/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Szigorodó francia ostorhasználati szabályok

Írta: Kovács Botond.

A European and Mediterranean Horseracing Federation (EMHF – Európai és Mediterrán Lóverseny Szövetség) közlése értelmében 2023. május 1-től a France Galop szigorít a francia ostorhasználati szabályokon. Az eddigi öt ütés helyett ezentúl csupán négy lesz megengedett a gall pályákon. Március 1. és április 30. között türelmi időszakot vezetnek be annak érdekében, hogy a lovasok alkalmazkodjanak az új regulához. A szezon végén külön bizottság vizsgálja majd a rendelkezés hasznosságát és hatékonyságát.

A lapockázás továbbra is megengedett, de ütésnek számít, ha a lovasnak nincs mindkét kezében a szár. A csapások számától függetlenül külön megítélés alá esik az ostorhasználat abban az esetben, ha ló már nem tud újítani, a lovas mégis használja ostorát. Természetesen, legfeljebb csak vállmagasságból szabad indítani az ütést. A büntetések szigorúak, viszont fontos kitétel, hogy a szabálytalan ostorhasználat tényállása két hónap után elévül. Csak az számít tehát ismételt szabálytalanságnak, ha valaki két hónapon belül követi el ugyanazt a vétséget.

A szabály megalkotói külön rendelkeznek a Group és egyéb besorolású futamokban kiszabható büntetésekről. Egyéb versenyekben 5-6 sújtás 150 euró büntetést von maga után zsokéknak, zsokéjelöltek és lovastanulók kettő, amatőr lovasok négy nap eltiltással számolhatnak. Mindez az első kihágás pönalizálása. Másodszorra már 1, 4, illetve 8 nap az eltiltás (továbbra is a zsoké/zsokéjelölt, lovastanuló/amatőr beosztás szerint), harmadszorra 2, 6, illetve 12 nap, negyedszerre 4, 8, illetve 16 nap. A továbbiakban profiknál 2, amatőröknél 4 nappal emelkedik az eltiltás mértéke.

Ha azonban 7-9 ütést láttak a stewardok, elsőre 6, 8, illetve 12 nap, másodjára 8, 12, illetve 16, harmadjára 10, 16, illetve 20 nap, negyedszerre 12, 20, illetve 24 nap a büntetés. A továbbiakban zsokéknál 2, zsokéjelölteknél, lovastanulóknál és amatőröknél 4 nappal emelkedik az eltiltás mértéke.

Group kategóriájú versenyekben 5-6 ütésért 5 nap eltiltás, 7-9 esetében tíz nap kispad jár. A felsőházban nem alkalmazzák a két hónapos, ismételt szabálysértésre vonatkozó kitételt, tehát minden esetet úgy bírálnak el, mintha először történt volna. Ezt azzal magyarázzák, hogy így a francia lovasok és az egyes futamokra leszerződő külföldiek nem indulnának azonos eséllyel. A büntetési tétel zsokéjelöltek, lovastanulók és amatőrök részére megduplázódik az alapesethez képest. Tíz ostorcsapás felett annyi nap eltiltást kap a lovas, ahányszor ütött (15 ütés, 15 nap eltiltás).

Emlékeztetőül megjegyezzük, hogy továbbra is csak szivacsos végű, 68 cm hosszúságú ostort használhatnak a lovasok. A történelmi áttekintés kedvvért azt is megjegyezzük, hogy 2017-ben nyolcról hatra, 2019-ben hatról ötre csökkentették az ütések számát Franciaországban.

SHARE THIS