/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

A Homokvihar Kennel tarolt a Kincsem Parkban múlt pénteken

Szajka Kálmán, a Homokvihar Racing Greyhound Kennel tulajdonosa tizenegy agárral nevezett az idei harmadik, Tavaszi Kupa és Tavaszi Kölyök Derby versenynapra. A tizenegy agárból hárman a dobogó legfelső fokán, ketten a második és hárman a harmadik helyen végeztek.

A Tavaszi Kupa S2/S3 győztese Homokvihar Iroquois 17.45 (S2)
A Tavaszi Kupa S1/S2 győztese Homokvihar Aventador 17.21 (S1)
A Tavaszi Kupa másik S1/S2 nyertese Homokvihar Gallardo 17.05 (S1)

A tizenegy agárból, tudva a felkészültségi állapotukat, valamint ismerve a futamok többi résztvevőjét, számítottál győzelemre? Meglepetés volt, hogy ők hárman álltak a dobogóra?
Irokéznek már régóta érett egy győzelem, még soha nem volt első. Most, hogy elkezdtem őket rendesen tréningezni, láttam rajta, hogy jön előrébb. Most kb. 60%-osak az agaraim felkészültség tekintetében, de így is számított rá, hogy lesz közöttük meglepetés. Olyat mondani, hogy számítottam rá, hogy meg fogom nyerni ezt vagy azt a futamot, természetesen nem lehet, hiszen egyrészt egy agárversenyen bármi megtörténhet, másrészt a futamban van még másik 4-5 agár, akik szintén azért jöttek, hogy nyerjenek, így nagyon nagy öröm volt számomra mindhárom győzelem.

Melyikükre vagy a legbüszkébb?
Irokézre vagyok a legbüszkébb hármójuk közül. Aventador és Gallardo, ahogy azt a legutóbbi interjúban is mondtam, alomtestvéreikkel – Veyronnal és Murcielagoval együtt – nevükhöz méltó módon – hiszen mind híres sportkocsikról lettek elnevezve – kennelem leggyorsabb agarai, ezért tőlük vártam is valahol a jó teljesítményt.

Volt olyan, akitől jobbat vártál, mint amit futott?
Arya egy érülésből jött vissza, és a múltkori edzése alapján jobbat vártam tőle, de a jelek szerint nincs még teljesen rendben, illetve az edzettsége sem megfelelő még. Hurrikánnak sem jött ki most jól a lépés, de a többiek hozták azt, amire számítottam.

Irokéz idén szinte csak 480 méterre edzett és azon is indult az első két alkalommal. Miért került át sprintre?
Az összes 480 méteres társas futásán azt láttam, hogy kb. a táv feléig elől van, onnan azonban elkezd leengedni, ezért döntöttem úgy, hogy megnézem sprinten, és valószínű marad is itt, mert ennyi munka után azért már jobban kellene bírnia a hosszabb távot.

Gallardo első versenyén sprinten futott, majd 480 méteren, most pedig megint sprinten. Mi volt az oka a táv váltogatásnak?
Nála elkövettem azt a hibát, hogy túl korán tettem át hosszúra, amire messze nem volt még készen, utólag már tudom, hogy azt nem kellett volna, de később már fogja bírni szerintem azt a távot is.

Mi a véleményed a két első versenyes agaradról, Murcielagoról és Veyronról, hogyan szerepeltek megítélésed szerint?
Maximálisan elégedett voltam mindkettőjükkel. Murcielagoval nagyon nehéz volt eleinte, rengeteget kellett dolgoznom vele, hogy egyáltalán versenybe tudjam állítani. Nagyon későn érő kutya, aki még most sincs ott 100%-ban fejben, azonban eddig csak Irokéz volt az, aki meg tudta verni, így, ha tapasztaltabb versenyző lesz sokkal többet fog tudni mutatni. Veyron pedig ahhoz képest, hogy élete első versenye volt és letaposták a kanyarban, harmadik helyen ért be, úgyhogy egy szavam se lehet, de ahogy azt már anno mondtam egy interjúban, nekem nem kell, hogy egy agár nyerjen ahhoz, hogy elismerjem a teljesítményét.

Összességében akkor eredményes napot zártál, úgy érzed?
Teljes mértékben, igen. Hiába hozok tizenegy agarat, azt gondolom, hogy sokszor még egy futamot is nehéz megnyerni, nemhogy hármat, ez nagyon nagy dolog számomra!

Fotók: The Sighthound Photographer

 

SHARE THIS