Új szerzemények Kiss József idomításában

Az októberi BBAG Sales & Racing Festival idén is eredményesen zárult a magyar tulajdonosok és trénerek számára, amelyről korábban mi is írtunk már. Az árverés teljes értékeléséhez azonban hozzá tartozik a Pörsök Péter által vásárolt három új telivér is, akik egyaránt Kiss József idomításába kerülnek. A Varos Trade, s.r.o. istállója így egy yearlinggel, egy három és egy négyévessel bővült Baden-Badenben.

A 205-ös Lot számú, Lucky Lion – Portally Cove ivadékot 3500 euróért ütötték le a tenyésztő, Gestüt Etzean-tól, ez ezer euróval magasabb ár annál, mint amennyiért tavaly anyai féltestvére kelt el a Stall Germanius számára. Érdekes, hogy hároméves apai féltestvére is 2500 euróért került Susanne Albus-hoz az előző napon, akinek ráadásul anyai nagyapja a világklasszis Galileo, így ennyiért tulajdonképpen kifejezetten jó vételnek tűnik.

Ami az új csikót illeti, apja Lucky Lion, aki egykor Andreas Löwe idomításában versenyzett a Gestut Winterhauch színeit képviselve. Aktív pályafutásának a 2014-es év volt a csúcs szezonja, legnagyobb sikerei között a Német Derby második helyezése mellett, a Group II-es Mehl Mulhens-Rennen és a Group I-es Grosser Dallmayr-Preis megnyerése említhető. Anyja, Portally Cove egyszer futott és akkor harmadik lett Dundalkben.

Lucky Lionnak idén hat utódja került kalapács alá, ekletáns azonban a különbség a BBAG, valamint a Tattersalls írországi és a Goffs Arkle nyári árverésein érétkesített csikói között. A hároméves Arthur-ért (Lucky Lion – Ajesha) ugyanis júniusban 38.000 eurót tett le a Warren Ewing/Graham McKeever páros, majd érdekes módon, egy hónappal később 32.000 eurórért cserélt gazdát, és immár az Eoin Barry / Sean Ahere duó tulajdonában áll.

Pörsök Péterék azért is bizakodhatnak, mert a yearling mindkét ágon komoly pedigrével rendelkezik. Apai nagyapja a korábbi Epsom és Ír Derby győztes, kétszeres Breeders’ Cup Turf nyerő High Chaparral, aki 2002-ben és 2003-ban is megkapta az Egyesült Államok legjobbjának járó, U.S. Champion Male Turf Horse díjat. Ezen a vérvonalon egy másik nagy klasszis is felfedezhető, a Kentucky Derby és Preakness Stakes nyerő, négyszeres brit apamén champion, Northern Dancer. Anyai nagyapja a Godolphin istállónál nevelkedő Farhh, akinek a korai pályafutását sérülések hátráltatták, így az első két szezonjában csak egy-egy alkalommal lépett pályára. Négyévesen került az európai elitbe a Frankel mögött elért két második helyezéssel, majd később a Lockinge Stakes-ben és a Champion Stakes-ben ért a csúcsra. Említésre méltó a felmenő vérvonalon a sprinter klasszis Pivotal is, aki a King’s Stand Stakes és a Nunthorpe Stakes megnyerésével írta be magát a Turf történelemkönyvébe, majd rendkívül sikeres tenyész karrier után, két éve pusztult el.

Hazánkban eddig két féltestvérét láthattuk az új szerzeménynek, a szintén Lucky Lyontól származó Seelöwe nemrég mutatkozott be a Kincsem Parkban, míg a kétéves Dancing in the sky eddig a nyeretlenek között bontogatta szárnyait.

Szintén nagy potenciálú fogásnak tűnik a 6-os Lot számú hároméves Mitra (Kendargent – Montjess), akiért a legtöbbet fizették, hiszen 9000 euróért vették meg a Gestüt Ohlerweiherhof-tól. Ár-érték arányban átfogóbb képet ad, ha a transzfer előzményeit is megvizsgáljuk. Az Haras de Gragnes ménesben tenyésztett Kendargent ivadékért, 2021 augusztusában 30.000 eurót gombolt le a HFTB Racing Agency, amely az ismert bajor versenyistálló, a Darius Racing megbízásából járt el az Arqana nyári yearling árverésén. Bohumil Nedorostek idomításában, a rózsaszín-zöld dresszben eddig ötször futott a kanca, ebből háromszor állhatott dobogóra, legutóbb éppen a BBAG árverést megelőzően Hannoverben, a kétezer méteres Gehrke Econ – Cupban. További adalék, hogy apja jelenleg 17.000 euróért érhető el fedezőménként az Haras de Colleville ménesben, tehát lényegében még így is kedvező áron jutottak hozzá a csikóhoz Pörsök Péterék.

Kendargent ugyan csak egyszer nyert pályafutása során, de három alkalommal is helyezett volt mérföldre Franciaországban, Grouop I-es futamokban. Ménesbe vonulva azonban ennél fényesebb karriert járt be, napjainkban az egyik legkeresettebb apamén. Legeredményesebb utódja a nyolcéves Skalleti, aki Angliában, Olaszországban, Németországban és Hong Kongban aratott sikereivel már húsz elsőségnél és közel 1,5 millió eurós életnyereménynél jár. A csikó anyja, Montjess főként hendikepekben mutatta meg magát, ugyanakkor nyeretlenül vonult vissza. Erre egyáltalán nem is kapnánk fel a fejünket, de anyai nagyapja, Montjeu már komoly ajánlólevél. A pej mén nem hazudtolta meg apját, Northern Dancer-t, 1999-ben a Prix du Jockey Club (Francia Derby), az Ír Derby és a Prix de l’Arc de Triomphe megnyerését követően a legjobb európai háromévesnek választották, majd aktív pályafutását követően, 2005-ben apamén champion lett a galloknál.

Az utóbbi tíz évben az újonc öt féltestvérét láthatta a hazai közönség Budapesten, de isten igazából egyikőjük sem tudott maradandót alkotni. Ebből persze nem szabad messzemenő következtetést levonni, lehet, hogy most jön el az áttörés.

Végül Svenja Winter négyéves kancája, a 306-os Lot számú Mother Shipton (Showcasing – Pelican Key) is a Varos Trade, s.r.o. tulajdonába került, akiért 4.000 euró volt a sikeres licit. Eddig Brémában Toni Potters idomításában állt, háromévesen veszítette el nyeretlenségét a belgiumi Monsban. Idén hatszor futott és ebből kétszer végzett a dobogón, összesen 5500 eurót keresett.

 

Mother Shipton 2022-ben, a Tattersalls februári árverésén

Idáig egy féltestvérét láthatta a publikum a Kincsem Parkban, az immár hatéves Can’t Beat It személyében. A sötétpej herélt három győzelem mellett öt dobogós helyet és több mint másfél millió forintos életnyereményt gyűjtött.

Showcasing mindössze két évet versenyzett Khalid Abdullah istállójánál, ez idő alatt Maiden Stakes és Gimcrack Stakes győzelmet ünnepelhetett. A herceg korábbi nagy klasszisának, a 2003-as év legjobb európai sprinterének, Oasis Dream-nek a leszármazottja, aki apjához hasonlóan megnyerte például Newmarketben a háromévesek egyik legkomolyabb sebességmérőjének számító, July Cup-ot.

Pelican Key David Simcock idomításában futott, mindössze kilenc alaklommal karrierje során. Rögtön győzelemmel mutatkozott be Windsorban, később azonban ezt már nem tudta megismételni, még egy második helyet szerzett Goodwoodban.

Mother Shipton kalandos utat járt be eddig, ugyanis 2019-ben a Tattersalls novemberi árverésén nem kevesebb, mint 70.000 guineast fizetett érte Joe Foley a Trickledown Stud-nak. Három évvel később pedig, mivel nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, 2022 februárjában mindössze 1000 guineasért adott rajta túl a The Castlebridge Consignment közreműködésével. Rögtön utána válaszul a kanca meg is szerezte első győzelmét, és többnyire középtávon versenyzett Németországban. Most pedig már Kiss József tréningjében készülhet, bízva egy fényesebb karrierben Magyarországon.

SHARE THIS