/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

A klasszikus versenyek nyerőinek bemutatása

írta: Krebs András


Nemzeti Díj –
Arames

Az idei Nemzeti Díj győztese, Arames két futás után is őrzi veretlenségét. Bársony Erzsébeték ezt a fantasztikus származású mént 17.000 euróért vásárolták meg Baden-Badenben. Anyja nem versenyzett, de testvére Almerita megnyerte többek között a Német Kancadíjat, míg a családban további nagyon balck type szinten bizonyított ivadékot találunk. Anyai nagyapja is figyelemre méltó, Medicean korának legjobb középtávú lovai közé tartozott, megnyerte a Eclipse Stakest és harmadik volt a St. James’sPalace Stakesben.
A friss klasszikus verseny nyerő apja, Zarakmár a megszületése pillanatában hatalmas figyelmet kapott a nemzetközi lóversenyvilágtól. Nem véletlenül. Apja a Godolphin istálló ásza, Dubawi, anyja Aga Khan veretlen kancája, az Arc győztes Zarkava. Zarakból is jó ló lett, győzött a 2400 méteres Gr1-es Grand Prix Saint Cloudban és második helyen végzett a franciák 2100 méteres Derbyjében. Egyenes útja volt a fedezőméni státuszig, amit nagyon bölcsen „mérsékelt” 12.000 euróban határoztak meg. Bőven kapott kancát, és a csikók elkezdték mutogatni magukat elsősorban Franciaországban. Olyannyira, hogy idén már 60.000 eurós áron kostál egy fedeztetése.
Arames most egyértelműen a legjobb hároméves a hazai mezőnyben. Származása alapján a táv növelése sem okozhat problémát.

Hazafi Díj – Csinibaba

A Szűcs család ménese lassan fogalomnak számít a hazai telivértenyésztésben. Minőségi,kis létszámú kanca anyag, gondosan megválasztott mének és fantasztikus felnevelés. Így lehetne összefoglalni a Farádon történő szakmai munkát. Az nem lehet véletlen, hogy az elmúlt másfél évtizedben szinte minden évben kijön tőlük egy jó, klasszis versenyló.
A szép sárga kanca már kétévesen kitűnt küllemével és mozgásával. Rögtön nyert, majd második versenyében is győzött a magyar tenyésztésű kétévesek nagydíjában. Veretlenül érkezett a Hazafi Díjra, ahol már importokkal, az évjárat legjobb kancáival is találkozott. Újabb győzelméhez és a veretlenségének a megőrzéshez tovább kellett javulnia.
Apja a remek származású német Prometheus, aki most is bizonyította, hazánk egyik legjobb fedezőménje. A rekord lefutási időt hozó Magyar Derbyben második, a Kincsem Díjban harmadik. Apja Dashing Blade az angolok legfontosabb kétéves versenyét nyerte többek között, a Dewhurst Stakest, majd sikeres fedezőmén lett Németországban.
Csinibaba anyja, a nagydíjnyerő francia import kanca Cemberlitas, a Szent László Díjban megnyerésével és a Magyar Kancadíj negyedik helyezésével igazolta klasszisát.
További fejlődés esetén a kancaversenyek meghatározó versenyzője lehet.

SHARE THIS