Új import a Sztankov Racingnél

Baden-Baden mellett más helyszíneken is zajlanak az árverések, a magyar tulajdonosok és trénerek pedig folyamatosan keresik a lehetőséget, hogy egy-egy jó származású, import csikóval bővítsék istállójukat. A Sztankov Racing például a Tattersalls októberi yearling aukcióján talált egy sárga mént, az ismert Oliver St. Lawrence ügynök segítségével.

Múlt héten tartotta a Tattersalls Newmarketben a harmadik katalógusának aukcióját az Októberi Yearling Árverés keretein belül, ahol egy nagy potenciálú csikóra tett szert Andrija Jovicevic. Az árverések világában egyáltalán nem ritka a kifejezetten telivérek adás-vételére specializálódott ügynökök szerepvállalása. A Sztankov Racing Istállót a neves Oliver St. Lawrence Bloodstock képviselte, aki főként yearlingek és kétévesek, valamint tenyészkancák és ménjelöltek vásárlására szakosodott. A lovak kiválasztása mellett, teljeskörűen intézik a szállítást, a biztosítást és a hivatali szerveknél való regisztrációkat.

Oliver Gaisford-St. Lawrence ír lovas családból származik, komoly tapasztalatokat szerzett ír, ausztrál és amerikai ménesekben, mielőtt a háromszoros Epsom Derby győztes és négyszeres champion tréner, Dick Hern istállójához került. 1991 óta telivér ügynökként tevékenykedik, Newmarketben hírnevet szerzett magának. Oliver a Stetchworth-ben található Aislabie Stud-ot 2007-es megvásárlása óta, valamint az Eve Lodge Stables-t 2016-os megvásárlása óta vezeti; mindkettőnek régi ügyfele, Fawzi Nass a tulajdonosa. Az évtizedek során globális ügyfélkört épített ki, Közép-Európa mellett főként a Távol-Keletre, Közel-Keletre, az USA-ba és Ausztráliába exportál. Oliver 2017 óta a Lóverseny Ügynökök Szövetségének elnöke. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a legjobb szakemberhez került a Sztankov Racing képviselete, akitől a közelmúltból említésre méltó a tavalyi St. Leger győztes Eldar Eldarov, vagy éppen az idei King’s Stand Stakes nyerő Bradsell értékesítése.

Ezúttal 6000 guineas-ért ütötték le a Chasemore Farm által 1865-ös Lot számon licitre bocsájtott, Havana Gold – Cradle of Life származású sárga mént. Apja ismerős lehet a hazai galopp rajongóknak, hiszen a korábbi Somerville Tattersall Stakes és Critérium International nyerő több ivadékát láthattuk már a Kincsem Parkban, mint például a 2019-es Magyar Kancadíj másodikja Gold Memory, vagy idén Zain Nibras. Anyja többi utódját tekintve elég vegyes a kép, tavaly tavasszal Defferella apaságú féltestvére 3500 guineas-ért került a Mel Smith Bloodstock/Joe Panting pároshoz, ezzel szemben ősszel Oliver Cole 25.000 guineas-t csengetett ki a Chasemore Farmnak egy Gleneagles apaságú yearlingért. A legdrágábban azonban Barristan The Bold ivadékaként, 75.000 guineas-ért kelt el hároméves féltestvére a 2019-es tavaszi árverésen, ahol a Red Baron’s Barn & Rancho Temescal tulajdonosi kör nem sajnált a zsebébe nyúlni.

Azt persze majd csak az idő dönti el, hogy mennyire volt jó befektetés Andrija Jovicevic-nek a csikó, de Molnár Gyöngyi idomításában egészen biztosan szép jövő előtt áll.

Fotó: oslbloodstock.com, tattersalls.com

SHARE THIS