/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Bolt és Blake, a Cserihegyi TAMO Kennel 2022-es büszkeségei

2021-ben még hét agár futott Dia tréningezésében, tavaly azonban már csak egy, de ő sem nagyon járt versenyezni. Miért fogyott le ennyire az állomány, ha szabad így fogalmazni?
István: Bolt az első versenye után majdnem “ünnepis” lett, s bár szerencsére nem épült le, kényszerpihenőre, regenerálódásra szorult, és év végére sikerült csak újra versenybe állnia. Odile babázott, többen pedig kiöregedtek.
Ami kevés időnk van, azt eltöltöttük más agarainak tréningezésével, a sajátjaink kárára. Tavaly három szuka volt nálunk Romániából. Kezdetnek a felkészülés közepén betüzelt mind, majd a következő felkészülés során már társas futamokon futottak edzésen, amikor mind a hárman összeszedtek sérüléseket. Ketten ujjsérülést, a harmadik pedig egy izom sérülést. Az egyikkel tudtunk csak eljutni az első versenyéig, amikor a jobb hátsó lába ujjai szétnyíltak, így ismét le kellett állítani. Háromszor készültünk velük fel, hogy versenyezni fognak, de nem jött össze.
Dia: Annyit szeretnék csak kicsit szelídíteni ezen, hogy talán nem a sajátjaink “kárára”, mert kár nem érte őket, de háttérbe szorításuk kétségtelen, például Zserbónál. Illetve az edzéseredményekben is látható volt, hogy nem csak egy agárral igyekeztünk versenyre, de sajnos, ahogyan István is írta, összesen egy futam sikerült egész évadban a három román lánnyal. Ennyire rosszul még soha nem jött ki lépés sem saját, sem “idegen” agárral, mint ezzel a három gráciával. Rajtuk kívül volt még nálunk egy negyedik is, eredetileg szintén tréningezési célból, aki sajnos megérkezése után egyből komoly állatorvosi kezelésre szorult és mondanom sem kell, hogy sajnos ő sem jutott el még egy futamig sem. Az idős agaraink közül a rangidős magyar agaram, a 2007-es születésű Remény az év elején szintén extra gondoskodást igényelt már, és magától értetődően ezek a szituációk (hozzátéve még a nagy létszámú Odile-almot) fontosabbak voltak, mint az, hogy még egy vagy még két agarat versenyre is készítsünk. Egy másik sportágban is aktívabb lett a lányom, tehát a szabadidőnk még kevesebb lett.

Tavaly Bolt és Blake is átkerült Racsek Károlyhoz tréningezésre, ennek mi volt az oka?
Dia: Zserbó volt Karcsinál, akit hazahoztuk mikor betüzelt, hogy ne zavarja össze a nála lévő kanokat. Mivel mindegyikük jól megszokta az új szituációt, a fiúk ráadásul csendesebbek is Zserbónál – aki zokon veszi, ha mást vesznek ki a kennelből munkára, nem őt -, ezért végül így maradtak a szezonra.

Ők jönnek még idén is? 
István: Igen, tervezzünk versenyezni velük még az idei évben.

A ’21-es szezonban Bolt mellett Rambo, Sandel Chimoaica agara volt az egyik legsikeresebb a kenneletekben, vele miért nem jöttetek már tavaly?
István: Rambót eladta Sandel és az új gazda a Romániában épült pályán versenyeztette, illetve nem csak az új tulajdonos, hanem Sandel is szívesebben vette, hogy élőben is láthatja őt futni.

Más fiatal van nálatok jelenleg, akit készültök idén pályára állítani? 
István: Igen, a Pantera Negra x Magical Bale kölykökből két kan van nálunk, ők már készülnek, alapoznak.

A Hasskona Odile x Pride of Hungary alomból hány kiskutya marad nálatok?
István: Öt kölyök maradt nálunk, a tervezett kettő helyett. Különböző okok miatt három kölyköt, akikre volt ugyan jelentkező, végül mégsem adtunk oda. Tervezzük velük a versenyzést igen. A tőlünk elkerült kölykök közül egyről tudjuk, hogy készül a Kincsem Parkban versenyezni, a többiek kedvencként találtak gazdára.
Dia: Mivel nem tudtunk szuka kölyköt megtartani az utolsó két almunkból, ezért én nem bántam volna azt sem, ha 2×2 kölyköt hagyunk meg “a biztonság kedvéért”. Odile anyai vonalát mindenképpen szeretném tovább vinni a kennelemben, legalább egy lánya által.

Lesz nálatok idén külföldi agár tréningben? 
Dia: Nem, de azért lenne olyan, akire nem mondanék nemet… De valóban, inkább visszamondtunk egy angliai agarat idén, mert most már az ismét bőséges létszámú saját állományra szeretnénk koncentrálni.

Összeségében kikkel terveztek idén járni függetlenül attól, ki tréningezi hármatok közül?
Dia: Bolt, Blake, Puskás, Liam, Zserbó és az öt (Hasskona Odile x Pride of Hungary) kölyök. Odile-t pedig a társas futamokhoz szeretnénk jó kondiban tartani, mert ha minden a tervek szerint megy (amire az előző évadban tapasztaltak alapján persze sosincs garancia), akkor mire a kölykei liszenszet szereznének, az aktív agaraink már versenyezni fognak és nehezen fér bele az, hogy liszenszet is adjanak – hacsak nem verseny rovására.

Blake veretlenül ment végig a Sprint Derby-n, ami a tavalyi év legnagyobb eredménye volt tőle, az Európa Derby-n pedig második lett 480m-en. ’21-ben is 480m-en futott szinte egész évben, illetve tavaly is az év második felében. A Magyar Derby-n miért sprint távra neveztétek? 
István: Az volt a terv, hogy Bolt 480m-en fog versenyezni, Blake pedig 280m-en, ugyanis 2021-ben 480m-en nem volt igazán meggyőző. Blake 280m-en egyre jobbakat futott, ezért gondoltuk, hogy vele a Sprint Derby-t próbáljuk meg. Mivel Bolt kiesett egy időre, így vele 280m-en terveztük a visszatérést, ezért Blake-kel megpróbáltuk edzésen a 480m-t és úgy láttuk, hogy jól bírja már ezt a távot is. Ezért neveztük 480m-re az EU Derby-n.

Melyik volt számotokra a legemlékezetesebb versenynap a tavalyi szezonban, illetve melyik eredményetekre vagytok a legbüszkébbek?
István: A Sprint Derby sorozat kimondottan nagy élmény volt, egy akkori új, 16.43-as pályacsúccsal megfűszerezve. Az EU Derby döntőben is szépen futott Blake.
Dia: Blake sikerei természetesen örömmel töltenek el, remekül ment egész évben. Emellett az, hogy Bolt problémáját az első 480 méteres versenye után Racsek Karcsi idejében észrevette és így sikeresen kezelni tudtuk, sőt, még ugyanabban az évben több remek helyezést is tudott szerezni egy olyan távon, ami nem a specialitása, számomra egy nagyon fontos folyamat, eredmény volt 2022-ben!

Fotók: The Sighthound Photographer és POP- Pet on Pictures

SHARE THIS