/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai ügető hírek / 0 comments

Zóna elköszön a versenypályától

A Kincsem park egyik meghatározó magyartenyésztésű, idősebb kancája utolsó versenyére készül december 17-én, szombaton.

Zóna 2015-ben, Zsálek Zsolt ménesében Somogyaracson látta meg a napvilágot Offenbach Bigi és Káma lányként. Az anyai oldala rendkívül erős, hiszen Káma, a neves C’est la Guerre lánya, akinek ivadékai közé tartozik például Naná és Olyan nincs is. Apai ágról is remek képességű, azonban gyengébb lábszerkezetű ügetők születtek, amilyen a későbbiekben Zóna is lett.

Zóna (elől) yearlingként Somogyaracson Fotó: Péter Réka

 

A versenypályára felkerülése, kissé a szerencsén is múlott, hiszen ménesi társai, például Zenit Charme már javában megkezdték a betanulást Fazekas Imrénél, míg ő boldogan élte mindennapjait. Ekkor Rózsa Gyula, a BBKR. istálló tulajdonosa, idomárja, Csordás Emil bíztatására, látatlanban megvásárolta ezt a remek kancát. Megérkezésekor trénere egy nagyon szimpatikus kanca csikóval szembesült, akit kétéves korában 2017. szeptember 2-án idomártársa, Vezér Emese megkvalifikált. 2018-ban több alkalommal is megmutatta tehetségét, azonban apai vonalából adódóan sok lábproblémával küszködött, így a kiemelt tenyész-és rendszeresített versenyekben, fiatalabb korában nem tudott részt venni. Gyógykezelések során esett át, amik kellőképpen megerősítették lábszerkezetét, ennek köszönhetően idősebb korábban az egyik legstrapabíróbb ügető kancája lett a nagyversenyeknek. 2019-ben sorra halmozta a helyezéseket, akkori legjobb eredménye az Őszi Kanca Díjban szerzett ezüstérme volt.

A 2019-es Őszi Kanca Díjban második helyezett lett Csordás Emillel

 

2020, azonban állandó hajtója, Csordás Emil számára is emlékezetes marad a Pannónia Díjban aratott közös sikerüknek köszönhetően, hiszen mindkettőjüknek ez volt az első győzelmük ebben a futamban.

Pannónia Díjban aratott siker 2020. augusztus 22-én

 

2021-ben is sorra hozta a helyezéseket a nagyversenyekben, azonban az újabb kiemelt sikerig 2022 márciusáig kellett várni, amikor is kisebb meglepetésre leiskolázta az akkori legjobb idősebb lovakat, a Bródy János Emlékversenyben.

2022-es Bródy János Emlékversenyben győzött Csordás Emillel

 

Ezt követően a Pulay Kornél Emlékversenyben megfutotta középtávú élete topját, 1.14,3-at, amellyel egy szép bronzérmet szerzett, majd a Dr. Borostyánkőy Tamás Emlékversenyben és a Dr. Vecseklőy József Emlékversenyben is dobogón végzett. Életében utoljára, 61. startjára, a Hóra II. Sándor Emlékversenyben láthatjuk futni, Vezér Emesével, amely előtt mérlege 15 első hely, 32 pénzdíjas helyezés, és 10 269 000 forintos életnyeremény. Boldog nyugdíjas, tenyészkanca életet kívánunk Somogyaracson!

SHARE THIS