/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Royal Ascot – Gold Cup (videóval)

Írta: Kovács Botond.

Mostahdaf

Rengeteg meglepetést tartogatott a nézők és a játékosok számára kedden az Ascoti Míting. Hét futamban álltak starthoz a telivérek, és szinte az összesben a szélső esélyek remekeltek. A Queen Mary Stakesben (Group 2, 1000 m) az amerikai vendég Crimson Advocate, a Kensington Palace Fillies’ Handicapben (II. o., 1600 m) Villanova Queen, a Duke Of Cambridge Stakesben (Group 2, 1600 m) Rogue Millennium, a Prince Of Wales’s Stakesben (Group 1, 2000 m) Mostahdaf, a Royal Hunt Cupban (II. o., 1600 m) Jimi Hendrix, a Queen’s Vase-ban (Group 2, 2800 m) Gregory végül a Windsor Castle Stakesben (Listed, 1000 m) Big Evs győzedelmeskedett.

Elérkezett a szerda, és Ascotban tizenhárom telivér állt starthoz a várva-várt Gold Cupban. Mielőtt rátérnénk az extra hosszú távú nagydíj történetére és eredményére, nézzünk vissza a múltba.

Német gyarmatosító Togóban – a kulcsszó az inkluzivitás

Egy percig sem fér hozzá kétség, hogy nekünk magyaroknak az 1884. évi Gold Cup a legkedvesebb, ám mielőtt elmondjuk miért, a könnyebb történelmi tájékozódás kedvéért megemlítjük, hogy ebben az esztendőben nyílt meg Pesten az Operaház, Amerikában bevezetik a nyolcórás munkanapot, és ennek örömére megtartják a Labor Day-t (a munka ünnepe, az amerikai május 1.), Angelo Moriondo szabadalmaztatja Torinóban a presszókávé főző gépet, a gyarmatok szerezni sohasem akaró németek lerohanják és elfoglalják az afrikai Togót, megjelenik Mark Twain Huckleberry Finn kalandjai című regénye (erről majd később is szót ejtünk), Ivaszaki Itaro megalapítja a Mitsubishi Nehézipari Vállalatot, megszületik Germánusz Gyula keletkutató és a zseniális Amadeo Modiliani olasz festő, Bedřich Smetana cseh komponista, a Moldva szerzője és Táncsics Mihály szabadságharcos pedig elhagyja a földi létet.

John Dawson

Az 1884. évi Gold Cup azért jelentős minden magyar lóversenybarát számára, mert Batthyány Gusztáv herceg lova, St. Simon nyerte. A családfáját egészen Örs vezérig visszavezető Batthyány az első magyar miniszterelnök Batthyány Lajos unokatestvére volt. A szabadságharcban is szerepet vállalt, de később összetűzésbe került Kossuth Lajossal, akit egy gróf Batthyány Kázmér, Szemere Bertalan, gróf Esterházy Pál és maga által is szignált, brit kormányköröknek küldött levélben hazaárulónak és terroristának nevezett. 1859-ben az angol Jockey Club tagjai közé emelte a magyar főnemest, aki Newmarketben az idősebb John Dawsonnál idomíttatta lovait, méghozzá olyan nagy sikerrel, hogy 1875-ben Galopin Epsom Derbyt nyert a hercegnek. (Évre rá Kisbér is megtette ugyanezt a Baltazziknak. Megjegyezzük, hogy Kisbért azért szoktuk az egyetlen magyar Epsom Derby-nyerőnek nevezni, mert magyar tenyésztésű volt, de valójában Galopin is magyar színeknek hozott győzelmet.) Galopin a kor legnagyobb hatású fedezőménje lett, 1888-ban, 1889-ben és 1898-ban apamén championi címet szerzett.

St. Simon

A legenda szerint a tizenegy futásból tízet megnyerő Galopin azért hagyta abba pályafutását 1875-ben, mert így akarták megkímélni a súlyos szívbeteg herceget az izgalmaktól. Lehetett valami az elővigyázatosságban, mert Batthyány valóban szívinfarktusban hunyt el Newmarketben egy Jockey Club által adott fogadás során 1883-ban. Így már nem láthatta, amikor néhány héttel később a Galopin apaságú, saját tenyésztésű ménje St. Simon a tragikus sorsú zsokéfenomén Fred Archer kezében kétévesen első futására elveszíti nyeretlenségét William Cavendish-Bentinck, Portland 6. hercegének színeiben. (Batthyány lovait halála után elárverezték, St. Simon a hercegkollégához került.)

A londoni Sadler’s Wells

St. Simont háromévesen nevezték az ascoti nagydíjba, azután, hogy kihívója nem lévén walk-overben Epsomban Gold Cupot nyert (ott is volt egy). A walk over lényege, hogy a rivális nélkül maradt versenylovat átvezetik a célvonalon (walk over am. átsétálni). Az ascoti Gold Cupban már merészebbek voltak az ellenfelek, de hiába, mert a Batthyány Gusztáv által tenyésztett mén tízhosszas győzelmet aratott annak ellenére, hogy végig a mezőny végén bujkált Charles Wooddal a nyergében. Úgy tudjuk, a futam végére annyira belelendült a száguldásba, hogy lovasát további majdnem egy körön át rabolta. Ezután nyert egy Gold Cupot Newburyben is, és a Goodwood Cupban sem talált legyőzőre. A turfkrónikások szerint abban az időben már The Lambkin (a St. Leger későbbi nyerője) és Scot Free (a 2000 Guineas nyerője) volt a tréningtársa, akiket persze rendre könnyen tönkrevert. A kilenc futás után veretlenül tenyésztésbe vonuló remek mén 1890-1896 és 1900-1901 között kilenc brit és ír apamén championi címet szerzett. Szolgálata során 432 ivadéka látott napvilágot, akik 571 versenyt nyertek, közülük tízen 17 angol klasszikust. Ha a klasszikus versenyeket (2000 Guineas, 1000 Guineas, Epsom Derby, Epsom Oaks, St. Leger) nézzük ez minden idők harmadik legjobb teljesítménye a pompás Stockwell és a ragyogó Sadler’s Wells után, akik 12 ilyen ivadékkal rendelkeztek. Bár inkább azt mondjuk rendelkeznek, hiszen teljesítményük máig velünk él.

Stradivarius

Az ascoti Gold Cup (az Ascot szó nem része a nagydíj hivatalos elnevezésének) a hosszú távú telivérek, vagyis a stayerek Hármas Koronájának első ága a Goodwood Cup és a Doncaster Cup mellett. A legutolsó szupersztár, akinek egy szezonban sikerült teljesítenie ezt a feladatot, a csodás Stradivarius volt 2019-ben.

Yeats

Az Arany Kupa legsikeresebb zsokéja a felülmúlhatatlan Lester Piggot tizenegy győzelemmel (Zarathustra – 1957, Gladness – 1958, Pandofell – 1961, Twilight Alley – 1963, Fighting Charlie – 1965, Sagaro – 1975, 1976 és 1977, Le Moss – 1979, valamint Ardross – 1981 és 1982). A legeredményesebb idomár az ír Aidan O’Brien nyolc elsőséggel (Yeats – 2006, 2007, 2008, 2009, Fame and Glory – 2011, Leading Light – 2014, Order Of St George 2016 és Kyprios – 2022). Természetesen Yeats minden idők legjobb Gold Cup-lova.

Mark Twain szivarozgat

Történeti áttekintésünk végén megjegyezzük, hogy amikor a már fentebb említett Mark Twain 1907-ben Angliába látogatott ellopták a Gold Cupot. A híres író a The Times másnapi számával vidáman járta körbe a fővárost, és kacagva mutogatta barátainak a címoldalt, amelyen ez állt: Mark Twain Arrives, majd közvetlenül mellett Ascot Gold Cup Stolen (Mark Twain megérkezett – Ellopták az Ascoti Arany Kupát).

Az idei Gold Cupot a csupán 15/2 kvótával jegyzett Courage Mon Ami (2019 pher, Frankel – Crimson Ribbon, Lemon Drop Kid) nyerte, méghozzá a hamarosan visszavonuló Frankie Dettorival nyergében (ez a talján fenegyerek utolsó Royal Ascotja).

Courage Mon Ami és Frankie Dettori

A 2022 őszén háromévesen (!) debütáló, a totális ismeretlenségből előbukkanó telivér negyedik futása alkalmával is megőrizte veretlenségét. A tavalyi Doncaster Cupot nyerő favorit Coltrane (11/4) másodikként ért célba a címvédő Subjectivist (9/2) előtt. A tavalyi St. Legert nyerő Eldar Eldarov (6/1) 10 ½ hosszas hetedik, a megannyi csatában hősiesen küzdő világutazó veterán Broome (12/1), a Dubai Gold Cup és a Grand Prix de Saint-Cloud hőse a tizedik helyen ért célba.

Broome

A Broome (2016 pm, Australia – Sweepstake, Acclamation) iránt érzett mély tisztelet miatt meg kell jegyeznünk, hogy a csodás mén harmincnegyedik futását láthatta a közönség szerdán Ascotban. Kilenc győzelem, 6 második és 1 harmadik helyezés áll neve mellett, és több mint 2.1 millió fontot keresett a coolmore-i Susan Smith, Michael Tabor és a japán Macusima Maszaki triónak. Futott az Epsom Derbyben, az Ír Derbyben, két King George VI & Queen Elizabeth Stakesben, két Breeders’ Cup Turfben, a Japan Cupban és a Hong Kong Vase-ban. Csak a legnagyobb presztízsű nagydíjakat említettük.

Stradivarius – szintén zenész

Amikor fentebb Lester Pigott rekordjáról írtunk, szándékosan elhallgattuk (divatos szóval élve nem akartunk szpojlerkedni), de zárásként most közöljük, hogy Frankie Dettori utolérte a mestert, és immár ő is kilenc Gold Cup-győzelemmel rendelkezik (Drum Taps – 1992, 1993, Kayf Tara – 1998, Papineau – 2004, Colour Vision 2012, Stradivarius – 2019-2021 és Courage Mon Ami – 2023.

Az alábbi linkre kattintva a nagydíj megtekinthető:

 

 

 

SHARE THIS