/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

A közönség megkapta, amire számított (7.)

A 2023. szeptember 1-3. között megrendezett Nemzetközi Ló- és Agárverseny és Foodtruck Show galopp versenynapja óriási nemzetközi visszhangot kapott. Jó hírünk a szaksajtó egészen Új-Zélandig vitte, ami akárhonnan nézzük, pont a világ túlsó végén található. A továbbiakban több részben közöljük a sikeres versenynapról író szerzők cikkeit. Hosszú sorozatra számítsanak!

A közönség megkapta, amire számított

Frankie Dettori óriási ováció mellett két nagydíj győzelmet szerzett első magyar látogatása alkalmával

Írta: Scott Burton, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Frankie Dettori volt a sztárvendég a Kincsem Parkban

Magyarország lóverseny rajongói sokat vártak, mire sikerült Frankie Dettorit a történelmi Kincsem Parkba csábítani, de a sport nagy showmanje megjutalmazta türelmükért a nézőket, amikor két nagydíj győzelmet szerzett Dr. Jim és Fitri Hay rózsaszín-világoszöld dresszében brit idomításban álló lovak nyergében.

A Paul és Oliver Cole idomításban álló Splendenté volt a főszerep, amikor a páros a helyi Group 1-es Kincsem Díjban elköszönt a sorozatnyerő Agreementtől. A helyi szervezők azt reméleik, az International Pattern Committee nemsokára Listed besorolást ad a versenynek.

A zsúfolásig megtelt versenytéren a második repülő-leugrás után Frankie így nyilatkozott Splendentről: – Megnéztem több versenyét, és tudtam, hogy kissé lustácska. Jó startot vettünk, és a kanyarban elindítottam. Bizos voltam benne, hogy jól bírja a 2400 méteres távot, nagyon kitartó ló.

Díjátadás a Kincsem Parkban Silent Film győzelme után – Ian WIlliams, Frankie Dettori, Jim és Fitri Hay és Szalay-Bobrovniczky Kristóf

A Hay-házaspár négy brit idomításban álló telivért hozott a Kincsem Parkba, ahol korábban nem sok nyugati futtató fordult meg. A szervezők számára az utolsó szezonját taposó Dettori fellépése volt a hab a tortán.
– Nagyszerű nap van a hátunk mögött, és minden elismerésem a Hay-házaspáré és az idomároké, hiszen nagyon hosszú utat tettek meg a lovak – folytatta Dettori. – A közönség megkapta, amit akart, és remélem, hogy a mai versenynap új lehetőségeket tár fel, még több európai ló jön Budapestre és emelkedik a lóversenyzés megbecsülése.

Dettori négy magyar tréningben álló lovat ült, de nem nyert, viszont magabiztosan húzta be az első kiemelt versenyt, a Connolly’s RED MILLS által szponzorált mérföldes Imperiál Díjat. A felemelkedőben lévő magyar sztárlovas Gönczi Rebeka és a szintén Hay-színekben futó Sceptic majdnem megszorította Frankie-t, de miután az olasz zsoké pozíciót szerzett Ian Williams Silent Filmjén, folyamatosan felzárkózott és elsőként száguldott át a célvonalon.

A közvetítésben és a kivetítőn a nap folyamán lejátszották Dettori karrierjének legnagyobb pillanatait Ascotban és másutt, és hangsúlyt nyert Magyarország büszke lóverseny történelme és hagyományai. Láthattuk Frankie rock sztárhoz illő ünnepélyes pénteki fogadtatását is.
– Már régóta hívnak, és most végre összejött a túra – mondta Dettori. – Pénteken bejártam a fantasztikusan karbantartott pályát, a gyep jó, a futófelület nem túl gyors. Tökéletes a pálya, és csodásan gondoskodnak róla.

SHARE THIS