A zsoké champion – Stanislav Georgiev

A bolgár származású lovast igen sokszor méltattuk már, hiszen egyértelműen a legeredményesebb magyar zsoké. Immár 10. lovas championi címét szerezte meg az idei évadban.

  • Mennyire volt idén nehéz a cím megszerzése?

Bevallom, nem volt előre eltervezve, hogy márpedig rámegyek a címre. A szezon első hónapjában például alig-alig lovagoltam különböző okok miatt. Miután azonban az istállóban – melynek amúgy rendkívül jó kollektívája van – elsősorban rám maradtak a lovaglások, szépen, lassan gyűlni kezdtek a győzelmek. Hozzáteszem, hogy sajnos voltak apróbb egészségügyi problémáim is, egy makacs hátfájás bizony alaposan próbára tett és tesz folyamatosan.

  • Melyik sikeredre vagy a legbüszkébb a 30 közül?

Vain Hope győzelmére az Overdose Díjban! Eleve nekem is oda kellett tennem magam, no és ebben volt egy nemes versengés is, afféle visszavágó, hiszen a Flandorffer Emlékversenyben kikaptunk Carlos Raytől, és bár a Kozma Ferenc Emlékversenyben visszavágtunk, a „mindent eldöntő” csata ebben a futamban volt, ráadásul ellenfelünket nem más, mint Frankie Dettori lovagolta! Nagyon örültem ez után a sikerünk után.

  • Hogyan készülsz a versenyeidre?

Először is fontos a kondíció megtartása, ezért – főleg télen – hetente 4-szer is futok, és persze az, hogy naponta 4-6 lotot is lelovagolok, azért segít az erőnlétem megtartásában. Igyekszem amúgy a futamokat előre kielemezni, figyelem, hogy kik az ellenfelek és kik a lovasaik. Ez nagyon fontos szerintem.

  • Sokat nyersz élről, sokszor pedig a hajrában érkezel. Melyik stílust kedveled a legjobban?

Amit a ló megkíván. Hozzáteszem, hogy igazán azt szeretem, ha várásra tudunk menni, kedvelem az ilyen versenyeket. És ez nemcsak a közép- és hosszútávú futamokra igaz, mert rövidtávon is meg lehet oldani. Például éppen Vain Hope az, aki nem kezd erősen, vele például várni kell, pedig sprinter.

  • Mi a véleményed a hazai lovasokról?

Nagyon sok tehetséges zsokénk van. Ami szerintem hiányzik, hogy nincs elég nemzetközi rutinjuk. Sokat kellene külföldi versenyekben menniük, gondolok itt elsősorban istállólovasomra, Kelemen Zénóra, akit nagyon tehetségesnek tartok, és egyre több lovaglási lehetőséget szeretnék adni neki, illetve Ördög Alen, Kolumbán Örs emelendők még ki a sorból. De odavehetjük a rendkívül tapasztalt Kozma Pistát is.

  • Mi lesz jövőre? Tervbe van véve a 11. cím a zsokék között?

Őszintén szólva, szeretem a kihívásokat. Ha sikerülne 2024-ben is elől végeznem, az azt jelentené, hogy utolérem az első helyezések tekintetében az általam nagyra tartott Kovács Sanyit. Ugyanakkor, ahogyan jeleztem, szeretnék Zénónak is sok lovaglási lehetőséget adni. Meglátjuk… Sok függ attól is, hogyan sikerül lovainknak a téli felkészülése, mennyire tud egyben maradni az istállókollektíva. Bízom benne, hogy sikerül, és akkor akármi is lehet!

-Kömi-

SHARE THIS