/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Szenttamási Díj vasárnap

írta: Krebs András

Az év ezen szakában, a komoly tradíciókkal és biztató jelennel rendelkező Szenttamási Ménes és korábbi klasszis lovai kerülnek a fókuszba a Kincsem Parkban.

A törökszentmiklósi székhelyű gazdaság és versenyistálló kiállta a rendszerváltást és a privatizáció próbáit, a 2000-es évek elején megújulva és új alapokra helyezte a versenylófuttatást. Horváth László tulajdonos már két évtizede nagyvonalúan és folyamatosan finanszírozza a szenttamási lovas ágazatot. Saját tenyésztésű és import lovaik, valamint Szuna Szabolcs idomár és csapatának munkája révén a legendás kék-sárga dressz folyamatosan feltűnik a Kincsem Park versenypályáján, míg a legjobb egyedeik a nagydíjakban is eredményesen teljesítenek.

Szenttamási siker a 2022-es Szent István Díjban

A nyolc futamos galopp nap május 21.-én az 1200 méteres Gemini Hendikeppel indul. A folytatásban a Turbó Hendikepben 1400 méteren áll starthoz a mezőny. A legendás Turbó mind máig az utolsó magyar ló, aki Osztrák Derby tudott nyerni. A kékszalag sikert 1981-ben érte el Freudenauban. Ez az időszak máig a Szenttamási Ménes dicsőséges aranykora, mely Babochay György ménesvezetőhöz kötődik.

A nyeretlenek versenyében Power Pass, a Szenttamási Tej Hendikepben Damast lehet a favorit. A kőkemény Arénára egy 1400 méteres versennyel emlékezünk, a mezőnyben többek között a szenttamási Capo La Gala. A nap favoritja Dame Shelby lehet, aki tudása alapján már réges-régen kinőtte az V. kategóriát.

A napi főverseny a Szenttamási Díj lesz 1400 méteres távon, a versenyt a 100.000 forintos jackpot teszi még izgalmasabbá.

Carlos Ray a Nemzeti Díjban

A mezőnyben ott találjuk az egyik legjobb háromévesünket, a Nemzeti Díj második helyezettjét, Carlos Ray-t. A tehetséges hároméves jól kezdte a szezont, de úgy tűnik gondjai vannak a távbírással és visszavették a távját kétszáz méterrel. A rövidebb táv kedvezhet neki és most megmutathatja, hogy mit tud az idősebb klasszisok között.

Ellenfele lesz bőven, például a szintén gyors kezdő Voyager, aki végig vezetve nyerte a Batthyány-Hunyady Díjat.

Az ötéves most is favorit, csakúgy, mint a hűséges kanca, Airburst. A német import Skyline City egyenesre tovább jött előre a Csekonicsban, ha tovább fejlődik, ott lehet a legjobbak között. Érdekes ló a mezőnyben Golden Boy, aki egy felhozó versenyt követően már úgy futott, ahogy tud, és szép küzdelmet követően ért haza, most is számít. Rémkirály könnyű sikerét követően egy hete nem tudta megismételni kiugróan magas számát, amivel ebben a társaságban is döntős lehetne.

A versenynap végén a nagyszerű Muskátlira emlékezünk, aki komoly családot alapított a ménesben. Ebben a versenyben a Merlin-Línek páros nagyon adja magát.

SHARE THIS