszeres résztvevője volt, ahol folyamatosan jól fejlődött és szerzett jobbnál-jobb helyezéseket. Idei legfigyelemreméltóbb teljesítménye, a Háromévesek Nagydíjában aratott elsősége volt. Ezt követően az idősebb klasszisoknál még nem igazán jutott döntő szerephez, de remek évét az ÜTOE Nagydíjban és a Ménesek Díjában szerzett bronzérmével fejezte be. Az idei szezonban a mérlege, 13 startból 2 győzelem, 6 pénzdíjas helyezés, amely 3,9 millió forintos életnyereményt jelent Nóraville lányának a 2022-es évre.

Gareth Boko 9 éves sötét pej mén

Származása: Make it Happen – Vanilla Boko

Hazánkban mindösszesen egyszer állt csak starthoz, a Boko Stables kiválósága, a 2022-es Marschall József Emlékversenyben, ahol a magyar színeket képviselve, könnyű győzelemével abszolút pályarekordhoz közeli, 1.12,7-es időt ügetett. Életnyereménye a Kincsem parki győzelmével, közel 245 millió forint. Az idei évben még egyszer láthattuk versenyezni, Bécsben, a Grof Kalman Hunyady Gedenkrennen-ben, ahol egy szép harmadik helyet hozott el tulajdonosainak.

SHARE THIS