/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai ügető hírek / 0 comments

A szombati ügető névadói

A szombati versenynapon Hóra Sándorra és fiára Hóra II. Sándorra emlékezünk.

Hóra Sándor

1947-ben került a pályára, Máté Sándornál tanulta a szakmát, aki számos kiemelt versenyt nyert pályafutása során. 1952-ben „dobták a mélyvízbe” és kapott idomári licenszet és ekkor kezdte megtanulni a nevét a publikum. Tanítómesterének mondhatta Marschall Józsefet is, aki jelen pillanatban is az örökranglista élén áll. Sok, az ő idomításában lévő ló írta be a nevét a klasszikus győztesek közé, mint például Aranykéz, Bűvész, Ezerjó, Lila Akác, Csallóköz és Illusztris. Az őrá bízott lovak mindig talpon voltak és kihozták magukból a maximumot.
Hóra Sándor nem csupán a lovakkal, de az istálló személyzetével is mindig emberségesen bánt, legyen az hivatásos hajtó, vagy lovász, ugyanazt a figyelmet kapták tőle.

Hóra II. Sándor

Jó iskolája volt, hiszen édesapjától Hóra Sándortól tanult mindent, aki pedig minden idők legnagyobb magyar idomárhajtójától Marschall Józseftől sajátította el ezt a mesterséget. Üstökösként robbant be a sportba, a szakmai ranglétrát gyorsan végigjárva a hetvenes és nyolcvanas évek egyik legsikeresebb idomárhajtója lett. 525 verseny után fordult vissza elsőként, 7 nagydíjat nyert. Különösen emlékezetes volt Vendéglőssel, Gárdonnyal, Cédrussal, Időmérővel, Leckével és Lelkessel aratott sikerei. Az idomításában álló lovaira mindig számíthatott a közönség.

A fiú, illetve unoka, ifj. Hóra Sándor lelkesen ápolja emléküket, így minden évben egy versenynappal állítunk emléket számukra.

ifj. Hóra Sándor a győztes Dream Wind sulkyjában, 2002-ben

A keretprogramon, a legjobb lovaikról neveztük el a futamokat.

Bűvész – Hóra Sándor idomítottja, három kiemelt versenyt nyert

1956 – Téli Nagydíj, jelenleg Sennyey Géza Emlékverseny (2100 m.)
1956 – Felszabadulás Emlékverseny (2120 m.)
1956 – Moszkvai Díj (2240 m.)

Ezerjó – korának az egyik legjobb lova, az akkori besorolás szerint elit osztályú ló volt, rövid és hosszú távon is kitűnt ez az acélos mén. Hóra Sándorral az alábbi kiemelt versenyeket nyerte meg.

1958 – Alkotmány Díj, jelenleg Szent István Díj (1600 m.)
1958 – Ménesek Díja (3050 m.)
Más idomároknál is rendkívül eredményes volt, pályafutása alatt négyszer nyerte meg az Őszi Kísérleti Versenyt, és az Alkotmány Díjat is, továbbá háromszor a Villám Díjat.

Lila Akác – Hóra Sándor lova, három kiemelt versenyt tudott megnyerni

1965 – Vörös Október Díj (2200 m.)
1966 – Munka Ünnepe Díj (1600 m.)
1967 – Márciusi Díj (2000 m.)

Gárdony – Hóra II. Sándor talán legjobb lova volt, két kiemelt versenyt nyert

1981 – Moszkvai Díj (2200 m.)
1981 – Alkotmány Díj, Jelenleg Szent István Díj (1600 m.)

SHARE THIS