/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Frankie Dettori búcsútúrájának új állomása Budapest (5.)

A 2023. szeptember 1-3. között megrendezett Nemzetközi Ló- és Agárverseny és Foodtruck Show galopp versenynapja óriási nemzetközi visszhangot kapott. Jó hírünk a szaksajtó egészen Új-Zélandig vitte, ami akárhonnan nézzük, pont a világ túlsó végén található. A továbbiakban több részben közöljük a sikeres versenynapról író szerzők cikkeit. Hosszú sorozatra számítsanak!

Frankie Dettori búcsútúrájának új állomása Budapest

Írta: Andy Newton, Sports Lens (USA). Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Frankie Dettori életében először száll nyeregbe Magyarországon a búcsúturnéja során. A népszerű olasz lovas Jim és Fitri Hay csapatát erősíti két lovaglás erejéig szombaton.

Frankie Dettori Jim és Fitri Hay-nek lovagol Budapesten a Kincsem Parkban

Frankie Dettori nyerte a minap Yorkban a Group 1-es besorolású Juddmonte International Stakest, még sincs lovaglása a hétvégén az Egyesült Királyságban. Van viszont Magyarországon!
A népszerű olasz lovas 25 győzelmet aratott utolsó szezonjában a sport őshazájában. A 25 sikert 107 lovaglásból érte el, és mindeközben 4.2 millió fontot keresett a futtatóknak. Szép summa! A világjáró búcsúkörút következő állomása a budapesti Kincsem Park, ahol soha életében nem lovagolt. Jim és Fitri Hay lovát üli a másfél mérföldes Kincsem Díjban és a mérföldes Connolly’s RED MILLS Aperianov Zakariás Emlékverseny – Imperiál Díjban.

A Hay házaspár Splendetnet és Tides Of Wart indítja a Kincsem Díjban, Silent Film és Sceptic az Imperiál Díjban áll starthoz. Frankie Splendent és Silent Film nyergében lép pályára. Dettori még sohasem lovagolt a Kincsem Parkban, ezért a magyar pályát már ismerő veterán kollégájától Rab Havlintól érdeklődött a Kincsem Park felől. Ugyan Frankie még nem járt Budapesten, de 2011-ben győzött a szuper sprinter Overdose-szal a Magyarországon idomító Jozef Rosivalnak egy Group 3-as nagydíjban Rómában.

– Jim megkérdezte Goodwoodban, hogy felülnék-e a Magyarországra küldött lovaira. Gondoltam, miért ne, és elvállaltam – mondta Frankie Dettori a Racing Postnak. – Már nagyon várom az utat, mert szeretem az új kihívásokat és az új országokat. Az ilyesmitől felpezsdül a vérem. Jim és Fitri úttörők e szerepben, mert nem futottak még brit tréningből lovak Budapesten. Többször kértek, hogy látogassak Budapestre, és mivel az utolsó szezonomban vagyok, gondoltam megragadom az alkalmat, és így köszönöm meg az egykori bizalmat.

Akármilyen eredmény születik Budapesten, Frankie parádés utolsó szezont tudhat eddig maga mögött. Megnyerte a 2000 Guineas-t (Chaldean), az Epsom Oakst (Soul Sister), az Ascot Gold Cupot (Courage Mon Ami), a Prix Jacques Le Marois-t (Inspiral) és a Juddmonte Internationalt (Mostahdaf). Az Egyesült Királyságban a St. Leger-mítingen lovagol legközelebb Doncasterben (szeptember 14-16.), Newmarketben is várnak rá az őszi nagydíjak és október 21-én Ascotban is nyeregbe száll a Champions’ Day-mítingen. Ezután a Santa Anitában rendezendő Breeders’ Cup következik (november 3-4.) és végül november 7-én a Melbourne Cup, ahol az Ebor Handicapet megnyerő Absurde nyergében látjuk utoljára lóháton.

SHARE THIS