Az egykor Sennyey nyerő névadók

Névadók

A szombati napon a Segédhajtó Kupa – Csobán M Hendikep kivételével olyan lovakról neveztük el a futamokat, akik többek között megnyerték a Sennyey Géza Emlékversenyt.

Aileron pher. – Svéd tenyésztés, de Franciaországban is versenyzett. Robert Bergh tréningjéből vásárolta meg Rutkai József 2019 elején. Hazai, mindössze kétéves pályafutása alatt hat versenyben haladt át elsőként a célon. Komoly sérülése miatt viszont nem tudta tovább folytatni ígéretes hazai karrierjét. Első Kincsem parki versenyében mindjárt győzelemmel mutatkozott be a Bródy János Emlékversenyben Fazekas Imrével. A Sennyey Géza Emlékversenyt 2020-ban Varga Sándorral nyerte meg 15.2-ben, ami a verseny rekordja a mai napig.

Wind Scot stpm. – 1992-ben, kilencévesen került hazánkba, Paulovicz János II. idomításába ez a kitűnő svéd tenyésztésű ügető, és rövid akklimatizálódás után egyből megnyerte a Sennyey Géza Emlékversenyt, beállítva az akkori 17.5-ös abszolút pályarekordot. Ezután következett a Pulay Kornél Emlékverseny (2200 m) megnyerése, majd az akkor még két heates, Marschall József Emlékverseny (Villám Díj) abszolválása 1600 méteren. Még ebben az évben behúzta az Őszi Kísérleti Versenyt is, szintén 1600 méteren, így a közönség méltán választotta az „Év Lovának”. 1993-ban „csak” egy kiemelt versenyt nyert meg, ez a Lovaregyleti Díj volt. Acélosságát jellemezte, hogy a Sennyey Géza Emlékversenyt még 1994-ben és 1995-ben is meg tudta nyerni, ekkor 11, illetve 12 éves volt
Az évek során volt olyan versenye, ahol 80 méteres térhátrányról fordulva is győzni tudott, méghozzá akkor igazán figyelemre méltó, új középtávú pályarekorddal, 18.8-ban.

Globus stpm. – 2000-ben született, Schütt József tenyésztette ezt a svéd szülőktől származó klasszis mént. 11 éves koráig versenyzett. Kétéves korában Fazekas Imre idomításába került, több helyezés után csak nyolcadik futására veszítette el nyeretlenségét, ekkor még nem látszott, hogy korosztályának legjobb lova lesz. Háromévesen csak egy versenyében volt negyedik, a többiben mindannyiszor a dobogó valamelyik fokán végzett, ám pont a Derby előtt megbetegedett, így nem tudott starthoz állni. Némi vigaszt jelenthetett Hajnal Tibor tulajdonos számára, hogy az év végi utolsó fellépésén, sáros pályán, a Ménesek Díját már be tudta húzni Fazekas Imrével. Négyévesen ért a csúcsra, hat kiemelt versenyben érte el elsőként a célt, ezzel nem csak az „Év Lova” lett, hanem belépett a klasszis ügetők szűk táborába is. Ezévi győzelmei sorrendben: Nemzeti Díj (Kimmo Pekkala), Négyévesek Nagydíja (Fazekas Imre), Pannónia Díj (Fazekas Imre), a kétfutásos Szent István Díj (Kimmo Pekkala), Hungária Díj (Fazekas Imre), Köztársasági Díj (Fazekas Imre). Ötévesen Tóth László tréningjébe került, de ez az év nem hozott különösebb sikert, azért így sem maradt nyeretlen. 2006-ban nyerte meg először a Sennyey Géza Emlékversenyt Tóth Lászlóval, majd következett a Pulay Kornél Emlékverseny Detlef Fleischer vendéghajtóval. 2008-ban győzött a dr. Vecseklőy József Emlékversenyben Hajnal Tiborral, majd 2009-ben tudott duplázni a Sennyey Géza Emlékversenyben, szintén Hajnal Tiborral. Pályafutása alatt 24 versenyt nyert, amiből 11 kiemelt volt, és további 14-ben volt dobogós, továbbá a mai napig fennáll két pályarekordja is, az egyik az ötévesek és idősebbek 1960 méteres, fordulóstartos távján elért 15.5, a másik a négyévesek közötti 3000 méteres távon elért 19.8-as ideje.

Erika pk. – Rádiházán született 1998-ban, hatéves pályafutása alatt 13 győzelmet szerzett, melyből három kiemelt verseny volt. Az első kettőt még Varga Sándor idomítása alatt nyerte meg, 2001-ben a Kanca Díjat ifj. Bisbac Dániellel, majd az Őszi Kanca Díjat idomárjával. Ezt követően, 2003-ban már Kolozsi László tréningjéből futva, Illés Gábor amatőrhajtó és tulajdonos örülhetett a Sennyey Géza Emlékverseny győzelmének, amit Lakatos Csabával aratott a kanca. Értékes, dobogós helyezéseket szerzett több kiemelt versenyben is, így 2001-ben a Szent István Díjban és a Hungária Díjban is második lett. A 2002-es Hungária Díjban és a 2004-es Bródy János Emlékversenyben (itt már Kőbán Rita tulajdonában állt a kanca) egyaránt a bronzérmes helyen ért célba. A tenyésztésben Magic Diamond Way-t adta, aki ugyan „csak” egy kiemelt versenyt nyert (Tavaszi Hendikep 2014-ben), de napi főfutamokban és hendikep szinten remekül teljesített és 16.1-es rekorddal rendelkezett.

In Time November pk. – 1995-ben Németországban született, majd ötévesen került magyar tréningbe, Huszár Lászlóhoz. Rövid, mindössze kétéves hazai pályafutása alatt két versenyt nyert, de mindkettő kiemelt volt. Nehezen akklimatizálódott, de 2000-ben, a Marschall József Emlékversenyben, remek idővel (17.4) lett harmadik. A következő évben nyerte meg a Sennyey Géza Emlékversenyt, majd rá két hónapra behúzta a Pulay Kornél Emlékversenyt is. A tenyésztésben is ki lett próbálva, de két csikójából csak egy, Lady Time volt versenyt nyerő.

Csobán M stpher. – 2018-ban Mezőhegyesen látta meg a napvilágot és négyéves éves koráig versenyzett. Kétévesen jól indult a pályafutása, hiszen ötödik lett a Szalay János Emlékversenyben, majd egy nyeretlenben már haza is ért. Ezt követően a harmadik helyen ért célba a Kétévesek Nagydíjában, mindannyiszor Ozsvár Zoltánnal. Háromévesen már egy szindikátus, a Wenowoha istálló tulajdonában kezdte az idényt ifj. Döme Imrénél, és több helyezést is elért. Sokszor egészségügyi problémákkal küzdött, így nehezen volt készíthető, ami kihatott a versenyeire is. Sajnos csak rövid pályafutás adatott meg számára, mert egy betegségben, mindösszesen négyévesen elpusztult. A Wenowoha istálló ezzel a segédhajtók számára kiírt futammal állít emléket volt kedvencének.

SHARE THIS