/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Esti Fény ismét megvillant (videóval)

Írta: Kovács Botond.

Sok víz lefolyt a vén Dunán, mióta Esti Fény, a Kerekes Gábor Emlékverseny – Magyar Kétévesek Nagydíja, a Magyar Derby, a Szent István Díj, a Kincsem Díj és a Magyar St. Leger nyerője elindult új hazája, Ausztrália felé. A Dióspusztán elletett klasszis uralta itthon a 2018. évi szezont, és évre rá Németországban is letette a névjegyét, egy jó Listed második helyezéssel.

Esti Fény Gosfordban

Az ausztrál kaland nehézkesen indult Derby-nyerőnk számára. Többször megsérült, úgy tűnt nem találja a helyét, bár tavaly Group 3-ban elcsípett egy harmadik helyezést. Matthew Smith idomár, és a felesége által vezetett szindikátus mégis türelmes volt. Megérte, mert a szunnyadó erő május 6-án ismét felvillant, méghozzá nem akármikor és nem akárhol. Nyolc évvel és egy nappal Esti Fény világra jötte után, a 250 ezer ausztrál dollár összdíjazású, Listed-besorolású Gosford Gold Cupban remek sikert aratott Jay Ford kezében. 1672 nappal a Magyar St. Legerben elért győzelmet követően ismét a magyar szupersztárt ünnepelte a közönség.

Gosford esti fényben

A 2100 méteres, hároméves és idősebb telivérek számára kiírt nagydíjban már 31/1 kvótával is bátran merték jegyezni a bukmékerek Pigeon Catcher és Ejtihaad kitűnő ivadékát. Vesztükre, mert a nyolcéves herélt, esélyt sem hagyva nyolc vetélytársának biztos győzelmet aratott.

Jay Ford

Érdekesség, hogy Esti Fényt első ausztrál futásakor is Jay Ford ülte 2020-ban. A pályát 2001-ben kezdő Ford a keresett zsokékhoz tartozik a kontinensnyi országban, eddigi 14.651 lovaglásából 1.292-t megnyert (84-et Balck Type futamban), és ő volt 2003/2004 utánpótlás championja Sydney-ben. A Gosford Gold Cupban is brillírozott már tizenkilenc éve Bush Honey nyergében. Az 1913 óta működő Gosford versenytér Sydney-től 90 km-re található Új-Dél-Wales államban, a Gosford Race Club évente húsz mítinget rendez.

Smith mester elégedett


– Nagyon szeretjük Esti Fényt, és megkülönböztetett figyelem veszi körül, a tulajdonosok nagyon türelmesek vele. Ma futotta élete legjobb formáját – nyilatkozta Smith mester a nagydíj után.

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok által tenyésztett Esti Fény 28 startja után így már 7 győzelemmel, 4 második és 2 harmadik helyezéssel rendelkezik, életnyereménye meghaladja a 271 ezer ausztrál dollárt (kb. 68 millió forint). A jól megérdemelt siker után a menedzsment a 2023. május 20-ra kiírt Group 1-es Doomben Cupban indítja a Magyar Derby egykori hősét Brisbane-ben. Szemünket a pályán tartjuk, az eredményről tájékoztatjuk olvasóinkat.


Az alábbi linkre kattintva a futam megtekinthető:

 

SHARE THIS