A megszűnő Höny-Hof kancái az árlista élén, a magyar tulajdonosok újabb yearlingeket vásároltak Baden-Badenben

Múlt héten zajlott Baden-Badenben a komoly hagyományokra visszatekintő Telivér árverés és Lóverseny Fesztivál, természetesen ezúttal is komoly nemzetközi érdeklődés kísérte az eseményt az elejétől a végéig. A BBAG katalógusából mindkét nap az igen nagy múltú, de sajnos már felszámolás alatt álló Gestüt Höny-Hof kancái kapták a legmagasabb liciteket, elérve a 100.000 eurós lélektani határt. Persze szokásosan a magyar tulajdonosokat is megmozgatta az árverés, akik ugyan a korábbiakhoz képest szerényebb létszámmal, de így is több új, nagyreményű yearlinggel tértek haza.

Pénteken az Andreas Wohler által idomított kétéves kancát, a Caravaggio apaságú Wonderful Art-ot 100 000 euróért ütötték le a Panorama Bloodstock Services-nek, míg a Salve’s Secret nevű, még nem versenyzett, Soldier Hollow csikót Jurgen Albrecht vásárolta meg, 65 000 euróért. Előbbi egyébként két hete mutatkozott be Berlin-Hoppegartenben, a Junior Kupában elért harmadik helyezéssel.

Szombaton is taroltak a Höny-Hof ménes lovai a liciteken, a legmagasabb ajánlatot a négyéves Salve Le Meer kapta. A mén anyai nagyanyja az istálló saját tenyésztésű, korábbi Preis der Diana (Német Kancadíj) nyerő klasszisa, Salve Regina, nem mellesleg – az egykori Gran Premio del Jockey Club nyerő Schiaparelli és a Német Derby győztes Sea The Moon-hoz hasonlóan – a kétszeres Preis von Europa diadalt arató és négyszeres német apamén champion, Monsun leszármazottja. A Le Havre ivadékot – aki egyébként a Group III-as német Derby Trial győztes Sea of Sands féltestvére- 60.000 euróért vásárolta meg tenyész jelöltként a Liberty Racing, az idei Német Derby nyerő Fantastic Moon mögött álló szindikátus.

A Höny-Hof egyébként aktív versenylovak sorát is értékesítette, köztük volt Sun of Kings és Spanish Sea, valamint Best Solution ivadéka, a kétéves Sunshine, akinek az egyik féltestvére az Irish St Leger Trial Stakes-ben és Ascot Gold Cup-ban második Princess Zoe, míg a másik a Group II-es futamokat nyerő, Német Derby második helyezett Palace Prince.

A neves Gestüt Höny-Hof a Goffs novemberi árverésén a kiváló minőségű tenyészkanca állományát is eladásra kínálja, a tervek szerint kalapács alá kerül a Német Kancadíj hős Salve Regina két Black Type versenyeken szereplő lánya is, a Peintre Celebre-től származó Salve Haya és a King’s Best apaságú Salve Aurora. Előbbi a Group III-as Német Derby Trial győztes Sea of Sands és a Listed kategóriában helyezett Salve Anetta anyja, míg a másik utódai között található a szintén Listed versenyben győztes Sun of Gold és Salve Venezia. Ez egy rendkívül sikeres család, amelynek felmenői között olyan nevek szerepelnek, mint Samum, Schiaparelli és Sea The Moon.

A híres Höny-Hof ménes az ezredfordulón, 2000-ben épült a hesseni Oberaula-ban, festői környezetben. A Manfred és Edith Hellwig tulajdonában lévő üzem viszonylag kis tenyészkanca állományból is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. A 25 Black Type versenyben eredményes klasszisok között olyanokat tenyésztettek ki, mint a Prix du Cadran győztes Princess Zoe, a többszörös Group verseny nyerő és Német Derby második Palace Prince, az Egyesült Államokban (Saratoga) sikert arató Salve Germania és a Group II-es Diana Trial győztes Miss Europa.

 

A tulajdonosok sajnos már elég idősek és nem bírják a mindennapos munkát, egyetlen leányuk pedig fél éve elhunyt, nincs már, aki átvegye tőlük a ménes igazgatását. Hosszas mérlegelés után úgy döntöttek, eljött a felszámolás ideje, így az utóbbi évtizedek egyik meghatározó, európai szinten jegyzett ménese zárja be kapuit.

A magyar tulajdonosok körében minden évben kedvelt célpont Baden-Badenben a BBAG árverés és idén is több új yearlinggel, valamint egy anyakancával bővültek a hazai istállók. Tormási Gyuláék 3500 euróért szerezték meg a 121-es Lot számú, Tai Chi – Falballa származású yearlinget a Gestüt Ohlerweiherhof-tól, érdekes ugyanakkor, hogy anyai féltestvére tavaly nem kelt el. Az apai ága viszont mindenképpen komoly ajánlólevél, itthon többek között olyan Tai Chi ivadékokat láthattunk a közelmúltban, mint a korábbi Kincsem Díj nyerő és a Group I-es Grosser Preis von Bayern győztese, Nancho, a tavalyi Millenniumi Díjban pályafutása legnagyobb sikerét elérő Sambo, és a jubileumi 100. Magyar Derbyben diadalmaskodó President. Felmenői vérvonalában egyébként az a Northern Dancer is felfedezhető, aki első kanadai tenyésztésű telivérként nyerte meg a Kentucky Derbyt.

A Kolozsi Ranch 2500 euróért tudta elhozni a Galiway – Kenshaya ivadékú kancacsikót (Lot 126), ami ahhoz képest kifejezetten kedvező ár, hogy az apja a franciaországi Haras de Colleville ménesben átlagosan 30.000 euróért fedez. A yearling már a BBAG szeptemberi árverésének eladó listáján is szerepelt, akkor nem érkezett érte ajánlat. Meglepő ez annak tükrében, hogy apai nagyapja az Ír és Epsom Derby győztes, tizenkétszeres apamén champion, Galileo. Galiway-nek eddig egy utódját láthattuk a Kincsem Parkban, a most négyéves Galiaspeed személyében, aki eddig nem nyújtott kimagaslót, de szeptemberben szerezte utolsó elsőségét. Remélhetőleg féltestvére, Jozef Roszival idomításában fényesebb karriert jár be.

Molnár Orsolyáék is 2500 eurót tettek le Joachim Köhler-nek a 287-es Lot számú, Altesse Rouge-ért (Shamalgan – Altesse Edita), aki szintén bíztató pedigrével rendelkezik. Apai nagyapja a korábban 2000 Guineas Stakes-et nyerő és veretlenül visszavonuló Footstepsinthesand, míg anyai nagyapja az egykor legjobb európai kétévesnek megválasztott Dabirsim. Két féltestvére futott eddig nálunk, magyar tenyésztésűként a Kerekes Gábor Emlékverseny – Magyar Kétévesek Nagydíját és a Kovács Mihály Emlékverseny – Magyar Háromévesek Nagydíját is behúzó Seventy Smile, valamint az idei Magyar Derby győztes Amore Boy.

A Molett Bloodstock összesen öt lovat vitt ki eladásra, a tavalyi Derby második Maxim 15.500 euróért cserélt gazdát és immár Wieslaw Jakub Cartus istállójának színeit viseli. Rajta kívül két yearlinget értékesítettek, Mombrigny (Lawman – Linareva) 4500, míg az Elvstroem – Moon Over Water származású yearling 5000 euróért kelt el. Az ötéves Ripsetta-ra is érkezett egy 2500 eurós licit, de ilyen alacsony áron nem akartak tőle megválni, ezért visszavásárolták. Hasonlóan Bakos Eszterékhez, akik a hároméves Akhilleusz-ért ajánlott 13.000 euró körüli összeget nem fogadták el, így továbbra sem kelt el, a még nem futott mén. Bokori Tamásék e mellett új anyakancát is hoztak haza, a Shamardal – First Fleet utód, Al Nofor személyében. 7500 eurót fizettek a tizenegy éves kancáért, aki Rubaiyat vehemmel érkezik hazánkba és várhatóan jövő tavasszal fog elleni.

A legtöbb lovat egyébként a Racing Team vásárolta, szám szerint 21 telivért 140.800 euró összértékben, a legtöbbet viszont Wilhelm Feldmann költötte, aki 338.000 eurót adott 8 új lóért. A BBAG felemás árverést zárt a hétvégén, az előzetesen meghirdetett tervvel szemben végül 279 ló került licitre, amelyből összesen 200 darab telivér kelt el. Mindez 72%-os eladási arány, 2.359.300 euró összértékben, ami 7%-os csökkenést jelent az előző évhez képest. Tegyük azonban hozzá, hogy a katalógus valamivel kisebb volt és a 11.797 eurós átlag 12%-os javulást jelent a tizenkét hónappal ezelőttihez viszonyítva, akárcsak a medián, amely 11%-kal, 11.774 euróra emelkedett.

Természetesen a magyar tulajdonosok és trénerek folyamatosan úton vannak, jelenleg Deauville-ben az Arqana árverésén keresik az új, potenciális yearlingeket, mi pedig igyekszünk beszámolni minden friss eseményről.

Forrás: racingpost.com
Fotó: racingpost.com, gestuet-hoeny-hof.de, turf-times.de

SHARE THIS