/ by /   A nap híre, Hazai galopp hírek / 0 comments

Apád-anyád idejöjjön!

A Tavaszi Lóverseny és Food Truck Show zárónapja, azaz a galopp versenynap több szempontból is történelmi versenynapot hozott a lóversenyrajongók számára. A nyolcvanas évek legjobb magyar ugrólovasa, Overdose trénere, Ribárszki Sándor egy negyedszázados kihagyás után és túl a hatvanéves koron ezen a napon tért vissza a versenylovagláshoz.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a hatszoros Magyar Derby győztes tréner komoly reklámot adott a napnak és a hazai lóversenynek. M1, Tv2, Index és még jó néhány jelentős sajtóorgánum már a versenyt megelőzően beharangozta a világszenzációt. A történelmi pillanatot pedig csak tovább fokozta, hogy lánya, Sára is bemutatkozott, nem is akárhogyan!

Bánhatja mindenki, aki nem volt velünk ezen a napon, mert olyan pillanatoknak lehettünk tanúi, melyeket a Kincsem Park százéves platánfái sem nagyon láttak. A közönség hangos tapssal üdvözölte Ribárszkit, amikor a jártatóban felült Barbaran Blue nyergébe és akkor is hangosan tapsoltak, amikor a próbaugráshoz a pályára lovagolt. A legnagyobb tapsot a versenyben és az azt követő interjú során könyvelt el. Ígérete szerint a következő gátversenyben ismét starthoz áll. A 3200 méteres Ceglédberceli Gátverseny nem róla, hanem a hozzá képest siheder korú lovasokról szólt, Crix-Crax és Bernáth Christopher a célig nyomta a tempót és nyert Wallstreet Journey előtt.

 

A sprinterek egyenespályás versenyében Vain Hope régen látott magas formáját vette elő és esélyt sem hagyott a mezőnynek. A Huszár Korinna Emlékversenyben a fiatalon elhunyt lovas egyik legjobb barátnője, Gönczi Rebeka győzött a 2000 méteres is jól mozgó háromévessel Vendetta Bellel. A Bábolnai Díjban a tavalyi Magyar St. Leger nyerő Agreement gyepen és hosszabb távon már sokkal jobban ment, mint elsőre és szép csatában múlta felül Berkhire Rebelt és Adonist. A Magyar Derbyre készülő háromévesek 2000 méteren is tudtak futni egymás között ezen a napon, Lord Winter győzelme nem, a hatalmas fölénye azonban sokakat meglepett. A Csontos-Georgiev párosnak ez volt már a harmadik győzelme.

 

A versenynap újabb csúcspontjáig a Németh Ferenc Emlékkupáig kellett várni. Molnár Orsolya korábbi lovas és tréner, valamint Ribárszki Sándor lánya Sára is bemutatkozott a Kincsem Parkban. A tizenhatéves gimnazistáról mindenki tudta, hogy meglehetősen tűzrőlpattant, így akkor sem jött zavarba élete első versenyében, amikor a start utát elveszítette a kengyelét. Gyakorlatilag a teljes 1200 méteres távot szőrén tette meg, majd a befutóban támadva mindenkit lefiniselve győzött. Sára sikerénél már csak a szülők megkönnyebbülése és boldogsága lehetett nagyobb. Sára berobbant, mi lesz akkor, amikor ikertestvére Mira is színre lép?

A nagydíjak sorát a Nemzeti Díj nyitotta. Zarak fia, Arames pályafutása második versenyét is megnyerte. Mögötte, a sprinter erényeket csillogtató szélvészgyors Carlos Ray és a télen új tulajdonba és tréningbe került Amore Boy ért célba.

Az 1400 méteres szintetikus versenyben Sugarbird csak játszott az ellenfeleivel, míg az 1600 méteres Batthyány-Hunyady Díjban Voyager pályafutása legjobb teljesítményét nyújtva start-cél győzelmet aratott a mindig jól futó Spartan Devilt verve.
A zárófutamban a szív és a küzdeni tudás diadalát láttuk. A hároméves veretlen kanca, Csinibaba olyan született erényeket csillogtatott meg, ami a tréningek során szinte fejleszthetetlen. Csinibaba és Mocsinka Vivien mellé a távoszlopnál megérkezett Respectation és Stanislav Georgiev párosa.

Úgy tűnt a hátulról és nagyobb lendülettel érkező import hazaérhet, mikor a magyar tenyésztésű Csinibaba egyszer csak elindult, újított és megnyerte a kancák klasszikus versenyét.

 

Kiváló mezőnyök, jó idő, színvonalas küzdelmek és sok ezer néző a Kincsem Parkban. Folyatás már ezen a héten vasárnap, míg a következő nagydíjak, a Millenniumi Díj és az Alagi Díj június 3-án szombaton lesznek.

írta: Krebs András

SHARE THIS