/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Ostor szigor Nagy-Britanniában

A British Horseracing Authority (BHA – Brit Lóversenyzés Hatóság) 2023-tól új szabályokat vezetett be, amelynek értelmében síkversenyekben hatszor, ugróversenyekben hétszer használhatja ostorát a lovas. A regulához természetesen hozzátartozik, hogy nem szabad váll felől indítani az ütést, tilos odacsapni, ha a ló nem reagál a biztatásra, és egy-egy ütés között három vágtaugrás szünetet kell tartani. A lapockázást is nagyon figyelik, nem szabad folyamatosan agitálni a lovat a szár elengedése nélkül sem. Figyelik azt is, hogy az ütés nehogy sérülést okozzon a lónak.

A szabály betartására külön bizottságot alakítanak a helyi versenybírák, és a versenynap után kifejezetten erre a célra összehívott ülésen foglalkoznak az ostorcsapások számolásával. A büntetések elrettentőek. A múlt héten bevezetett szabályozás értelmében hétfőtől vasárnapi húsz lovas kapott eltiltást. Köztük volt Charlotte Jones is, akit a második helyről diszkvalifikáltak, mert egy Ayrben rendezett ugróversenyen tizenegyszer (néggyel többször) ütött lovára. A hölgyet ezen kívül tizennégy napra eltiltották. Fontos részlet, hogy már egy plusz ütésért is négy napot lehet kapni, I. és II. osztályú futamokban és Black Type versenyekben a büntetési tételeke automatikusan duplázódnak. A hétnaposnál hosszabb eltiltások 200-10.000 font (87.000-4.34 millió forint) pénzbüntetéssel is párosulnak, sőt, a legnotóriusabb esetekben a lovast szakmai továbbképzésre is kötelezhetik.

Az intézkedést egy hónapos próbaidő előzte meg. A brit szaklapok azért hangosak az ügytől, mert közeleg Cheltemham, és a húsz eltiltott lovas közül sokan nem jutnak majd lehetőséghez a világhírű mítingen.

SHARE THIS