/ by /   A nap híre, E-Turf Magazin, Hazai galopp hírek / 0 comments

Hatvanéves a Szenttamási ménes

A híres ménes életének rendkívül gazdag történelméből nyílt kiállítás a Törökszentmiklós mellett található Szenttamási Kastélyban.

A ménes alapításának 60. évfordulója alkalmából megrendezett tárlaton az elmúlt hat évtized során megnyert lóverseny díjakat, relikviákat és lovas eszközöket állították ki. A Szenttamási Kastély kápolnatermében számos antik tárgynak számító vázát, serleget, értékes festményeket is láthatnak az érdeklődők bejelentkezés után.
Fantasztikus év volt az 1963-as esztendő a magyar versenyló tenyésztésben és versenyzésben. A galoppon Imperiál két Derby-t nyert, míg az ügető szakágban a legendás Kabala volt a csúcson. Ugyan ebben az évben az ország keleti felében előszőr Szenttamás-Imremajorban angol telivér ménest alapítottak import kancák behozatalával. Az első kilenc vemhes kanca karácsonykor érkezett meg az NDK-ból. A következő évtizedben többször érkezett még vér frissítés, így véglegesedett a 35-40 anyakancából álló létszám.
Szenttamási színekben versenyzett a 60-as évek egyik legjobb lova, a kétszeres derby győztes és baden-bandeni nyerő Seebirk, a többszörös nagydíj nyerő kanca Muskátli, a 80-as évek sztárjának számító Turbó, míg az elmúlt két évtizedben Donatesso, Miss Turpan, Black Pepper és Merci Star neve emelhető ki. Utóbbi nyergében pár hete a világ leghíresebb zsokéja Frankie Dettori ült a legendás kék sárga dresszben.

Az ünnepi eseményen köszöntötték többek között, a ménes korábbi sikeres vezetőjét, Babochay Györgyöt és a Kincsem Park ügyvezető igazgatóját, Szotyori Nagy Ádámot. Beszédet mondott Horváth László az Almásy-kastély Alapítvány alapítója, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. elnöke, Markót Imre, Törökszentmiklós város polgármestere és Szuna Szabolcs, a TM Zrt. lovászati divízió vezetője. A kiállítás szeptember 15. és október 31. között díjmentesen látogatható, de a részvétel regisztrációhoz kötött. http://liveenergypark.hu/hu/lo-es-festmeny-kiallitas-a-szenttamasi-kastelyban/

Forrás: https://agrokep.vg.hu/gazdalkodas/allattenyesztes/hatvaneves-a-szenttamasi-menes-30897/

-KA-

SHARE THIS