/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai ügető hírek / 0 comments

Gróf Esterházy Miklós

Gróf Esterházy Miklós, emléke előtt tisztelgünk a háromévesek részére kiírt emlékversennyel a szombati ünnepnapon. A futamot az Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete kezdeményezésére 2016 óta futják. Count Nicky (1839-1897) a tatai várúr a XIX. századi lóversenyzésünk kiemelkedő egyénisége, nemzetközileg is megbecsült lovasember a Monarchia híres Hubertus, gát- és akadálylovasa, angliai versenyeredményei is elismertek, kitűnő versenytechnikai szakértő. A galoppsport mellett az ügetőversenyzésben is nagyot alkotott. Ő volt többek között az Österreichische Jockey-Club életre hívója, amelynek első elnöke is lett. Kezdeményezésére 1868-ban írták ki a Monarchia első Derbyjét.
Tatai birtokán egy tréningtelepet és galopp-versenypályát létesített, ahol 1886-tól rendszeres versenyeket tartottak. A jelentőségét jelzi, hogy Gróf Batthyány Elemér a Magyar Lovaregylet akkori elnöke is megjelent és a társadalmi élet rangos személyiségei is ott voltak a Feszty Adolf által épített tribünön. A várúr szívélyesen fogadta a vendégeit, gondoskodott róla, hogy mindenki jó érezze magát, és ne éhezzen, szomjazzon. A Tatai Várszínház színpadán művészeket léptetett fel, az akkor Európában híres Párizsi Balett táncosait is Tatára csábította. A kék-sárga Esterházy színekkel volt fellobogózva az az óriáskerék is, amelyet itt állítottak fel először hazánkban. A versenyek olyan népszerűek voltak, hogy Pestről és Bécsből különvonatokon jöttek a kíváncsi turfemberek.
A sokoldalú és tehetséges gróf nagy érdemeket szerzett a magyar ügetősport elindításával is. 1877-ben jött létre a Lótenyésztés Emelésére Alakult Részvénytársaság, melynek őt választották az első elnöknek.
1883. május 17-én nyitották meg az első hazai ügetőpályát (tattersalli pálya), ami a Keleti Pályaudvar melletti mai Tattersall (Nemzeti Lovarda, Kerepesi út 7.) területén épült. Az első versenyben, az Állami Díjban kettesfogatok versenyeztek 1500 méteren, a győztes a gróf Elma-Dilettant fogata lett. Ugyanakkor aktív szerepet vállalt a versenyek szervezésében is, kettesfogatok részére díjat is alapított. A következő évben futották az első Magyar Ügetőderbyt.

Gróf Esterházy Miklós a telivér- és az ügetőtenyésztésben is nagy sikereket ért el, egyik legjobb apaménje a Buccaneer apaságú Waisenknabe volt, három ivadéka Andal, Regedal és Ajándék Magyar Ügetőderbyt nyert (1884., 1887., 1889.). A sárga Andal korábban megnyerte az Osztrák Ügetőderbyt is. Megjegyezzük, hogy Waisenknabe adta a Stronzian nevű telivért, aki Hamburgban 1884-ben megnyerte a Német Derby kékszalagját gazdájának.
A Monarchia legjobb ügető szakemberét, Hutschenreiter Antalt hívta meg Tatára és az ő irányításával trenírozták a jobbnál jobb ügető versenylovakat. Mindhárom Derby-győzelemnél Hutschenreiter ült a sulkyban. 1887-ben és 1888-ban is az ő versenyistállója volt a champion.
Erős tempót diktált magának Esterházy, ez felemésztette energiáit és korán, 58 éves korában elragadta a halál. A Monarchiában csak Count Nicky-ként ismert sportsman, nagy alkotó, kiemelkedő személyiség halála óriási vesztesége volt a magyar ügető ügyének is. 1897. május 7-én, helyezték végső nyugalomra. Egész életére igaz az a megállapítás, amit fiatal korában írt róla egy angol sportlap „The right man in the right place.”
Az utódok az ügetősportot meghatározó nemeslelkű óriás alkotása előtt az emlékversennyel tisztelegnek, amely remélhetőleg méltó lesz emlékéhez!

Száraz György – Kótun Károly

SHARE THIS