/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai agár hírek / 0 comments

A Black River Star Kennel 2022-es szezonja

A tavalyi szezonban két agárral jártatok folyamatosan versenyezni, majd a szezon végén debütált legfiatalabb agaratok, Anna, akit a tél folyamár már tovább is adtatok Nagy Imréhez. Mi volt az oka ennek a döntéseteknek, miért nem maradt nálatok tovább?
Anna az edzéseken szépen javult, sikerült is elérni vele, hogy versenybe tudjuk állítani, azonban utána megtörtént itthon a baj. Mivel World egy domináns szuka ezért összeverekedtek, és sajnos olyan helyen harapta meg Annát a jobb mellső lábánál, ami ugyan helyre jött, de versenyben már hátrányosan érintette volna. Ezért úgy döntöttünk, hogy eladjuk Nagy Imrének, akinél szuper helyre került. A téli tüzelése alkalmával befedeztettük Sky-val, így a Black River Star Kennel első saját tenyésztésű kölykeit április elejére várjuk. Ebből a párosításból szeretnénk majd pályára állítani minél több agarat, hiszen Anna is jó vérvonalból származik.

Tenyésztési szándékotok van még Annán kívül valakivel?
Igen, van még egy másik szukánk, Homokvihar Manta, neki áprilisra várjuk a tüzelését és szintén a Skyal fogjuk befedeztetni.

Sky idén télen tölti be a hatodik életévét, de tavaly még szuper formában volt öt évesen is. Mi a tervetek vele idén, jön még amíg bírja vagy nyugdíjazzátok?
Úgy gondoltuk, hogy ha az edzéseken fogja hozni a tőle megszokott idejét, és látjuk benne azt a tüzet, amit eddig, akkor a Magyar Derby-re felkészítjük.
De mindenképp velünk marad tenyészkannak a kennelünkben és mint a család kedvence.

World felváltva futott a szezonban mindkét távon, mi alapján döntöttétek el mikor hova nevezitek?
Worlddel eleinte rövid távra terveztünk. Amikor megfutotta 16.83 S0-s győztes idejét a Lyreen Mover Díjon és bekerült a nyílt osztályba, nem szerettük volna, hogy Sky-val együtt fussanak, ezért áttettük hosszú távra. Sokszor ütközött, de még így is tudott többször is a második helyen végezni.
2023-ban bízunk benne, hogy még jobb lesz, hiszen áprilisban tölti a harmadik életévét.

A 27 verseny kb. felén az első három helyezett között végeztetek. Hogyan értékeled ezt az eredményt, mint tréner, elégedett vagy vele?
Trénerként sosem lehetek elégedett magammal, hiszen az agarainkból a maximálisat kell kihoznom, hogy szinten tudjam tartani őket hétről hétre.
Büszke vagyok magamra, hogy az öt éves agarunk Sky a legmagasabb osztályban futott szinte egész szezonban olyan agarak között, akik fiatalabbak, vagy külföldről kerültek a pályára. Idén is szeretnénk minél jobbak lenni és ismét a legjobbak közé tartozni.

A télen átkerült a tulajdonodba Hancock, Baglyos Ferenc agara. Miért vettétek meg őt, vagy úgy is kérdezhetem, hogy miért őrá esett a választás?
Sky ettől az évtől nyugdíjba vonul, ezért World mellé kellet még egy agár, hiszen a távolság miatt egy kutyával luxus feljárni. Azért esett Hancockra a választásunk, mert Sky-nak és neki ugyanaz az apjuk (Changing Sky) és mivel nagyon meg voltam elégedve Sky teljesítményével, ezért gondoltuk, hogy jó választás lesz. Nyáron már említettem Ferinek, hogy ha úgy alakul szóljon, és mi megvesszük Hancockot. Így náluk is felszabadult egy hely a kennelükben, ahol Mózes nevű agarukat tudják tréningezni. Hancock január óta van nálunk, azóta nagyon szépen beilleszkedett és úgy érzem megvan közöttünk az összhang és a bizalom is.

A pároddal Barbarával együtt csináltok mindent a kutyák körül? Hogy működik a gyakorlatban, mindent megbeszéltek, vagy egyik az egyikkel másik a másikkal dolgozik?
Együtt csinálunk mindent. Én inkább az edzést csinálom, Barbara pedig az etetés összeállításában veszi ki jobban a részét, de mindent megbeszélünk. Vita nem szokott lenni közöttünk, de a komolyabb döntéseket én hozom meg.

Ti is rettentő messziről jöttök, nálatok hogy zajlik az utazás, hogy bírják az agarak, főleg a nyári nagy melegekben?
Nagyon jól bírják a három és fél órás utat. Úgy oldjuk meg, hogy félúton megállunk egy 15 perces pihenőre, ahol sétálnak és isznak, valamint elvégzik a dolgukat. Klímát nem használunk, ha egy mód van rá.

Melyik tavalyi eredményetekre vagytok a legbüszkébbek?
Mindegyik eredményünkre büszkék vagyunk, de talán World 16.83-as eredményére a legjobban.

Van olyan versenynap, ami bármi okból nagyon emlékezetes számotokra?
Barbara: Az én számomra az Európa Derby-n való részvétel nagyon emlékezetes, azon belül is az, amikor a Kategória Sprint Döntőt megnyerte Sky és dobogóra állhattunk. Külön érdekesség, hogy nem igazán viseltem azelőtt kalapot, de a Derby-re kívánalom volt ez a kiegészítő, így nagy izgalommal készültem az eseményre és imádtam! Remélem, hogy az idén is lesz ilyen élményekben részem.

Van idénre bármi konkrét célotok kitűzve?
Célunk, hogy minél jobban fejlődjünk évről évre és a legmagasabb osztályban tudjunk versenyezni az agarainkkal.

Nagyon szépen köszönöm és nagyon sok sikert kívánok az idei évre!

Fotók: The Sighthound Photographer

SHARE THIS