/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek / 0 comments

Tetrick Wania visszatért

A kétévesen elképesztő összegért új tulajdonba került Tetrick Wania négyévesen újra régi önmagát idézte péntek este, Åby-ban. Aki nem ismerné a Muscle Hill és Random Destiny (Ken Warkentin) frigyéből született ménnek a történetét, most betekintést kaphat, a kétévesen svéd rekordot felállító ügető pályafutásáról.

2019. május 6-án született Svédországban Riina Rekilä-nál, akinél egészen 2021 év végéig volt tréningben, majd a kiváló német trénerhez, Michael Nimczyk-hez került, akit a trénerek listáján Conrad Lugauer követett (nála van idomítási jegyzéken jelenleg is).

Na, de ne szaladjuk ennyire előre, igen sok dolog kellett ahhoz, hogy idáig eljusson Tetrick Wania. Tenyésztője és ekkori trénere, Riina Rekilä roppant eredményesen versenyzett a mén anyjával, Random Destiny-vel Észak-Amerikában, így a trénerhölgy kapcsolatai révén  “kaphatott meg” egy ilyen remek mént, mint Muscle Hill. Yearlingként eladó sorba került Tetrick Wania, azonban Riina nem volt megelégedve az ajánlatokkal, tehát úgy döntött, megtartja a lovat saját magának.

Visszatekintve 2021-re, augusztus 4-én kvalifikált Vermo pályáján, Finnországban 1.18,6-ban 2100 méteren. Három hétre rá állt először starthoz, ahol egy kivételes tehetségű hajtó, Örjan Kihlström volt a társa, és igen nagyot javulva, 1.16,7-ben lett második Hepburn mögött, Bergsäker-ben. Ezt követően duójuk Solvallán állt starthoz, de a startot követően galoppoztak és diszkvalifikálták őket a futamból, ami nem mellesleg a kétévesek számára megrendezett Breeders Course egyik előfutama volt. Nem tartott sokáig, hogy újra eredményesen versenyezzen, hiszen Vermoban újra ügetett, és 1.15,7-es időben zárta a versenyt. Októbertől kezdve három futáson keresztül veretlen maradt, és egyre jobb és jobb időket ügetett Muscle Hill ivadéka.

November 20-án került megrendezésre Jägersro-n a Kétéves Svéd Ügetők Tenyész Versenye, aminek első díját 1 400 000 svéd koronára dotálták. A verseny hetében újabb árajánlat érkezett Random Destiny fiára, amely egyes értesülések szerint 30 000 000 svéd koronára (~ 2,7 millió euró) rúgott a végső ár. Az üzlet megkötetett, így új gazdája, a németországi nagy ló tulajdonos és futtató, Karin-Walter Mommert lett. Visszatérve a tenyész versenyre, a start előtt többen is azt gondolhatták, hogy “miért adott ki ennyi pénzt valaki egy lóért?”, hiszen közel 60 méterrel kiszakadva a mezőny mögött volt Riina Rekilä által hajtott ló, mivel galoppozott közvetlen a start előtt, de az első egyenesre érve csatlakozást talált, majd sok-sok hosszal a mezőny előtt végzett, ami 1.13,8-as idő eredmény jelentett 1640 méteren. Riina Rekilä nem csak trénerként és tenyésztőként lehetett büszke lovára, hiszen ezzel egybe kötve történelmet is írt, mivel ő az első női hajtó, aki megtudta nyerni ezt a régmúltra visszatekintő versenyt. (A dobogóra még a szintén remekül teljesítő Monastery Boko (Chelsea Boko – Faith Boko- Virgill Boko) és Julia Sisu (Kadabra – Octane U.S.- Muscle Hill) értek fel).

Tetrick Wania 2021. novemberében Riina Rekilä-val

 

A verseny utáni nyilatkozatában Karin-Walter Mommert azt mondta, elvonul téli pihenőre, hiszen egy fejlődésben lévő kétéves, és januárban már Michael Nimczyk tréningjéből folytatja a felkészülését a szezonra. A tehetséges németországi tréner és hajtó, azonban csak egy alkalommal tudta starthoz állítani, méghozzá Vermo-ban 2022.ápirilis 13-án, ahol 1.14,5-ös időt produkált. Ezt követően hosszú hónapokig nem láthattuk versenyezni ezt a rendkívüli képességekkel megáldott mént, amikor is ugyan ebben az évben, novemberben Conrad Lugauer tréning komplexumába került. Neki sem volt könnyű feladata, hiszen egy decemberi, Jägersro-n tett nyilvános munkát követően 2023 márciusban állt először starthoz, ami hát finoman szólva sem sikerült a tervek szerint. A fordulóstart ellenére galoppozással kezdte ezt a versenyét is, így top favoritként diszkvalifikálták a futamból. Rá 11 napra, azonban már “jobban viselkedett” Tetrick Wania és egy bronzérmes helyezéssel vigasztalta tulajdonosát és menedzsmentjét, ahol 2140-re 1.13,3-as időt ügetett. Következő versenye pedig múlthéten pénteken, április 21-én volt, az extra jó adottságokkal megáldott Åby pályáján. Itt egy örömmel versenyző mént láthattuk elképesztő tempóban ügetni, aki nagyobb megerőltetés nélkül, 1.11,8-ban utasította maga mögé a mezőnyt 2140 méteren, és természetesen trénere és hajtója is Conrad Lugauer volt. Második-illetve harmadik helyezettek Thereisnolimit (Nuncio – What’s Your Limit- Credit Winner) és Jikken (Propulsion – Darling Hornline- Ready Cash) lettek.

Tetrick Wania 2023. április 21-én Aby-ban, Conrad Lugauerrel a sulkyjában

 

Talán négyéves korára megkomolyodni látszik Tetrick Wania, aki ha így folytatja, vélhetően többször is láthatjuk majd a tenyész versenyek indulói között.

Forrás: jagersro.se

Fotó: Adam Ström, Jägersro Trav

SHARE THIS