A francia galopp csillagai – 2023 championjai

A francia galoppsport minden mozzanatát figyelemmel kísérjük, hiszen számos pályáról, naponta közvetítjük a programra kerülő telivérek versenyeit, a fogadási ajánlatban pedig jó néhány játék típussal lehet nyerni a futamokon. Nem beszélve a boostolt akciókról és a kiemelt nagy versenyeken, Kincsem+ futamokon megemelt szuper jackpotokról, amelyekkel tényleg miliomossá lehet válni. A hétköznapi nagyüzemben nem könnyű számon tartani a championátusok és különböző sorozatok alakulását, persze a nemeztközi szinten is jegyzett sztárok kitűnnek a mezőnyökből. Most megnézzük, kik voltak az elmúlt szezon megkerülhetetlen alakjai és bajnokai.

Köztük vannak a 2023-as Arany Ostor britokosai, így a legtöbb győzelmet arató zsokéknak járó rangos elismerést harmadik alkalommal szerezte meg a champion címvédő Maxime Guyon, aki megszakítás nélkül tizenöt éve az első háromban van a lovasok rangsorában. A legjobb női zsoké immár negyedik éve Marie Vélon lett, aki mindezt új győzelmi rekorddal érte el. A trénerek ranglistáját továbbra is uralja Jean-Claude Rouget (sík) és François Nicolle (ugró), de egy igazi ritkaság is megesett a díjazottak között. A legeredményesebb tulajdonosok egyben a legjobb tenyésztők is lettek, a Wertheimer & Frère síkon, míg az Haras de Saint-Voir az ugró szakágban.

Következennek a francia galopp csillagai, avagy 2023 championjai!

Top lovasok – 2023

La Cravache d’Or – Az Arany Ostor (Zsoké champion): Maxime Guyon

Talán kevesen tudják, de az 1958-ben alapított, patinás díj szabályait két éve megváltoztatták, így most már nem a teljes naptári évet, hanem csak a március 1-je és október 31-e között elért eredményeket veszik alapul a ranglista felállításánál. Maxime Guyon 2005-ben kezdte pályafutását, azóta ez már harmadik ostora és az első címvédése. A 34 éves zsoké 2019-ben ünnepelhetett először bajnoki címet, tavaly 248 futamgyőzelemig jutott – ebből 196 elsőség számít, amivel mindkét mutatóban túlszárnyalta korábbi teljesítményét. Egészen elképesztő az állandósága, hiszen tizenöt éve letaszíthatatlan a dobogóról, nyolc ezüstérem mellett négy bronz jutott neki, az utóbbi években abszolút a dominanciája.

Maxime Guyon eddigi pályafutása számokban: közel 1900 verseny – 2705 győzelem (köztük 27 Group I-es).

La Cravache d’Or en Obstacle – Ugró lovas champion: Felix de Giles

Alig tíz éve költözött Franciaországba a brit zsoké, aki mára a gát és akadályversenyek szerves részévé vált. A kiváló 2023-as évének köszönhetően, pályafutása során először kapta meg az Arany Ostort. A szezon során 92 futamot nyert, ami egyéni csúcsot is jelent, ráadásul első Group I-es sikerét is megszerezte Auteuil-ben ,a Prix Ferdinand Dufaure-ben.

Felix de Giles karrierje:

  • Ugró: 3023 verseny – 432 győzelem
  • Sík: 27 verseny – 2 győzelem

Cravaches d’Or des Femmes Jockeys – Női lovasok championátusa

Sík – Marie Vélon

Marie Vélon mindössze 23 évesen, zsinórban negyedik Arany Ostorát kapta, tette mindezt úgy, hogy közben új rekordot állított fel 99 sikerrel, korábban ugyanis ez még egyetlen hölgy lovasnak sem sikerült. Ráadásul, a lovasok összevont országos rangsorán is az előkelő, nyolcadik helyen végzett és ebben az esztendőben Group I-es diadalt is aratott a Prix Ganay-ban, Longchamp gyepén. Nemeztközi szinten is nevet szerzett magának, hiszen starthoz állt a Japan Cup-ban, amely a távol-kelet egyik legrangosabb eseménye.

Marie Vélon statisztikája: közel 4500 futam – 432 elsőség (két Group I-es).

Ugró – Charlotte Prichard

Az egykori brit amatőrlovas két nagy kihívást vállalt, 2017-ben elhagyta szülőföldjét, Wales-t, hogy a galloknál telepedjen le, és egyike lett a kevés női lovasnak a francia ugró szakágban. A legjobb gát és akadály lovakat felkészítő trénerek által is kedvelt, Royan-régióban találta meg állandó otthonát, délelőttönként munkalovasként dolgozik, délután pedig a versenypályán igyekszik helyt állni. A 2023-as évben 140 versenyen indult, ebből 28-at  megnyert és további 67 alkalommal végzett helyezettként. Számára is mérföldkő volt első Group II-es győzelme, amelyet a Prix des Drags-ban ért el.

Charlotte Prichard eddigi eredményei:

  • Ugró: közel 600 futam – 134 győzelem
  • Síkon: 43 futam – 5 győzelem

Top idomárok – 2023

Idomár champion – Jean-Claude Rouget

Jean-Claude Rouget két istállója között osztja meg idejét, Deauville-ben és a Pireneusok északi lábánál fekvő, Pau-ban irányítja a telivérek felkészítését és meggyőző fölénnyel lett ezúttal is a legjobb francia idomár. Szakrételmét a legmagasabb szintű, klasszikus versenyeken is bizonyította, tavaly a két legjelentősebb trófea (Qatar Prix du Jockey Club és a Qatar Prix de l’Arc de Triomphe) is hozzá került a fantasztikus Ace Impact révén. A 70 éves tréner hosszú évek óta tartja egyeduralmát, az elmúlt szezonban lovai 600 versenyen indultak és 169-et megnyertek, ezzel összesen 7,62 millió eurós pénzdíjat kerestek.

Jean-Claude Rouget pályafutása a számok nyelvén:

  • Sík: 15600 start – 3978 győzelem (23 Group I-es)
  • Ugró: 1414 start – 320 győzelem

Ugró idomár champion – François Nicolle

2018 óta birtokolja a legjobb ugró idomárnak járó címet François Nicolle, akit szenvedélyében felesége, Fabienne is maximálisan támogat. Talán ennek köszönhető, hogy kiemelkedik a Royan régióban tevékenykedő mesterek közül, amit a számok is alátámasztanak: 680 versenyen 121 sikert és 409 helyezést könyvelhettek el lovai, 5,48 millió eurós összkeresettel.

François Nicolle tréneri mutatói:

  • Ugró: 12479 start – 2537 győzelem (19 GorupI-es)
  • Sík: 1592 start – 194 győzelem

Tulajdonosok és tenyésztők – ritka kettős győzelem

Egészen különleges végeredményt szült ez a kettős versenyfutás, ugyanis síkon és az ugró szakágban is ugyanaz lett a tulajdonos, mint a tenyésztő champion.

Sík – Wertheimer & Frère

A 2023-as versenyszezon utolsó napjáig nyílt volt a kérdés, hogy ki lesz az első számú tulajdonos. A össznyeremények szerinti rangsorban végül szűk 17 ezer euróval előzték meg a Chehboub családot képviselő Gousserie Racinget. A történelmi Wertheimer família állandó lovasa Maxime Guyon, aki az ő színeikben nyerte meg a Group I-es Prix Royal-Oak-ot Longchampban. Az istálló 384 fellépésből 79 győzelemmel és 2.841.240 eurós bevétellel zárt, mellette pedig a tenyésztő championi címet is elnyerték. A ménesben született lovak 96 győzelmet  arattak és 3,19 ,millió eurót hoztak a konyhára.

Wertheimer & Frère sikerei:

  • Tulajdonosi karrier
    • Sík: 9175 induló – 1529 győzelem (32 Gorup I-es)
    • Ugró: 132 induló – 20 győzelem
  • Tenyésztő karrier
    • Sík: 20023 induló – 2565 győzelem (36 Group I-es)
    • Ugró: 1293 induló – 134 győzelem

Gousserie Racing – A második istálló

Mindenképpen említést kell tenni a fiatal, de annál sikeresebb Gousserie Racing-ről, amely idén végérvényesen felkerült Európa galopp térképére. A Kamel Chehboub és lánya, Pauline által vezetett családi istálló 2,82 millió eurós bevétellel lett második, hajszál híján lemaradva a championtól. Ez a Marseille központú, lószerető csapat egy kivételes bajnokkal is büszkélkedhet Serge Stempniakkal közösen, Ace Impact személyében. A négyéves mén olyan eredményeket tudhat maga mögött, amelyekről a tulajdonosok világszerte csak álmodoznak: 6 futás – 6 győzelem, köztük egy dupla a francia galopp két legfontosabb, történelmi megmérettetésén: Prix du Jockey Club és Qatar Prix de l’Arc de Triomphe. A világ egyik legnagyobb versenyén szerzett győzelmét követően a bajnok visszavonult, hogy immár ménesbe állva kezdjen új karriert az Haras de Beaumont-ban.

A Gousserie Racing mutatói:

  • Sík: 2275 indulás – 245 győzelem (3 Group I-es)
  • Ugró: 81 indulás – 4 győzelem

Ugró champion istálló – Haras de Saint-Voir

Az Allier régióban található Haras de Saint-Voir az elmúlt három évtizedben az ugrólovak tenyésztésének mércéjévé vált. Lovaik a Nicolas de Lageneste által vezetett ménes színeiben versenyeznek, éppen ez a sajátosság tette lehetővé, hogy a tulajdonosok és tenyésztők tekintetében is az első helyen végezzenek. 2023-ban 54 győzelemmel (köztük a Group I-es Prix La Haye Jousselin) és 2,24 millió euróval tűntek ki, többek között az Auteuil-ben tündöklő, családi istállóban tenyésztett Grandeur Nature-nek köszönhetően. A ménesükből származó lovak több mint 357 versenyben indultak és 48-at meg is nyertek, 2,35 millió euró bevételt termelve.

Az Haras de Saint-Voir statisztikája:

  • Tulajdonosi karrier
    • Sík: 845 indulás – 140 győzelem
    • Ugró: 4763 indulás – 761 győzelem (9 Group I-es)
  • Tenyésztő karrier
    • Sík: 2223 indulás – 281 győzelem
    • Ugró: 6551 indulás – 891 győzelem (9 Group I-es)

Forrás: france-galop.com

SHARE THIS