Baden-Baden megnyitja kapuit, magyar lovak is kalapács alá kerülnek

Megkezdődik a BBAG hagyományos őszi Telivér árverés és Lóverseny Fesztiválja Baden-Badenben, ahol három napon keresztül várják az érdeklődőket. Összesen 297 lóra lehet licitálni, köztük 6 idei születésű csikóra, 185 yearlingre, 14 kétéves reménységre, 43 háromévesre és idősebbre, valamint 49 tenyészkancára.

A katalógusban több magyar lovat is felfedezhetünk, például a 47-es számú Akhilleusz személyében. Bakos Eszterék anno az anyakanca, Atlanita vehemmel hozták be hazánkba a most hároméves szürke mént. Apja az a kiváló Protectionist, aki 2014-ben első német idomítottként nyerte meg a Melbourne Cup-ot. Akhilleusz még sosem futott és valószínűleg nem is láthatjuk a Kincsem Parkban, remélhetőleg valamelyik tulajdonos jó ajánlatot tesz majd érte.

Annál érdekesebb viszont a Molett Bloodstock kínálata, Bokori Tamásék ugyanis három yearling mellett két igencsak jól ismert, rutinos lovat is kivisznek. Az idősebb lovak között eladó listán szerepel az ötéves kanca Rispetta, akit szeptemberben láthattunk utoljára futni, hendikepben. Két éve került Magyarországra, de igazán nem tudott maradandót alkotni. Ellenben sokak kedvence a 100. Magyar Derby második helyezettje Maxim, nyomott hagyott a Kincsem Parkban. Bakos Gábor kezei alatt mutatkozott be nálunk, de az igazi áttörést a trénerváltás hozta meg számára. Stanislav Georgiev idomításában nyerte az Alagi Díjat és nem sokkal maradt le a Derby győzelemről istállótársa mögött, majd Alberto Sanna lovaglásával behúzta a Kisbér Díjat.

Tavaly még egyszer kipróbálták Isztambulban, azóta viszont nem láthattuk. Pénteken mindjárt az első között, hetedikként kerülhet kalapács alá. Továbbá három francia tenyésztést, a Phoenix of Spain (IRE) – Kenrivash (FR) és az Elvstroem (AUS) – Moon Over Water (IRE) származású csikókat, illetve Mombrigny-t (Lawman (FR) – Linareva (FR)) regisztrálták licitre.

A magyar tulajdonosok és trénerek körében egyébként is kedvelt célpont a baden-badeni árverés, az elmúlt húsz évben számos nagyszerű importot sikerült megszerezniük, elég csak a Magyar Derby győztesek névsorát megnézni: King’s Honor (2004), Thunder Groom (2006), Sunny Sam (2008), Ostinato (2011), Mayday (2013), Faust (2020), President (2022), illetve német tréningből és tulajdonostól Rosenblatt (2005). Külön kiemelendő Saldenzar (2007) és Quelindo (2015), hiszen ők azon kevesek közé tartoznak, akik a Derby mellett a Hármas Koronát is megnyerték.

A 2023-as szezon legjobb magyar lova, a 4 éves Agreement (Lord of England) 12.000 euróba került yearlingként a baden-badeni árverésen.

A BBAG Telivér árverés és Lóverseny Fesztivál programja:

Október 12-én, csütörtökön 9 és 17 óra között látogatható a lókiállítás, október 13-án, pénteken 17 órakor kezdődik az árverés, míg október 14-én, szombaton 10 órától lehet licitálni a lovakra.

Tisztelt tulajdonosok és trénerek!
Ne habozzanak eljönni a Sales & Racing Festival-ra!

SHARE THIS