A legendás futam kvalifikált indulói 1.rész

Az 2023. évi Prix d’Amerique-ben az eddig biztosnak tűnő, 12 kvalifikált induló közül, heten az öt-és hatévesek táborát erősítik. 2010 óta hat ilyen fiatal ügető tudta megnyerni ezt a nagymúltra visszatekintő versenyt. Az utolsó “ifjonc”, a világklasszis Face Time Bourbon volt, így felvetődik a kérdés, hogy idén is képes lehet-e valamelyikük ekkora bravúrra és beírja a nevét a történelem könyvekbe?

A válogató versenyek közül, az első futam a Prix de Bretagne volt, ahol, a dobogós helyezettek tudtak jegyet váltani január 29-re. Ők nem mások, mint Hip Hop Haufor, Italiano Vero és Ampia Mede SM voltak.

Az első futam nyerője, Christian Bigeon tréner-tulajdonos-tenyésztő ügetője, a hatéves mén, Hip Hop Haufor (Up and Quick – Villa Haufor) volt. A 2700 méteres távon, kiváló 1.12,4-es időben haladt át elsőként a célvonalon. Életében 35-ször állt starthoz, amelyből 10 futamot tudott behúzni, és több, mint 350 000 eurót keresett eddigi versenykarrierje alatt. Rengeteg távra és típusú versenyben futott már, így igen rutinosnak ügetőnek mondható. Részt vett még további három PDA előfutamban is, ahol egy hatodik és egy hetedik helyet szerzett ugyanazzal a teljesítménnyel, amivel korábban nyerni tudott. Sajnos az utolsó megmérettetésekor hibával futott, de ez kicsit sem halványítja el az 1.10,8-as egyéni rekordját, amelyet 2100 méteres távon ügetett.

Hip Hop Haufor

 

Nem sokkal mögötte ért célba másodikként Philippe Allaire idomítottja, Italiano Vero (Ready Cash – Baraka d’Henlou). Az ötéves mén a megbízhatóság mintaképe, mivel eddigi 33 startjából mindösszesen öt alkalommal hibázott. A 2022-es szezonban szerezte meg, a 135 000 eurós első díjjal járó Négyévesek Kritériumának trófeáját, amely győzelem reálisan tükrözi 907 150 eurós életnyereményét. Az első kvalifikációs futamot követően még kétszer állt starthoz, utoljára január 15-én, ahol kilencedik helyen ért célba. A Gildo Carnesecca által tenyésztett mén, már a kezdetektől trénere tulajdonában áll, valamint David Thomain hajtotta összes versenyében.

Italiano Vero

 

Az első kvalifikációs futam harmadik helyezettje, a hétéves Ampia Mede SM (Ganymade – Polimpia Slide SM) volt. A Fabrice Souloy tréningjében és a SE. Fin ménes tulajdonában álló kanca elképesztő statisztikával rendelkezik, hiszen 25 franciaországi startjából 14 alkalommal tudott diadalmaskodni. Korábban Olaszországban is versenyzett, de remek teljesítményének köszönhetően 2021-óta kizárólag Franciaországban szerzi a jobbnál-jobb helyezéseket. A november 20-i előfutamot követően egyszer állt még starthoz, január 1-jén, ahol szintén a dobogó alsó fokára küzdötte fel magát, és közel egyéni rekordjához, 1.09,9-es időt ügetett, így semmiképp sem meglepő 683 096 eurós életnyereménye.

Ampia Mede SM

 

Fotók: LeTrot

SHARE THIS