/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

A galopp nagydíjak kiírása – 25 millió forint a Magyar Derby

A hazai galopp futamok szervezője és rendezője a Kincsem Nemzeti Kft. közzétette a 2023-as galopp versenyszezon első két hónapjának propozícióját és kiemelt előnevezéses tenyészversenyeinek a kiírását.

A legfontosabb és a legjobb információ, hogy a hazánkat és a világot is sújtó gazdasági nehézségek ellenére a Kincsem Park az előző évekhez hasonló módon, azonos versenydíj és prémium tömeggel rendezi meg a 2023-as galoppszezont. Mindez annak fényében hatalmas dolog, hogy jelentősen megnövekedett a versenyszervezés, rendezés, tréningszervezés költsége, miközben az ágazati támogatás összege nem növekedett.

A szezonban 22 kiemelt előnevezéses tenyészverseny került kiírásra, a megszokott időpontokban és távon. Lényeges változás, hogy visszatér a nagyversenyekben a háromlépcsős rendszer: előnevezés, állva maradás és indulóadás, ami összesen 3,5%-os nevezési díjat jelent.

A 101. Magyar Derbynek idén is kiemelkedő a díjazása, a 25 millió forintos díjazás idén is régió egyik legjelentősebb versenydíjának ígérkezik. Ebben a klasszikus versenyben annyi a könnyebbsége van a tulajdonosoknak és a trénereknek, hogy a 3,5%-ot négy körben kell befizetni. További segítség, hogy az első kör csak április 17-én lesz.

Ezek a nevezési díjak kedvezőbbek, mint a régió országaiban. Csehországban 4 és 5 % az idei nevezési díj versenytől függően. Az idei Derby 2 millió korona díjazású, és már nevezni is kellett rá január 26-án. Az első lépcső csupán 800 korona, így nevezettek listáján több száz háromévest találunk. Ezt követően még öt körben kell megerősíteni a futási szándékot, ami összesen 80.000 koronát és 4 %-ot (kb. 1,3 millió forint) jelent lovanként a Cseh Derbyben indulók számára. Szlovákiában a helyzet hasonló, északi szomszédainknál is 4-5 %-ot kell fizetni 2023-ban.

Visszatérve a Kincsem Parkba jelentős változás az eddigiekhez képest, hogy a versenyrendező az első hat helyezett lovat díjazza versenydíjjal, ami jótékony hatással lehet a mezőnyökre. A győztest továbbra is kiemelt díjazásban részesül, a nyerő ló tulajdonosa az összdíj 50%-át nyeri meg.

A nagydíjak sora április 16-án indul az 1400 méteres Káposztásmegyeri Díjjal. A Tavaszi Lóverseny és Food Truck Show galoppnapja május 7-re esik, ekkor kerül megrendezésre a Batthyány-Hunyady Díj, a Hazafi Díj és a Nemzeti Díj. Erős lesz a nyár első szombatja is, június 3-án Millenniumi Díj és Alagi Díj a legjobb hároméveseknek.

A 101. Magyar Derby, ami Nemzeti Galopp Liga futam is egyben július 2-án vasárnap lesz. A legjobb hároméves angol telivérek a halhatatlanság mellett, 25 millió forintért fognak küzdeni. A nyári szünet után folytatódnak a nagydíjak júliusban, majd jön szeptember 2-án szombaton a Nemzetközi Lóverseny és Food Truck Show a Kincsem Díjjal, az Aperianov Zakariás Emlékverseny – Imperiál Díjjal, az Overdose Díjjal és a Kovács Mihály Emlékversennyel. A Kincsem Díj 14 millió forintos díjazása idén is csábító lehet a régió legjobbjai számára.
Szeptemberben és októberben igazi nagyüzem van a nagydíjak tekintetében. Október 8-án Magyar St. Leger, Kállai Pál Emlékverseny – Budapesti Díj és a Szent László Díj lesz. A szezon nagydíjainak sora a Lovaregyleti Díjjal és a Kétévesek Kritériumával fog zárulni.

SHARE THIS