/ by /   Friss hírek / 0 comments

Dettori és Szent Annácska (videóval)

Írta: Kovács Botond.

Frankie-nek is ilyen lesz

Már tudjuk, hogy Frankie Dettori mégsem vonult vissza, és azt is, hogy Kaliforniába tette át székhelyét. Gondolhattuk volna, hogy a talján fenegyerek pihen egy kicsit, körmére néz a költöztetőknek, elmegy gyermekei új iskolájában az első szülői értekezletre és pontosan elmagyarázza a kertésznek, hogy hány narancsfát ültessen a kert végébe, de barátunkat nem ilyen fából faragták.

Frankie és Easter

Frankie ott folytatta, ahol az öreg kontinensen abbahagyta. Múlt vasárnap a francia tenyésztésű Easter (2018 pher, Exosphere – Excellent Girl, Exceed And Excel) nyergében megszerezte visszatérése utáni első győzelmét Amerikában. A 80 ezer dollár összdíjazású mérföldes Lure Stakesben hidegvérrel és sokáig a mezőny végében tartotta lovát, ám a taktika a célegyenesben igencsak megbosszulta magát, mert minden oldalról be volt zárva. Frankie azonban nem esett kétségbe, résnyi utat talált, felrázta lovát, és csodálatos finist produkálva, elszállt a mezőnytől.

H. Graham Motion villant

H. Graham Motion idomár hollywoodi fogsora csak úgy villogott a siker után. A mester az amerikai sportélet ismert alakja, négy Breeders’ Cup (Better Talk Now – 2004, Shared Account – 2010, Main Sequence – 2014, Sharing – 2019) elsőség és egy Kentucky Derby (Animal Kingdom – 2011) fűződik nevéhez. Megjegyezzük, hogy a futam névadója Lure megannyi sikert aratott Amerikában, ő nyerte a Breeders’Cup Mile-t 1992-ben és 1993-ban.

Hétfőn is lovagolt egyet Frankie, de csupán a második hely jutott neki Eastern Ocean hátán egy 47 ezer dollárral dotált futamban. A hétvégi telivér világbajnokságon, a tizenegyedik alkalommal Santa Anitában rendezendő Breeders’ Cupon folytatódhat az amerikai skalpok gyűjtése.

Start Szent Annácska Parkjában

Nem árt tudni, hogy a Los Angelestől kőhajításra lévő Arcadiában áll a Santa Anita Park versenytér. Eredetileg egyszerű farm, amerikaiasan rancs volt, és a Szent Gábriel Misszió vezetője Claudio Lopez gazdálkodott rajta. A Rancho Santa Anita nevet az alapító atya egyik családtagjáról kapta. Anita spanyolul az Anna beceneve, vagyis Annácska. A szent életű farmer később egy skót gazdálkodónak adta el a ma már dollár milliárdokat érő birtokot, akitől pedig Elias Jackson Baldwin szerezte meg. A Lucky Baldwin néven is ismert üzletember az amerikai történelem egyik leggazdagabb ingatlanmogulja volt. Tizennyolc éves korában megszöktette szerelmét, majd kisebb kitérők után az aranyláz Kaliforniába vonzotta, ahol óriási ingatlanokat vásárolt potom pénzekért, és remekül spekulált velük. Imádta a nőket, életében négyszer nősült, és azt mondták róla, nem ő kergeti a nőket, hanem a nők őt. Így már értjük!

Charlie Chaplin és Walt Disney két futam között

Baldwin karakterét az teszi még rokonszenvesebbé, hogy 1904-ben versenypályát építtetett a mostani szomszédságában. Amikor az 1910-es évek végén a hirtelen komoly befolyást szerző elmebeteg puritánok nyomására elkezdték üldözni a lóversenyfogadást, a pálya bezárt, majd főbb kiszolgáló épületei véletlenül leégtek. (A lóversenyfogadás üldözése kapcsán nagyon halkan megjegyezzük, hogy ugyanilyen tendenciákat látunk ma az Egyesült Királyságban és a nyugati világ számos haladónak mondott országában. Még ennél is halkabban tesszük hozzá, hogy e törekvésnek volt egyenes következménye a szesztilalom, és a szervezett bűnözés politikai tényezővé válása.) Az újranyitásra 1933-ig kellett várni, azóta zavartanul dübörög a versenyüzem. A Santa Anitában futó egyik legcsodásabb telivér Seabiscuit volt. Hollywood közelsége miatt megannyi sztár látogatja azóta is a pályát. Itt futtatott Charlie Chaplin, Walt Disney, Bing Crosby, Errol Flynn, Telly Savalas, Spencer Tracy és a cári Oroszországban született Lazar Jakovlevics Mejer, akit Louis B. Mayer néven ismert meg a világ, ugyanis ő volt a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió egyik alapítója.

Mayer Metro és Goldwyn nélkül

A pálya jelenleg a számos lóversenypályával (Santa Anita Park, Gulfstream Park, Golden Gate Fields, Laurel Park, Pimlico, Rosecroft és egykor Ebreichsdorf) rendelkező osztrák származású Frank Stronach tulajdonában áll.

Az alábbi linkre kattintva a Lure Stakes megtekinthető (a futam 0:37-től kezdődik).

 

 

SHARE THIS