Így értékel a 109. Magyar Ügetőderby győztes idomárhajtója, Csordás Emil

2023. május 6-án, Street Genius mögött ügetett Devoted korosztályos pályarekord közeli időt, így az időrangsorban az évjárata élére került. Majd rendre jól teljesített a felhozó versenyekben, így favoritként álltatok starthoz a 109. Magyar Ügetőderbyben. 2016 óta nem volt erre példa, hogy a kimagasló favorit nyerte volna meg a versenyt, így röviden mesélj kérlek, az utolsó futása utáni időszakról, hogy viseltétek?

Devoted nagyon könnyedén kezelte az egész felkészülést, mivel a tudása már meg volt a győzelemhez, viszont én és a tulajdonosa kicsit nehezebben viseltük az idő múlását. Közel 2 hónappal ezelőtt ügette az 1.14,6-os idejét, amit úgy gondoltam, hogy kicsit korai időzitésű volt, hiszen a Derby-győzelemhez, az adott napon kell mindenben a legjobbnak lennie a lónak. Az előbb említett futása után már csak annak szorítottunk, hogy se sérülés, se betegség ne szóljon közbe, illetve tartsuk meg a jó kedvével párosuló jó formát. Úgy érzem,  hogy nem a futam megnyerése volt a legnehezebb, hanem az addig eltelt hosszú hetek, amikor a kezemben érezhettem a nem létező trófeát, de még bármi közbe szólhatott. Viszont hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy itt is köszönetet mondjak kicsiny kis csapatomnak, akik nélkül ez az álom nem valósulhatott volna meg: Elsőként Pekker Györgyöt és lányát Laurát emelném ki, akiknek kitartása és anyagi támasza nélkül nem jöhetett volna létre ez a sikertörténet. Vezér Emesének, aki évtizedek óta tréner-és tulajdonostársam, a mindennapok szorgalmas hősének, Lévai Koppánynak. Lukácsi Antóniának, aki több, mint 2 éve foglalkozik a lóval, és a folyamatos, nehéz pillanatokban ellenére sem hagyta magára Devoted-et, illetve nem utolsó sorban a Rádiházi ménes két oszlopos tagjának, Dr. Török Erzsébetnek és Dr. Török Lászlónak, akik világra segítették és gondozták gyerekkorába Devoted-et.

Devoted a Rádiházi ménesben kis csikóként, anyjával Wale-el

 

Nem titok, de az idei éved nem úgy kezdődött, ahogy azt megszokhattad, sok alkalommal hibáztak az idomítottjaid, majd április elején jött az áttörés, egy győzelemmel. Egy ilyen mélypont után, mi volt a változás, ami egészen a Derby győzelemig juttatott?

Márciusban, amikor a bevásárlóközpontban a parkolóőr rám szólt, hogy “Emilkém, jó lenne, ha most már ügetést is hajtanál, mert már nagyon sokba vagy nekem!”. Na ekkor meg sem fordult a fejemben, hogy a Derby napon babérkoszrút raknak a nyakamba. Természetesen nagyon bíztam Devoted-ben, hiszen már 2 évesen is futott az évjárata legjobbjaival, de 3 évesen ugye nagyon komoly lábproblémákkal küzdött, azonban a képességével ekkor sem volt gond. A változás talán annyi volt, hogy még több munkát és figyelmet fordítottunk a lovakra.


Az elmúlt évtizedben meghatározó tulajdonosod a Laura istállót képviselő, Pekker György. Sok alkalommal hoztad már el neki a kiemelt versenyek trófeáit, de vélhetően ez tette fel az “I”-re a pontot. Mik a tervek a jövőre nézve, milyen célokat szeretnél még elérni Devoted-del?

Természetesen a lovak csinálnak embert valakiből, így ha ők nem lennének, nagyon nehéz lenne bármit is megvalósítani! Devoted jövőbeli szereplése mindig is az egészségi állapotától fog függeni. A hatalmas nyereménnyel a háta mögött, elsősorban a korosztályos versenyek maradtak számára kilátásban. A Derby győzelem minden szakmabelinek a hőn áhított vágyai között szerepel, így roppant kiváltságosnak érzem magam, hogy igaz hosszú idő után, de duplázni tudtam.

 

Fotó: Dr. Török Erzsébet, Maróti Edit

 

SHARE THIS