Európai csúcstalálkozók

Az elmúlt hétvégén számos nemzetközi kiemelt verseny volt Európa-szerte, ugyanis Svédország prominens pályáján, Solvalla-n került megrendezésre a 2023-as UET Elit Circuit döntő futama, a Grand Prix UET 2023, a Svensk Trav Oaks és a Svensk Trav Kriterium, valamint a „sógoroknál”, Krieauban a 124. Gróf Hunyady Kálmán Emlékverseny.

Az újonnan bevezetett, UET Elite Circuit sorozat döntőjébe 15 állomáson keresztül lehetett bejutni, amelynek világszerte voltak versenyei (Prix d’Amérique, Lotteria Grand Prix, Oslo Grand Prix, Hugo Abergs Memorial, Grand Prix de Wallonie stb.). A solvalla-i végső összecsapásban Vivid Wise As (Matthieu Abrivard), Go on Boy (Romain Derieux), Stoletheshow (Magnus A. Djuse), Hohneck (Gabriele Gelormini), Hierro Boko (Jorma Kontio), Power (Robert Bergh), Rackham (Christoffer Eriksson), San Moteur (Björn Goop), Usain Töll (Carl Johan Jepson), Bengurion Jet (Alessandro Gocciadoro), Admiral As (Örjan Kihlström), Feydeau Seven (Magnus Teien Gundersen) vettek részt.

Nem várt izgalmakat hozott a futam, hiszen a startnál hibázott az egyik esélyes Power, akit nem diszkvalifikáltak, de ezzel olyan hátrányt szedett össze, amivel már nem tudott odaérni végküzdelembe. Az idei Elitloppet győztesének, Hohneck-nek a szerencse csillaga viszont továbbra is ragyogni látszik, hiszen szinte végig az élen versenyezve, senkitől sem zavartatva nyerte a 2 800 000 svéd koronás első díjú versenyt. Hosszak özönével, mögötte érkezett meg az ezüstérmes helyre Go on Boy, míg a dobogó alsó fokára a nem a kedvenc távján futó Vivid Wise As csillogtatta meg tudását. A gyorsaság itt nem is találó kifejezés, hiszen a 2140 méteres távon szárnyaltak a kontinens legjobbjai, így nem meglepő, hogy a győztes idő 1.10,1 volt. A tenyésztés tekintetében is akad érdekesség, amely a folyamatos fejlődés irányát mutatja, hiszen Svédország egyik legjobb és leggyorsabb pályán, az, hogy két francia honban született ló tudjon ilyen kiemelt versenyben eredményesen szerepelni egyedülállónak számít. Vagy egészen eddig volt ez csak így?

 

Nem sokkal később futották szokás szerint a Grand Prix UET-t is, ahol sikerült otthon tartani a trófeát a svédeknek Barack Face (Adrian Kolgjini) révén. Mivel a Stall Courant színeiben futó, idei Svéd Derby nyerő kanca, Joviality (Erik Addielson) hibázott, így a nagy favorit már nem lehetett ott a végelszámolásnál. Ennek fényében igen nyílttá vált az első helyért folytatott küzdelem. Ha valakinek nem lett volna még elég izgalom a verseny alatt, akkor a négy kiváló sztárhajtó tett erről, hiszen elképesztő szoros finist produkált a közönségnek Barack Face, a francia klasszis páros, Just a Gigolo (Frank Nivard), Staro Mack Crowe (Rikard N. Skoglund) valamint a Mats E. Djuse által hajtott Never Mind’Em, akik mindannyian egy hosszon belül értek célba 1.11,5-ös idővel.

 

A sorban a Svensk Trav Oaks, azaz a hároméves kancák versenye következett, ahol Timo Nurmos idomítottja, Adriatica zsebelte be az 1.500.000 svéd koronás első díjatMagnus A. Djuse-vel a sulkyjában. Egy tizedre a nyerőtől, szinte négyen is egyszerre haladták át a célvonalon 1.12,6-os időt ügetve: Ninetta Boko, Elegance Kronos, Dial Square, valamint Granger.

 

A versenynapon a XII. futam volt a kiemeltek tekintetében a zárás, hiszen ekkor futották a 2640 méteres, 2.000.000 svéd korona első díjú, Svensk Trav Kriteriumot. Itt sem történt meglepetés, hiszen győzött a favorit, Fame and Glory (Tactical Landing – Olympia Tilly). A hároméves ménnel kapcsolatban érdekesség, hogy a világklasszis Calgary Games (Readly Express – Olympia Tilly) anyai féltestvére. Björn Goop semmit nem bízott a véletlenre, ugyanis a startot követően a második spúrban versenyzett lovával egészen az utolsó 800 méterig, ahol olyan ritmusváltást kért lovától, amelyet senkinek nem sikerült időben lereagálnia, így a végén könnyed, biztos győzelmet aratott 1.12,5-ben.

 

A vasárnap sem múlhatott el ügetős izgalmak nélkül, hiszen kora este indították a régió egyik legnagyobb kiemelt versenyét Bécsben, a Gróf Hunyady Kálmán Emlékversenyt. A berlini Derby-napon, a Super Trot Cup döntőjében is már mutatta Lozano Boko (Christoph Fischer), hogy kitűnő formában van, amelyet a hazai Marschall József Emlékversenyben is igazolt. Itt sem volt másképp, hiszen óriási hajrával érkezett a befutóegyenesre, ahol a sokáig vezető svéd vendéget, Night Brodde-t (Conrad Lugauer) verte a 2600 méteres távon 1.13,7-ben. A harmadik helyre Hopper des Chasses érkezett meg Michael Nimczyk-kel a sulkyjában. Az idei Marschall-nyerő, Days of Thunder is ott volt a mezőnyben, de már a startnál elugrotta esélyét.

 

SHARE THIS