/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Öt kitüntetésből hármat elvitt a Petz’s Silver Stars Greyhound Kennel

Petz László és “csapata”, azaz kedvese Narcisa Izvoran és fia, Petz Ákos fantasztikus szezont tudhatnak maguk mögött. A tavalyi év folyamán összesen nyolc agárral álltak starthoz, ebből hárman saját tenyésztésből, öten pedig ír tulajdonból, illetve egyéb magyar kennelekből származnak. Bár az agarak trénere hivatalosan Laci, elmesélésből kiderült, hogy mindent együtt csinálnak, így az érdem mindhármuké, hiszen mindenki aktívan kiveszi a részét a munkából.

2022-ben versenyzett agaraik név szerint:

  • Another Bonnie – 15 versenyéből 11-et megnyert, a kennel legsikeresebb agara
  • Mahoonagh Stacey – 10 versenyből 5-öt nyert meg
  • Judith Petz Hunter Agenor, alias Pablo – 17 versenyéből 3-szor sikerült győznie
  • Judith Petz Hunter Alexander – szintén 17 versenyéből 2-szer állt dobogóra
  • Deerpark Bailey, alias Lee – 15 versenyből egyszer sikerült dobogón végeznie
  • Skyler Star Siwa – 2 versenyből egyet nyert
  • Judith Petz Hunter Bailey – 6 versenyből egyszer sem sikerült dobogón végeznie
  • Valeries Aughrim – mindössze egyszer állt csak starthoz

A pálya fennállása óta első ízben történt meg, hogy az éves öt nagy kitüntetésből hármat ugyan az a tréner vitt haza. 2022-ben az alábbi díjak boldog tulajdonosa Laci és családja:

    1. Champion Agár: Another Bonnie 514.000Ft nyereménnyel
    2. Champion Tréner: Petz László 1.485.000Ft össz nyereménnyel
    3. Év Sprintere: Another Bonnie, aki tizenegy nyertes futamából kilencet nyíltosztályban teljesített.

Laci, bár már 2021-ben színre léptél, mint tréner, de abban az évben még csak három agárral álltál starthoz, s velük is összesen mindössze 11 alkalommal. Tavaly azonban már az agarak száma is jelentősen megnőtt, a versenyekről nem is beszélve, hiszen összesen 83 alkalommal állítottad starthoz a versenyzőidet. Ez óriási növekedés egy év alatt minden szempontból. Mind a befektetett időt, energiát, anyagiakat nézve, mind pedig az eredményeket, melyek magukért beszélnek – és messze nem csak a nagy számok törvénye alapján -, hiszen számos fantasztikus sikert és díjat tudhattok magatokénak. Hogy bírjátok ezt a nem mindennapi növekedést menedzselni?
Azt kell mondjam, hogy sem fizikailag sem anyagilag nem volt annyira megterhelő a tavalyi év, meg tudott maradni a szórakozás, passzió kategóriájában mindannyiunknak. Így, hogy mindent hárman csinálunk és megoszlik a munka, teljesen jól bírható. Ákos fiam intézi a séták 90%-át, amiért rettentő büszke vagyok rá, a sprint edzéseket együtt csináljuk, az etetést pedig mi ketten Narcisával.

Elég sok kölyök született nálatok tavaly előtt, akiknek a túlnyomó többségét eladtátok, és sokukkal találkozhatott is tavaly a közönség. Mi az oka, hogy a sajátok mellé még számos agarat vásároltatok külföldről is?
Egyrészt tenyésztési szempontból gondolkoztunk, hogy idővel milyen vérvonalakkal szeretnénk majd dolgozni, másrészt pedig úgy voltunk vele, hogy ha már úgyis utazunk oda-vissza 600km-t minden alkalommal, akkor ne 2-3 agárral járjunk versenyezni, egyrészt anyagi, másrészt minőségi okokból, hisz óriási különbség tud lenni egy-egy agár között a legnagyobb odafigyelés és befektetett munka ellenére is.

Bár nincsenek mögötted még hosszú évek tapasztalatai sem trénerként, sem tenyésztőként ebben a sportban, de az eddigiek alapján is lehet már kialakult véleményed a saját tenyésztésű és a kintről behozott agarak közötti különbségekről.
Hatalmas nagy a különbség. Talán mondhatom, hogy átlagban, ami ott nem számít annyira jónak, az nálunk nagyon jó, ami meg nálunk nagyon jó, az kint nem biztos, hogy megállná a helyét komoly versenyeken. Ezeket az agarakat nem is lehet egy lapon említeni a saját tenyésztésű kutyáinkkal. Akiket behoztunk Írországból nemcsak, hogy nagyon jó vérvonalú agarak, de a teljesítményük is teljesen más.

Ennek fényében, hogy néznek ki a jövőbeni tenyésztési elképzeléseitek?
Az a tervünk, hogy még 1-2 évig versenyzünk a behozott szukákkal – Bonnie, Stacey, talán Valerie is -, ameddig bírják, majd utána hozunk le velük almokat, a saját tenyésztésű kutyákat pedig kivesszük a tenyésztésünkből a jövőben.
Tavaly csináltunk egy Springwell Champ x Somersby Suzy almot, ami szerintem messze a legjobban sikerült az összes közül – ezek a kiskutyák most 5 hónaposak – így ezt az almot idén megismételjük. A másik tervem pedig idénre egy Deerpark Bailey x Lemon Bale alom, ami le is van már beszélve.

Kikkel találkozhatunk idén a tavaly született almokból?
Tavaly 3 alom született nálunk, mindháromnak Champ az apja és mindháromból két-két kölyök maradt nálunk. Az első alom szülei Baszhan Parij Adele x Sprinwell Champ, ők áprilisban már starthoz állnak. A második alom Kengyelfutó Iowa x Champ párosításból született, velük júliusban kezdünk a pályán, a harmadik pedig a fent említett Suzy x Champ alom, akikkel jövőre találkozhat majd a közönség.

Tudvalevő dolog, hogy a tenyésztésben a szuka várvonala lényegesen többet nyom a latba, mint a kané, mégis már öt alomnál őt választottad apának (az idén versenyzett Judith Petz Hunter “A” alom apja is Champ – a szerk.). Mi ennek az oka?
Igen, én is így gondolom, hogy a szuka fontosabb, azonban úgy vettem észre, hogy Champ nagyon jól örökít, ezért szerettem volna több szukával is kipróbálni.

Mit tudsz az eladott kölyökről, tervezik a gazdáik, hogy jönnek ők is versenyezni?
Igen, a többségüknél tervben van. Az első alomból öt kölyköt adtunk el, ők elvileg mind jönnek, a másodikból hatan kerültek eladásra, akikből ketten elképzelhető, hogy nálunk lesznek tréningezve. Én nagyon remélem, hogy sokan jönnek majd versenyezni, hiszen a tenyésztési céljaim között ez is szerepel, ahogy azt tavaly is elmondtam, hogy minél több romániai agaras álljon át a vadászatról a versenyzésre és hogy minél többen legyünk a sportban, hisz számunkra is akkor izgalmas igazán, ha van mezőny.

A tavalyi csapatból kiket láthatunk idén is a pályán?
Bonnie, Stacey, Siwa és Pablo biztosan jönnek, Valerienek nagyon szépen meggyógyult a lába, úgyhogy vele is megpróbálkozunk valószínű megint, plusz a fiatalok, akikkel áprilisban és júliusban mutatkozunk be.
Alexander elhagyja a kennelünket, Lee remélhetőleg anyai örömök elé néz, Bailey pedig evés problémák miatt a testvéremnél lett kedvenc.

Egy pár szóban mondd el kérlek, hogy néz ki egy átlagos nap a Petz’s Silver Stars Greyhound Kennelben?
Ákos korán reggel elmegy iskolába, Narcisa és én pedig dolgozni. Minden nap jön egy takarítónő reggel, aki kitakarítja a kutyákat, vizet cserél nekik stb. Aki előbb ér haza délután munkából, iskolából az kiengedi őket pisilni az udvarra, illetve a kifutóba. Séta nálunk a pihenő időszakban decembertől február közepéig nincs, ilyenkor kifutóznak és szabadon szaladgálnak a kertben kedvükre. 18h körül etetünk. Utána mindig kint maradunk még velük egy ideig, kiskutyázunk, gyönyörködünk bennük, beszélgetünk, tervezgetünk, majd lámpaoltás.

Mindannyian tudjuk, hogy az agarazás nem egy átlagos hobbi, főleg nem ilyen mennyiségnél, hanem kő kemény életforma. Mi az, ami hajt titeket ebben a sportban?
Mindketten nagyon szeretjük az állatokat, főleg a kutyákat, nekem is és Narcisának is világ életünkben voltak kutyáink. Emellett mindketten maximalisták vagyunk, így tökéletes az összhang közöttünk, mindketten imádjuk, amit csinálunk. Narcisa perfekt angol és rengeteget olvas utána a szakmai dolgoknak, folyamatosan bújja az ír és ausztrál trénerek oldalait, amit aztán persze megbeszélünk és próbálunk beépíteni a munkánkba.

Fantasztikus eredményeket értetek el, főleg Bonnie-val. Adja magát a kérdés, hogy kezdő agarasokként túl azon, hogy jó a vérvonal, jó adottságú az agár és a legjobb korban is van, mégis minek tudjátok be ezt a nem mindennapi sikerszériát?
Egyrészt valóban nagyon sokat számít, hogy minőségi kutyákkal dolgozunk együtt, hiszen ami munkát beleteszünk, azt viszont is látjuk rajtuk. A másik pedig az, ami nem titok, hisz rendkívül hálásak vagyunk érte, hogy az az ír úriember, Ger Cremin, akitől Bonniet és Stacey-t is vettük rendszeres kapcsolatban van velünk és elmondhatatlanul sokat segít. Ha kell napi szinten ad tanácsot hogyan etessünk, milyen kiegészítő vitaminokat adjunk, hogyan és mennyit mozgassuk őket. Ez felbecsülhetetlen érték számunkra és az eredményeken is látszik.

Melyik eredményre vagytok a legbüszkébbek, ha lehet egyáltalán kiemelni bármelyiket is a többi közül?
Természetesen Bonnie eredményeire vagyunk a legbüszkébbek. Ezekből is a legnagyobb örömet az Európa Derby Sprint Döntő, a Kölyök Derby Döntő és a 280m-es pályacsúcsa – amit a Novemberi Trófeán futott (16.28) – okozta. A pályacsúcs volt az az eredménye, ami a legjobban meglepett minket és amire külön nagyon büszkék vagyunk.

Van olyan versenynap, ami emlékezetesebb valamiért a többinél?
Van igen, a Kölyök Derby napja, hiszen mind a négy nevezett agarunk továbbjutott, a Döntő futam első helyezettje ugye Bonnie lett, a második Pablo, a Consolation futamban pedig Stacey az első, Alexander pedig a második helyet szerezte meg. Ettől szebb eredményt elképzelni sem tudtunk volna, nagyon büszkék vagyunk rájuk.

Szívből gratulálok az eredményeitekhez és még sok sikerekben és eredményekben gazdag évet kívánok Nektek a sportban!

Fotók: The Sighthound Photographer

SHARE THIS