/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

Komi és Duli Zsolt veretlenül nyerték a 2023-as Sprint Derby-t

2021-ben és 2022-ben is veretlenül menetelt végig a Sprint Derby győztese a háromhetes megmérettetésen; ’21-ben Magic (Christna Bernath’s Magic) ’22-ben Tamo Blake (Cserihegyi Tamo Blake), idén pedig Komi Runtastic Commander). Bár a tendencia nálunk három éve tart, mégsem mondható általános teljesítménynek, inkább kiemelkedőnek, főleg egy olyan mezőnyben, ami idén is indult a címért.

Te hogy látod ezt Zsolt, Komi az idei első két futásán nem szerepelt olyan jól, a Derby három hete alatt viszont brillírozott.
Az első edzésén futott egy remek 16.41-es időt, amihez képest a két első versenye nem sikerült túl jól, se a helyezést, se az időket illetően. A Derby futamok alatt érett be szerintem, mostanra tudta megmutatni magát igazán az az erő, ami benne van, illetve az etetésén is változtattam egy keveset ebben a három hétben.

 

Komi messze a futam legidősebb agara volt. Számomra legfiatalabb és legidősebb indulóként nyerni ilyen nagy versenyt külön dicsőség. Neked mi a véleményed erről, ad ez a tény bármi plusz büszkeséget?
Nálam ez nem szempont. Mindig próbálok vigyázni az egészségükre és úgy dolgozni velük, hogy a fiatalok közt is megállják a helyüket. Ettől nem vagyok büszkébb rá, de amit ez a három hét alatt művelt, arra viszont nagyon. Megmondom őszintén, hogy az elődöntő után nem számítottam erre az eredményre, de egész héten annyira feltűnően jó kedve volt, hogy a hét második felében már kezdtem bizakodni, hogy ha nem fog fájni a lába, akkor oda tudja tenni magát és megnyerheti a futamot.

Tavaly a szezon első három versenyét leszámítva egész évben 480 méteren versenyeztél vele, indultatok a Magyar Derby-n is, ahol a Consolation futamot ő nyerte. Idén miért döntöttél úgy, hogy a Sprint Derby-n indítod a Magyar Derby helyett?
’21-ben az Európa Derby Elődöntőn megsérült a jobb első lába, azért nem tudtam elindítani a döntőben és abban az évben már csak sprinten futott. Próbáltuk helyrehozni a lábát és nagyon sokat dolgoztunk vele a következő szezon első felében, hogy újra tudjuk indítani a 480 méteres távon. Többször is úgy tűnt, hogy jó lesz, azonban a futások végére mindig azt mutatta, hogy mégsem bírja a lába, hisz két versenyt leszámítva – Magyar Derby Consolation és Nyári Nagydíj – sorra lecsúszott az első helyről. Ezért döntöttünk úgy, hogy áttesszük sprintre, ami a tavalyi utolsó versenyén meg is hozta újra a győzelmet.

Hogyan telt nálatok ez a három hét, mire kell Kominál figyelni, külön hangsúlyt fektetni egy ilyen többhetes verseny időszakban? Illetve minek tudod be az egyre jobb időeredményeit hétről hétre?
Verseny után nálunk mindig két nap szigorú pihenőn vannak az agarak, amikor hideg vizes borogatást teszünk a lábukra, fejükre, mellkasukra, illetve sok vitamin utánpótlást kapnak, így próbáljuk minél hamarabb regenerálni őket. Ilyenkor, mikor három hetet sorozatban futnak megváltozik kicsit az edzés tervük a megszokotthoz képest. A hétvégi pihenő után hétfőn egy keményebb edzést kapnak, kedden már csak egy lazábbat, utána pedig már csak a kertben sétálgatnak és pihennek a versenyig. Ez a módszer Kominál nagyon jó bevált, elég is neki és szinten is tud maradni vele.
Az időeredmény javulást részben annak tudom be, hogy fokozatosan egyre jobban futotta be magát, illetve annak a változtatásnak, amit az étrendjében csináltam.

Komit gyönyörűen bizonyította azt az elvet, hogy ha egy agár jól startol “szinte mindegy” melyik boxból indul. Amikor csak lehet legbelülre szoktad nevezni, mégis a három hét alatt bebizonyosodott, hogy nagyon szépen tud nyerni kettes, sőt még hármas boxból is. Volt benned bármi aggodalom a boxkiosztás miatt a döntő előtt, vagy bíztál a képességeiben így is?
Egy kicsi aggodalom volt bennem emiatt eleinte, de mivel egész héten azt láttam rajta, hogy nagyon tele volt és nagyon menni akart, elengedtem ezt az aggodalmamat. Amúgy is egy jó startos agár, de most kifejezetten jól sikerült elkapnia a start pillanatát.

Összességében hogyan éled meg Komi sorozat győzelmét a három hétvége alatt?
Hatalmas nagy élmény volt ez a három hét, elmondhatatlan érzés. Nagyon büszkék vagyunk rá, az egész család és a barátok is.

Mi a soron következő kitűzött célotok?
Egyelőre még nem döntöttem el, hogy melyik versenyre nevezünk legközelebb. Lehet, hogy újra megpróbálkozunk a 480 méterrel, amire már el is kezdtem vele a felkészülést, aztán meglátjuk bírja-e vagy sem.

Köszönöm szépen, szívből gratulálok és további sok sikert kívánok Nektek!

Fotók: The Sighthound Photographer

SHARE THIS