/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai agár hírek / 0 comments

A Gepárd King Kennel kilenc gyönyörű újszülöttel gazdagodott

2022-ben öt agárral, Amy-vel és négy kölykével, a D-alombeli Dáriusszal, Dáliával, Dallassal és Devonnal kezdte meg a szezont a Gepárd King Kennel. Dália és Dallas trénere Szegediné Irénke volt, a másik három agáré pedig Szegedi István.
Hogy értékelitek az évet összességében, mennyire váltották be a kölykök a hozzájuk fűzött reményeiteket?
Úgy érezzük, hogy beváltották, amit vártunk tőlük. Persze lehetett volna jobb is, mindig lehetne, de alapvetően elégedettek vagyunk velük. Devon két alkalommal is, amikor második lett, ha nem ütközik simán nyerhetett volna, majd futott egy 16.54-es időt, amire nagyon büszkék vagyunk.
Dália is jól remekelt, bár hozhatott volna még egy-két jó eredményt, de hát a versenyzés már csak ilyen, kiszámíthatatlan.
Dáriusz nagyon ígéretes volt, de a sérülése miatt abba kellett hagynia a versenyzést, viszont szerencsére sikerült egy szuper gazdit találnunk neki.
Dallast pedig szezon végén eladtuk Romániába, mert nagyon sokan lettek volna már a kicsikkel együtt, úgyhogy idén csak a Devonnal és a Dáliával fogunk dolgozni.

Irénke, te tavaly kezdted meg ‘hivatalosan’ is a tréneri karrieredet, ha fogalmazhatok így. Hogy érzed, elkapott az a bizonyos gépszíj?
Elkapott igen, nagyon is. Ha tehetném, másnak is vállalnék tréningezésre, de ez csak távlati terv, egyelőre amíg nem költözünk át az új házunkba és itt vannak a kicsik, addig se idő, se kapacitás nem lenne másokra.

Hova költöztök?
István: Maradunk Sarkadon, de kényelmesebben leszünk mi és a kutyák is. Lesz egy 50 méteres kifutójuk, szép kennellel, úgyhogy mi is más szinten fogunk tudni foglalkozni velük. Ha minden jól megy 1-2 hónap múlva át is tudunk költözni.

Irénke, te dolgozol most, vagy otthon vagy?
Nekem most ez a munkám, hogy főállásban kutyázom, főleg, hogy itt vannak a picik, akiket nem lehet magukra hagyni egész napokra.

Hogy működik köztetek a versenyzőkkel való munka, mindenki a saját elképzelései szerint dolgozik a maga agaraival, vagy együtt hozzátok meg a döntéseket?
Irénke: Mindent megbeszélünk és együtt is dolgozunk velük. Ha Pisti sokáig dolgozik van, hogy én viszem őket egyedül sétálni, de amúgy mindent együtt csinálunk. Ha van valami véleményem, hogy ezt vagy azt hozzá kéne tenni az edzésükhöz, vagy másképp csinálni, akkor Pisti azt általában elfogadja, kipróbáljuk, aztán látjuk, hogy működött-e, vagy sem, de ebből nem szokott vita lenni, együtt fejlődünk.

Ezen a héten jöttök először pálya edzésre, hogy álltok a felkészüléssel Devonnal és Dáliával?
István: Jól állunk a felkészüléssel, nagyon jó formában vannak mindketten. Én egy nagyon ígéretes szezont látok előttük.

Amy pont a beszélgetésünk előtt két nappal ellett meg a Bonddal való párosításból kilenc gyönyörű kiskutyát. Azért ez nem kevés kiskutya…. Mi az elképzelésetek velük, mennyit szeretnétek megtartani magatoknak?
Igen, kilenc kölyök született, öt szuka és négy kan, mind majd kicsattan az egészségtől, nagyok, elevenek, gyönyörűek. Kettőnél többet nem nagyon tudunk és nem is szeretnénk megtartani. Egyelőre úgy tervezzük, hogy egy szuka és egy kan maradna, de sokan tanácsolják agaras barátok, hogy inkább két szukát tartsunk meg, mert olyan, hogy a Bondtól fialjon itthon szuka nem lesz soha többet, ezért a további tenyésztés szempontjából is kivételes ez az alom. De persze a kanokra is nagyon kíváncsiak vagyunk, úgyhogy ezen még gondolkozunk.

Vannak már esetleg gazdi jelöltek is?
István: Van már egy-két jelentkező, igen. Nem azért mondom, mert nálunk születtek, de szerintem ez egy ritka ígéretes alom lesz. Bondot, Brett Lee kölykét nem kell bemutatnom senkinek, aki tájékozott a sportban, Amyről pedig csak annyit mondanék, hogy még akkor is tudott Isaszegen a nyári nagy melegben kanok között nap legjobb idejével győzni, amikor én még teljesen zöldfülű voltam; nem megfelelően tréningeztem, elhizlaltam, a vitaminozást sem tudtam mit hogy kell adni neki, mégis ilyen eredményeket tudott elérni, nem is egyszer.

Ő már nem áll pályára többet gondolom.  
Nem, most áprilisban tölti be a hatot, úgyhogy semmiképp. Már tavaly is nagyon féltettük, mert láttuk rajta, hogy fejben még ott van és nagyon menne, de már nem úgy versenyzik, mint előtte, úgyhogy nem akarjuk erőltetni, mert nagyon szeretjük és nagyon vigyázunk rá.

Eddig mindig együtt jöttetek a pályára, most, hogy otthon vannak a picik, hogy fogjátok megoldani?
Egyelőre felváltva fogunk járni edzésre, hogy valamelyikünk itthon tudjon maradni velük, aztán ha megerősödtek és úgy látjuk biztonsággal itt lehet hagyni őket, akkor jövünk majd együtt is, de nagyon szeretnénk vigyázni erre az alomra és Amyre is.

Van olyan eredmény vagy versenynap, ami kiemelkedő volt számotokra a tavalyi szezonból?
Nekünk igaziból minden nap nagy izgalom, amikor futnak a kutyáink. Devonra és Dáliára is nagyon büszkék vagyunk, mert szerintünk nagyon szépen eredményeket értek el mindketten.
István: A Kölyök Derbyt nagyon sajnálom, mert sajnos elkövettem azt a hibát, hogy hallgattam valakire, aki szerint kövérek voltak a kutyáink, ezért jól lefogyasztottam őket, amitől viszont elment minden erejük és messze nem tudtak úgy szerepelni, ahogy egyébként tudtak volna. Erre már az Elődöntőt látva azonnal rájöttem, de akkor már késő volt, egy hét alatt a Döntőig nem lehetett visszahozni rájuk a hiányzó súlyt. Nagyon bosszantott a dolog, hogy emiatt elbuktuk ezt a versenyt, de jó tanulópénz volt. Utána szépen fokozatosan visszaszedtek magukra és persze a teljesítményük is javult.

Van valami kitűzött tervetek, célotok erre a szezonra?
István: Nem biztos, hogy most olyan sűrűn fogunk járni, mint tavaly, mert rettentő sokat dolgoztunk a télen és nagyon fáradtak vagyunk. Nagyon fárasztó a munka mellett az építkezés, aminek a nagy részét egyedül csinálom és csak hétvégén tudok vele haladni. Plusz a nyári melegben való hosszú utat is nagyon nehezen viselik a kutyák, mert a mostani autónkban nincs klíma. Ha úgy mennek a dolgok igyekszünk idén lecserélni az autót, de addig ez gond, láttam rajtuk tavaly is, hogy sokat kivett belőlük, úgyhogy az is lehet, hogy csak a nagyobb versenyekre fogunk jönni idén.

Köszönöm szépen a beszélgetést! Nagyon sok örömet kívánok a kiskutyákhoz, és sok sikert az idei szezonra!

Fotók: The Sighthound Photographer

SHARE THIS