/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Long Champ-ból Longchamp-ba – Ace Impact ménesbe vonul (videóval)

 

Longchamp – ők még nem tudták

Még morajlott a lelátó Longchamp-ban az öreg kontinens legnagyobb lóverseny eseménye, a Prix de l’Arc de Triomphe káprázatos finise után, de páran már tudták, hogy a veretlenségét őrző Ace Impact (2020 pm, Craksman – Absolutly Me, Anabaa Blue) többé nem lép pályára, mert tulajdonosai ezentúl a tenyésztésben várják tőle a lélegzet elállító eredményeket. Alábbi írásunkban hat futásából hatszor diadalmaskodó ászról lesz szó.

Ouija Board sörényét és Lord Derby haját borzolja a szél

A német Waltraut Spanner asszony által tenyésztett és a normandiai, de a szintén német Barbara Moser tulajdonában álló Haras du Long Champ-ban felnevelt mént 2021 augusztusában vásárolta Jean-Claude Rouget idomár az Arqana árverésén Deauville-ban 75 ezer euróért Serge Septimaknak. Az abban az időben 25 ezer fontért fedező kétszeres Champion Stakes és Coronation Cup-nyerő Craksman első évjáratából származó csikó anyja a fénykorában mérföldön brillírozó és később Listed helyezett ivadékokat produkáló Absolutly Me (nem tévedés a név helyesírása), aki negyedik anyja révén rokonságban áll Lord Derby hétszeres Group 1 és kétszeres klasszikus nyerő kancájával Ouija Boarddal, az Epsom Derby-nyerő Australia anyjával. Absolutly Me adta Rock Of Gibraltartól a 28 startjából 20 alkalommal nyerő vagy helyezést elérő Apollót. Eddigi győztes ivadékai, így Ace Impact is, Galileo három fiának (Australia, Gleneagles, Nathaniel) vagy unokájának (Craksman) valamelyikétől származnak, akik mind a nagy Allegrettára (King’s Best és Urban Sea anyja) beltenyésztettek Absolutly Me apja, a Prix du Jockey Clubban sziporkázó Anabaa Blue révén. Ace Impact pedigréjében szintén beltenyésztést láthatunk Northern Dancerre és Danzigra.

Spanner asszony – legközelebb jobban meggondolja

– Az Galileo-Allegretta beltenyésztés a mi ötletünk volt, mert úgy láttuk, jól megy majd Absolutly Me pedigréjéhez. Idén nem ellett, de van egy gyönyörű yearlingjünk a szintén Prix de l’Arc de Triomphe-nerő, ugyancsak Galieo apaságú Waldgeisttől, és e pillanatban más megfontolásból Almanzortól vemhes – nyilatkozta Spanner asszony, bepillantást nyújtva a kulisszák mögött folyó munkába.

Shamardal

Érdekesség, de a lóversenyzés egyetemes történetében távolról sem példátlan, hogy a tenyésztő takarékossági okokból Ace Impactet szemelte ki eladásra 2021-ben. A késeinek mutatkozó Ace Impact idén januárban lépett először pályára Cagnes-sur-Merben, ahol egy 2000 méteres Prix du Soquet-ben könnyű győzelmet aratott kilenc kihívója felett. Áprilisban ismét őt ünnepelte a közönség az 1800 méteres Prix Jacques Dogny után, amely verseny dagonyának is beillett a mély bordeaux-i gyeppálya miatt. Rouget mester ezután emelte a tétet, és chaintilly-i Listed-besorolású Prix de Suresnes-be nevezte idomítottját. A helyszín igen távol esik a Pireneusok lábánál elterülő, aquitaniai Pau-tól, ahol hősünk tréningben áll, de ez cseppet sem akadályozta meg abban, hogy 7/5 kurzuson jegyzett favoritként 1 ¾ hosszat verjen a Wertheiner fivérek André Fabre-nál álló Maniaticjára, aki azóta is Black Type nagydíjakban fut eredményesen. Napra pontosan egy hónappal ezután következett minden idők leggyorsabb Prix du Jockey Clubja, amelynek szintén Ace Impact volt a főszereplője, miután 3 ½ hosszat vert a Prix de la Force-ban (Longchamp, 1800 m, Group 3) és a Prix de Guiche-ben (Chantilly, 1800 m, Group 3) egyre pazarabb formákat futó favorit Big Rockra. A többiek talán még ma is futnak. Az új pályarekord 2.02,63 lett, ami nem elírás, hiszen 2005 óta (Shamrdal, Frankie Dettori) 2100 méterre futják a Francia Derbyt.

Khamel Chehboub és lánya – family business

A chantilly-i klasszikus azért is emlékezetes, mert Ace Impactet a mezőny végéről indította lovasa, és lélegzetelállító szpídről tett tanúbizonyságot az utolsó 400 méteren. A nagydíj után Serge Septimak mellé betársult a Gousserie Racing néven futtató Chehboub család. Egy külön alku értelmében családfő Khamel Chehboub világoszöld-sárga dresszében folytatódott a száguldás a deauville-i Group 2-es besorolású és 2000 méteren futott Prix Guillaume d’Ornanóban, ahol az első helyezettnek járó 230 ezer euróért csak le kellett hajolni augusztusban. Érezték ezt a bukmékerek is, mert nem mertek 2/5-nél hosszabb árat adni Ace Impact győzelméért.

Plesch Árpád indul a lóversenyre

Az októberi Prix de l’Arc de Triomphe keményebb diónak tűnt, hiszen itt már öreg lovak ellen, 2400 méteren kellett bizonyítani (a már említett alku egy újabb pontja értelmében az eredeti fekete-narancssárga dresszben). Európa egyik, ha nem a legrangosabb nagydíjának nyerői között gigászokat találunk 1920 óta. Az utóbbi tíz évben Alpinista, Torquator Tasso, Sottsass, Waldgeist, Enable (kétszer), Found, Golden Horn és Treve (szintén kétszer) kápráztatta el a közönséget, és itt találjuk a fentebb már említett fenomenális Urban Sea (Galileo és a szintén Arc de Triomphe-nyerő Sea The Stars anyja), a brit Hármas Koronát elhódító Nijinskyt 1970-ben legyőző, és a magyar Plesch Árpád színeit vivő Sassafras és megannyi szupersztár nevét.

Győzelem Longchamp-ban

A taktika nem változott. Demuro 400 méterrel a cél előtt elkezdte agitálni Ace Impactet, aki az óriásit futó Onestótól űzve a mezőny végéről az élre tört, és a tavalyi Ír Derby és az idei Grand Prix de Saint-Cloud-t győztesként abszolváló Westover előtt 1 ¾ hosszal megnyerte a versenyt. A nagydíj erősségérét jelzi, hogy a két héttel korábban Doncasterben St. Legert nyerő Continuous ötödik, a 2022. évi Champion Stakest elhódító Bay Bridge hatodik, a Deutches Derby trófeáját begyűjtő Fantastic Moon csupán tizenegyedik, az ugyanitt 2021-ben villantó Sisfahan a hetedik, a Grand Prix de Paris-ban jeleskedő Feed The Flame a nyolcadik, a King George VI & Queen Elizbeth Stakest behúzó Hukum kilencedik, a Grosser Preis von Berlin nyerője Simca Mille tizedik helyen ért célba. Christian Demuro, aki a hat sikerből ötször ült a villámlábú telivér nyergében csak ennyit mondott ámuldozva a futam után: – Ace Impact egy másik bolygóról származik. Ilyet még nem tapasztaltam.

Rouget mester elégedett

A lonchamp-i futást 129-es képességszámmal honorálta a Racing Post, a Timeformtól 133-at kapott. Mindegy melyiket nézzük, az biztos, hogy ezzel jelenleg Ace Impact a világ legjobb háromévese, és egyben a világ jelenlegi öt legjobb telivérének egyike. (Sorrendben: Equinox, Ace Impact, Mostahdaf, Hukum, Westover.) Hat Prix du Jockey Club és négy Poule d’Essai des Pouloches (a Francia 1000 Guineas) és megannyi óriási presztízsű nagydíj után Jean-Claude Rouget mester végre az Diadalív Nagydíj trófeáját is a vitrinben tudhatja.

Flying Childers

Nem tudunk ellenállni, ezért elmondjuk, hogy Ace Impact hat futásból álló veretlen karrierjével feliratkozott a hasonló teljesítményt magáénak tudó Hármas Korona nyerő amerikai Justify (2015 sm, Scat Daddy – Stage Magic, Ghostzapper), az alapító atya Darley Arabian fia Flying Childers (1714 pm, Darley Arabian – Betty Leedes, Old Careless), az I. világháború alatt Newmarketben St. Legert nyerő Hurry On (1913 sm, Marcovil – Tout Suite, Sainfoin), a Breeders’ Cup Classic hőse Flightline (2018 pm, Tapit – Feathered, Indian Charlie), az argentin champion mérföldes mén Candy Ride (1997 pm, Ride The Rails – Sandy Girl, Candy Stripes) és a 2000 Guineas-t és Epsom Derbyt nyerő Bay Middleton (1833 pm, Sultan – Cobweb, Phantom) nevét tartalmazó aranybetűs listára.

Haras de Beaumont – Ace Impact új otthona

A Racing Post adatbázisban ugyan még láthatjuk Ace Impact nevét az ascoti Champions Stakesben, de valójában a bajnokra már más feladatok várnak. Khamel Chehboub és családja birtokán a normandiai Haras de Beaumont-ban várja majd a kancákat Sealiway (Champion Stakes – 2021, Prix Jean-Luc Lagardere Grand Criteruim – 2020) és Intello (Prix du Jockey Club – 2013) társaságában. Az előbbi 160, az utóbbi 130 kancát kapott idén. Az előzetes felmérések szerint Ace Impact is hasonlóan népszerű lesz jövőre.

 

Az alábbi linkre kattintva megtekinthető Ace Impact győzelme a Prix de l’Arc de Triomphe-ban

 

 

SHARE THIS