/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Másodszor lett ‘Év Agara’ Lucky

2022-ben másodszor nyertétek el az Év Agara címet Lucky-val (Hes So Lucky). ’21-ben 9 nyílt osztályos futamából 6 dobogós helyezéssel, tavaly pedig 12 open kategóriájú versenyből 8 győzelemmel. Pályáztok idén is a címre?
Persze, mindenképpen pályázunk rá, hisz ez egy olyan cím, amit nem szívesen enged el az ember. Lucky úgy látom, hogy tele van energiával, szépen feltöltődött a téli pihenője alatt. Aktívan nem dolgoztam velük, csak sétálni szoktunk ebben az időszakban, de sérülése nincs, úgyhogy teljes gőzzel futunk neki az idei évnek is.

Mi a helyzet Heroval? Nagyon jól kezdte a szezont, de aztán év vége felé már nem hozta azokat az eredményeket, mint előtte.
Heronak van egy gerinc sérülése, amit az egyik versenyén szerzett egy ütközésből adódóan, azóta nem hozza azt a formát, amit várnánk tőle. Az a tervünk a tulajdonosokkal, hogy kiküldjük Angliába, hogy egy ottani csontkovács helyrehozza, aminek függvényében a szezon második felében már teljesmértékben számítunk rá. Négy évesek mindketten, egyáltalán nem voltak széthajtva, olyan őrülten sok versenyük sem volt, így arra számítok, hogy nagyobb odafigyeléssel ugyan, de fogjuk tudni hozni a régi formájukat.

Tavaly pályára állítottál három, Baranyai Ádámmal közös tenyésztésből született fiatalt is, akikből végül csak Luciferával találkozhatott a közönség. 
Igen, Prestige-nek lett egy sérülése a felkészülés során, amit úgy döntöttem, hogy nem erőltetek, hanem inkább hosszabb időt hagyok neki a gyógyulásra. Breezenek szintén volt egy apró sérülése, amire nem akartam rádolgozni. Úgy voltam vele, hogy amúgy is a szezon második felében tudták volna csak megmutatni, hogy mire képesek, ezért nem ért nekem annyit, hogy megkockáztassam, hogy nem 100%-os formában futtatom őket, és ne adj Isten a fokozódó sérülés miatt később egyáltalán ne tudjanak versenyezni. Így mostanra mindketten tökéletesen rendbe jöttek és ebben az évben nagyon bízom benne, hogy a Lucifera mellett ők is meg tudják mutatni mi van bennük.

Sokan tudják, hogy Molnár Karcsi barátodnál évről évre felmerül az újabb agár vásárlásának kérdése. Vannak ilyen terveitek erre az évre?
Karcsi szeretne új kutyát kintről, de az az igazság, hogy én ezt a tervet inkább a jövő évre tenném, mert Hero is és Lucky is idén még aktív, jó versenykutyák tudnak lenni, ezért nem gondolom, hogy konkurenciát kellene hozzunk nekik kennelen belülre.
Egy esetleges kimenetelt és egy újabb Ír Derby-n való elindulást illetően annyiban aktuális az új kutya terve idén is, hogy én ugyan úgy bújom a Greyhound Data-t és figyelem az Írországi versenyeket, mint eddig és ha találok egy olyan agarat, akiről azt gondolom, hogy na ezt meg kell szerezni, akkor elvileg szóba jöhet egy augusztus- szeptemberi támadás. Célzottan nem vagyok rá kihegyezve, hogy mindenáron keressünk, de ha szembejön, akkor nem fogjuk elengedni.

Szervezőként milyennek ítéled meg az elmúlt évet?
Szerintem nagyon jó évet zártunk, igaziból egy komolyabb technikai problémánk volt csak élesben, de azt is egy órán belül helyre tudtuk hozni. Ezt leszámítva elégedett voltam, azt gondolom, hogy profi volt minden, mástól sem várnék el többet.

2021-ben átlag 6-7 futamokkal mentek a versenynapok, tavaly viszont már a 9-10 volt az átlag. Idén mire számítotok, lesz maximalizálva a futamok száma egy-egy versenynapon?
Három évvel ezelőtt, amikor elkezdtük ezt az agárpályát, akkor azt az ígéretet tettem, hogy simán el fogjuk érni a 8-10 futamos versenyeket. Hála a pálya egyedülállóságának és az agarasoknak, akik meglátták a Kincsem Parkban a lehetőséget, el is értük ezt a futamszámot röpke három év alatt, sőt, tavaly már felül is múltuk a várakozásokat, hiszen a Magyar Derby Negyeddöntőn 11 futam állt starthoz. Az idei évtől Pécsi István igazgató úrral egyeztetve elvileg 12-ben maximalizáljuk a futamokat egy-egy versenynapon, hiszen a Paddock maga is “mindössze” 10 futamra elegendő helyet biztosít az agaraknak, de ez alól adott esetben, ha szükséges lesz pl. egy kiemelt versenynapon, biztosan el lehet majd térni.

Mennyire vagy elégedett a jelenlegi mezőnnyel, illetve hogy látod, mennyire van ez a fejlődés hatással az itthoni tenyésztési kedvre?
Minőségileg abszolút elégedett vagyok a mezőnnyel. Amit nagyon nagyra értékelek, hogy a tavalyi évre már eljutottunk oda, hogy Open kategóriában is izgalmas versenyeket tudtunk indítani mindkét távon és nem mindig ugyan az a 6-8 agár futott egymás ellen.
A mennyiséget illetően valamilyen szinten nyílván nőtt az almok száma az eddigi évekhez képest, de nem hiszem, hogy lényegesen többen kezdtek volna el tenyészteni. Mindenki, aki egy picit is ért az agárhoz tudja, hogy minőségi almokat kell lehozni és nem mennyiségeket, hiszen bőven van már elég agár a Kincsem Parkban így is (2022-ben 119 aktív versenyző – a szerk.). Bízom benne, hogy senki nem fog olyan agarakat összerakni, akiktől nem lehet majd megfelelő eredményeket várni. Ettől függetlenül persze szükség van az A3-A4-es futamokra és agarakra is, de reméljük azért nem kezd el mindenki ész nélkül tenyészteni.

Versenyzőként van-e olyan nap, ami nagyon emlékezetes volt számodra?
Van persze, három is. A Magyar Derby Döntő az egyik ilyen nap, amiről én azt gondolom, hogy egy ütközés miatt vesztettük el. Nagyon sajnálom, mert szerettem volna megadni Karcsi barátomnak ezt az örömöt, hiszen tudom mennyire vágyik rá. Emellett az Európa Derby győzelem és Lucky 480m-es pályacsúcsa az, amik szintén emlékezetes élmények maradnak.

És szervezőként melyik volt a legizgalmasabb nap?
Szervezőként az volt a legizgalmasabb nap, amikor a technika ördöge megviccelt minket és két futam között beállt a nyúl, mint egy ék a két sín közé. Azonban minden izgalom ellenére nagyon elégedett voltam a stábbal, akik egy pillanat alatt felmérték és orvosolták a helyzetet és gyakorlatilag egy futam kimaradásával folytatni tudtuk a versenynapot. Ez megint csak azt mutatja, hogy egy szuper csapattal dolgozunk együtt.

Vannak az idei évre fejlesztési tervek a pálya körül?
Fejlesztés kimondottan nem lesz, a kanyarok dőlése megkopott az elmúlt évek alatt, így azt idén szezonkezdés előtt mindenképpen javítjuk, új homok is kerül a pályára, illetve a célon túlfutó agarak problémáját is igyekszünk megoldani ebben az évben. A belső ív vízelvezetésén fogunk még javítani, hogy könnyebben és gyorsabban folyjon el a víz egy esetleges nagy esőt követően.

 

Fotók: The Sighthound Photographer

SHARE THIS