/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai agár hírek / 0 comments

Weekend Offender Kennel – híd múlt és jövő között

Labancz Zsuzsa és férje Molnár Gábor szenvedélyes sportrajongók, akik a futball és a lovas sportok mellett már a versenyagarak világának is szerelmesei néhány éve. Ahogy az lenni szokott ebben a sportágban, az egy agárból “pillanatok alatt” sok agár és a sport iránti komoly elhivatottság lett.

A 2021-es “induló év” után, amikor két agárral hat alkalommal álltatok starthoz, tavaly már komoly növekedést mutattatok, hiszen három agárral összesen 27 alkalommal indultatok versenyben. Hogy értékeled ezt az évet tréneri szempontból, sok új tapasztalattal gazdagodtatok?
A tavalyi év egy nagyon új és tanulságos év volt számunkra. Rengeteg új dolgot tanultunk és tapasztaltunk meg. Egy teljes szezont végig versenyeztünk, amiben rengeteg szépség és öröm adódott, de akadt nehézség is.

Mindhárom agárral 280 méteren indítottátok a szezont, majd idővel mindenki átment 480 méterre. Ennek egyfajta fokozatosság elv volt az alapja, vagy a kíváncsiság hajtott, hogy lássátok mit tudnak hosszabb távon?
Mi alapvetően minden agárral a hosszabb távra tervezünk készülni, hiszen az igazán kiváló és kiemelkedő csillagok mind 480 vagy 500 méteren születnek. A fokozatosság tavaly nagyon fontos volt, hiszen mondhatni “szűz kézzel” nyúltunk hozzájuk. Idén ez egy kicsit másképpen lesz, hiszen csodálatos infrastruktúrával rendelkező helyen tudtuk megkezdeni az alapozást és nagyjából azt is látom, hogy kinek mire van szüksége. Egyébként mindkettőjüknek – Zivatar és Diablo – jól megy a hosszú táv, Zivatart tervezem 680 méteren is megpróbálni idén.

Mi a helyzet Focussal, ő nem fog már versenyezni?
Focus az első angol agaram, akinek rengeteget köszönhetek – új barátokat, a pályaversenyzés örömét, a fajta szeretetét – sajnos nem maradt nálunk sokáig. Jelenleg egy három gyermekes család egyedüli szeme fényeként éli boldogan a kanapé agarak gondtalan életét.

Megkérdezhetem miért került családhoz, ha ennyi szép dolog kötődik hozzá?
Sajnos nagyon nehezen viselte, hogy túl sok kutya volt körülötte, emiatt eléggé visszahúzódó lett és azt gondoltuk, hogy egykeként ki tudna virágozni újra, ami legnagyobb örömünkre valóban így is lett.

Zivatar is és Diablo is állt a dobogó legfelső fokán, Zivatar ráadásul rögtön egy A0-s idővel tudott győzni. Ez nagy eredmény, gondolom nagy szakmai büszkeség is?
Zivatarral, amikor végre megtaláltam a versenysúlyát, akkor jött el az igazi fejlődésünk. Ez a kis szuka hétről hétre egyre jobban teljesített, minden versenyen az előzőnél jobb időt tudott futni, ezért bevallom őszintén, hogy számítottam rá, hogy a Szeptemberi Trófea A1-es futamát meg is fogja nyerni. Ez egyszerűen benne volt a levegőben … Ezzel együtt erre a versenyre is vagyok a legbüszkébb. A mai napig rendszeresen visszanézem és beleborzongok, ahogy kiugrott a boxból és nyerni akart!

Ti is alapítottatok egy kennelt, Weekend Offender néven. Honnan és miért ez a nem átlagos elnevezés?
A Weekend Offender név egy kicsit a Gabival, a férjemmel a múltunk öröksége és bízom benne, hogy a közös jövőnknek egy nagyon fontos mérföldköve is. Sokan már tudjátok, hogy mi futball-szurkoló közegből érkezünk, ahol a hétvége, mint az agárversenyzésben is, mindig különleges figyelmet kap.

Elő is álltatok már egy alomtervvel, egy Zivatar x Christina Bernath’s Deadshot párosítással. Miért őrájuk esett a választásotok?
Zivatar egy nagyon különleges, eszméletlen jó fejű és kiváló versenyzési intelligenciával rendelkező szuka, akinek ráadásul a pedigréje is kitűnő. Azt gondolom, hogy hiba lenne ezt a vérvonalat nem továbbvinni. Christina Bernath’s Deadshot, alias Picikére azért esett a választásunk, mert ő maga egy klasszis agár volt. Azt gondolom, hogy ahhoz, hogy valaki Év Agara lehessen bármikor is, kiemelkedő kvalitások szükségesek mind a tréner, mind pedig az agár részéről. A fedezés még nem történt meg, Zivatar tüzelését május környékére várjuk, addig még remélhetőleg megörvendeztet minket és a Kincsem Park közönségét is egy-két csodálatos futással.

Hogy tervezitek, mennyi kölyköt szeretnétek majd megtartani?
A kölykökből, ha minden jól alakul, akkor egy szukát és egy kant is szeretnénk megtartani, emellett pedig vannak már várományosai is a kicsiknek. Elsősorban egyébként olyan gazdikat keresünk nekik, akiknek a kezei között kibontakozhatnak majd a versenypályán.

A tavalyi interjúban említetted, hogy tervben van egy nagyobb házba költözni nagyobb kerttel, így számodra is egyszerűsödik az otthoni edzés. Ha jól tudom ez időközben meg is történt. Hány aktív versenyagár fér így bele az idődbe, energiádba, akikkel az elképzelt minőségben tudsz egyszerre dolgozni a gyerekek, háztartás stb. mellett? 
Igen, fentebb már említettem, hogy kiváló infrastruktúrával rendelkező helyen tudjuk készíteni az agarainkat, így idén egy komolyabb létszámmal tervezünk majd starthoz állni. Rögtön a kezdéskor jön velünk Diablo és Zivatar mellett két fiatal és tehetséges szuka, Jean Grey és Ciklon, és év közben folyamatában még három agarat iskolázunk majd be.

Négy gyönyörű gyereketek van, akiket az esetek nagy részében hoztok is magatokkal a pályára. Ők hogy viszonyulnak az agarakhoz, van köztük olyan, akiben már most extra érdeklődést láttok irántuk és a sport iránt?
Egyelőre a négy gyerekből senki nem mutat komoly érdeklődést irántuk. A kisebb állatokkal sokkal közelebbi a kapcsolatuk, cicáznak és nyusziznak sokat.

Van az idei évre konkrét kitűzött célotok a sportban?
Ha a realitások talaján maradok, akkor a tavalyi két nyert takarót idén szeretném megduplázni. Ha a merjünk nagyot álmodni elven is elmélázok egy kicsit, akkor nagy versenyen szeretném, hogy valamelyik agaram tényező legyen. Vagy az öt szukámból az egyik hozza el nekem a Szuka Díjat.

Köszönöm szépen, és nagyon sok sikert és örömöt kívánok az idei szezonra!

SHARE THIS