Új importok a Viola Istállónál

A téli szünetben sem tétlenkednek a hazai galopp tulajdonosok és idomárok, akik folyamatosan keresik a lehetőséget arra, hogy istállójukat megerősítsék és bővítsék új, nagy reménységű telivérekkel. Február 13-án és 14-én tartotta az Arqana a szokásos februári vegyes árverését (February Mixed Sale 2024) Deauvilleban, amelyre természetesen a szakma magyar képviselői is kiutaztak.

Tulajdonképpen sikeres árverést tudhat maga mögött az Arqana, amely idén 309 lovat bocsájtott a katalógus alapján licitre, ebből 241 kelt el. Mindez 77,99%-os eladási arány, szinte megegyezik a tavalyi statisztikával. Amiben viszont látványos a visszaesés, az az értékesítések végösszege, hiszen míg tavaly 3 702 000 eurót költöttek el a tulajdonosok, addig ezúttal csak 2 837 000 eurót, ami közel 22%-os csökkenés, míg a két évvel ezelőtti 4 029 000 eurós árbevételhez viszonyítva, már 30%-os zuhanást mutat. A medián 5000 euró, ami átlagosnak mondható, ugyanakkor látványosan kevesebb a liciten kívüli megállapodások (Private Sales) száma, mindössze 1600 euró, ami a tavalyi 40 300 euróban kötött adásvételek 40%-át teszi csak ki. Természetesen ezek tájékoztató jellegű adatok, az elmúlt 25 év távlatában ez az eladási arányok tekintetében a nyolcadik, míg az eladási összértéket figyelembe véve a hatodik legeredményesebb árverés volt.

A Viola/Olivia Istálló az elmúlt években is figyelemmel kísérte az Arqana telivér kínálatát és több remek francia importot is behoztak tőlük: Oligarcha (2022 februárjában került hozzájuk 6500 euróért), Itonda (2022 decemberében 1500 euró ellenében cserélt gazdát), valamint Annava (akit a tavalyi vegyes árverésen szereztek meg 2000 eurós összegért, azok után, hogy yearlingként még 85 000 euróért csapott le rá Amanda Skiffington). Fodor Ákos és Varga Áron ezúttal sem hagyta el a bevált, járt utat, a héten újabb három ígéretes francia tenyésztésű telivért hoztak haza Kreka István tréningjébe.

Lot 26 – Virginia Plain

Az immár hároméves, Le Havre – Super Eria ivadék védőáras volt és nem kapott megfelelő licitet, így végül külön a tulajdonossal egyeztek meg és vásárolták meg potom 1000 euróért. A Xavier Thomas-Demeaulte idomításában álló kanca bár még sosem futott, mégis kalandos utat járt be eddig. 2021 decemberében 36 000 euróért került kalapács alán Federico Barberininek, majd egy évvel később a Tattersalls yearling árverésén David Menuisier 62 ezer guineast sem sajnált érte. Most végül jutányos áron szerezte meg Fodor Ákos, a pedigréjét nézve pedig nem csinált vele rossz üzletet.

Apja, a korábbi Prix de Jockey Club-nyerő Le Havre, akiért Gerard Augustin-Normand mélyen a zsebébe nyúlt és 100 ezer eurót csengetett ki. Jean-Claude Rouget tréningjében már kétévesen komoly potenciált mutatott, de háromévesen a Derby győzelem után súlyos sérülése miatt, korán visszavonultatták. Később az alsó-normandiai Notre-Dame-de-Coursonban lévő Haras De La Cauviniere ménesben fedezett, két évvel ezelőtti haláláig.

Anyja a Damien de Watrigant idomításában futó Super Eria, aki sprinterként Deauvilleban, Longchampban és Maisons-Laffitteben is nyerni tudott.

Anyai nagyapja az amerikai tenyésztésű Hold That Tiger, aki leginkább arról ismert, hogy 2002-ben megnyerte a Prix Jean-Luc Lagardère-t és a Cartier Racing Awards-on megválasztották Európa legjobb kétévesének. Egyébként az USA-ban kétszeres apamén champion Storm Cat utódja, aki csikóként került a Keenland novemberi árverésére, ahol 1100 000 dollárért adták ez az ír Michael Tabor nevében eljáró Dermot “Demi” O’Byrne ügynöknek. Utólag mondhatjuk, megérte ekkora összeget kockáztatni érte.

Apai nagyapja az 1991-es Év Európai Lovának is életet adó anyakancától, Danseur Fabuleux-től származó, Noverre, aki élete során az egész földet bejárta. Kétévesen még David Loder idomította, majd két angliai Group II-es győzelem után az Egyesült Államokba küldték. Háromévesen eladták Saeed bin Suroornak, így a Golodphin istálló színiben nyerte a Sussex Stakes-t és lett második a Dubaiban rendezett UAE 2000 Guineas-ban, valamint a St. James’s Palace és Queen Elizabeth II Stakes-ben. Négyévesen tovább gyarapította sikerlistáját Group versenyekkel, majd 2003-as visszavonulását követően a Kildagan ménesben kezdte apamén karrierjét. Öt évvel később eladták Indiába a Delhi melletti Sohna Stud Farmra, ahol aztán 2012-ben el is pusztult. Vele kapcsolatban nem szabad megfeledkezni anyai nagyapjáról sem, az első kanadai tenyésztésű versenylóként Kentucky Derbyt nyerő klasszisról, Northern Dancer-ről sem.

Érdekesség, hogy a közelmúltban Virginia Plain két anyai testvére is többször kalapács került, Mona Lisa Klaxon ráadásul elsőre el sem kelt. 9000 eurót kértek volna érte a tavaly februári árverésen, végül decemberben 1500 euróért adtak rajta túl, azóta Zied Romdhane istállójában él. Brasilian Princess-ért 62000 eurót tett le az asztalra a Midland Equine Ltd 2021 augusztusában, de egy év múlva a Tattersalls árverésén 150 000 guineas-ért meg is vált tőle, így, azóta Peter & Ross Doyle tulajdonában van. Ugyan egyelőre még nyeretlen, de stabilan ott szerepel a frontban.

Legutóbb egyébként Capo La Gala személyében találkozhattunk Le Havre utóddal a Kincsem Parkba, aki két éve került Magyarországra, tavaly viszont mindössze kétszer láthattuk.

Lot 167 – Mr. Owen – Roussane

Szintén 1000 euróért vásárolt Fodor Ákos egy még névtelen, Mr. Owen – Roussane származású yearlinget a Haras du Petit Tellier ménestől. A Patrick Chédeville által bemutatott kanca vérvonalához képest nem kapott sok licitet, így jutányos áron került magyar tulajdonba.

Az apja, Mr. Owen talán nem hangzik olyan ismerősen, kétségtelen, hogy nem futott be akkora nagyívű karriert. A 2015 és 2018 közötti aktív éveiben annál a David Simcock-nál készült, aki Fitri Hay-ék lovaival is dolgozik, többek között a tavalyi Kincsem Díjban Gönczi Rebekával harmadik helyet elérő Tides of War trénere is. Mr. Owen több kiemelt Listed versenyt is behúzott, így például a Prix Luthier (2017), a Prix Lyphard (2016), vagy a Prix de Tourgeville (2015). Nagyapja már egy élő legenda, az írek sokszoros apamén championja, az Ír Nemzeti Ménesbirtok féltve őrzött lakója, Invincible Spirit. Az egykori klasszis sprinter, Green Desert leszármazottja is a rövid távokat kedvelte versenykarrierje során, címei között szerepel többek között a Duke of York Stakes és a Haydock Sprint Cup. Igazán nagyot azonban tenyésztésben alkotott, minden szezonban a legjobb húsz között van számon tartva Nagy-Britanniában a pénzdíjak alapján, 2014-ben második volt a championátusban. 2019-ben fia, I Am Invincible lett a legdrágább mén Ausztráliában, 247 500 ausztrál dolláros értékkel. Eddig 45 Group nyerőt nemzett, köztük 11 a legmagasabb szinten ért a csúcsra.

Az anyja Roussane, mindössze egy szezonon át versenyzett háromévesen, a hosszútávon elért helyezések mellett nyeretlenül fejezte be pályafutását. Érdekes azonban az apja, a Frankie Dettorival Saeed bin Suroornak több Group versenyt is nyerő Iffraaj, aki tenyésztésben már több mint tíz Group I-es nyerőt nemzett, köztük a kétévesen veretlen Wootton Bassett és a tavalyi Criterion nyerő Audience személyében. Roussane nagyapja pedig Khalid Abdullah egykori kiválósága, az 1992-ben Európa legjobb kétévesének megválasztott Zafonic. A Kentuckyban tenyésztett és Andre Fabre által idomított mén nevéhez fűződik többek között a 2000 Guineas megnyerése és egy 45 éves pályarekord megdöntése.

Az tehát látszik, hogy a felmenői között több igen jól hangzó klasszis is felfedezhető és a tenyésztés örök szabálya is érvényesülhet: nevezetesen, hogy az anya adja a távbírást, az apa pedig a sebességet.

A közelmúltban egyébként két anyai féltestvére került kalapács alá, az ausztrál Scissor Kick ivadékú yearlingért két éve 8000 eurót fizetett a Stamina Turf, S.L., míg a The Grey Gatsby-től származó csikóért 12 000 eurót pengetett ki Henri-Alex Pantal októberben.

Lot 149 – Mr. Owen – Alloway

Fodor Ákos állandó társa, Varga Áron megduplázta a tétet, lényegében minden értelemben. 2000 eurót adott a Haras du Petit Tellier ménesnek az előbbi yearling féltestvérért, akit úgyszintén Patrick Chédeville bocsájtott aukcióra.

Mivel az apai ág megegyezik, az anyakancát érdemes górcső alá venni.  Alloway mindössze hatszor futott középtávon André Fabre idomításában, legnagyobb sikere 2006 májusában a Group III-as Prix Cleomene aranyérme. A hároméves kancák szintfelmérőjének tartott Prix de Diane Hermès-ben már lemaradt, nyáron pedig visszavonult. Anyai nagyapja azonban sokkal érdekesebb, Rahy-t ugyanis két millió dollárért vásárolta meg anno Maktoum bin Rashid Al Maktoum sejk. Két-és háromévesen Angliában, majd az Egyesült Államokban versenyzett, de végül klasszikus nagy siker nélkül vonult vissza. Ménesbe állítva viszont meghozta a befektetést, a Kentucky állambeli Midwayben található Three Chimneys Farmon olyan utódokat köszönhetünk neki, mint a 2001-ben Euróba legjobb lovának is megválasztott Breeders’ Cup Turf nyerő és az USA-ban bajnokká avanzsáló Fantastic Light; a tizenegy Group I-es versenyben diadalmaskodó és az amerikai kancák között bevételi rekordot felállító, majd a U.S. Racing Hall of Fame-be is beválasztott Serena’s Song; a 2006-os Breeders’ Cup Juvenile Fillies és U.S. 2-Year-Old Champion Fillie győztes Dreaming of Anna, vagy éppen a többszörös Group I nyerő Noverre (aki Fodor Ákos másik újdonsült kancájának felmenői közt is felfedezhető). Rahy tenyészkarrierje azért is lehetett ennyire kiemelkedő, mert világklasszis géneket örökít tovább. Apja IV. Aga Khan üdvöskéje, az egykori legjobb francia kétéves és Európa legjobb hároméves mérföldese, Blushing Groom. François Mathet tréningjében olyan Group I-es nagydíjakat hódított el, mint a Prix Morny és a Grand Critérium. Később a Kentucky állambeli Lexingtonban található Gainesway Farm ménesébe került, ahol Európa, Észak-Amerika, Ausztrália, Japán és Hong Kong legnagyobb pályáira nemzett 92 Stakes nyerőt. Kétszer volt apamén champion Nagy-Britanniában és Írországban. Anyja a kanadai lóversenyzés nagy büszkesége, Glorious Song.  A neves lovas, E. P. Taylor tenyésztette az Ontario állambeli Oshawa-ban, majd Frank Stronach helyi üzletember 36 000 dollárért vásárolta meg éves csikóként, és talán még ő maga sem sejtette, hogy mekkora kincset talál. Glorious Song elképesztő sikereket ért el, címet védett a Dominion Day Stakes-ben és megverte a kontinens legjobb ménjeit. 1980-ban egyszerre lett bajnok az USA-ban és hazájában, Kanadában, utóbbiban az Év Lovának is megválasztották. Tenyészkancaként is nagyot alkotott, ő hozta világra például a három fölrészen is topversenyt nyerő Singspiel-t, aki egymás után hódította el a Canadian International Stakes-t, a Japan Cup-ot, a Dubai World Cup-ot, a Coronation Cup-ot, és az International Stakes-et. Később bekerült a kanadai lóversenyzés legnagyobbjai előtt tisztelgő Canadian Horse Racing Hall of Fame-be is.

Azért ilyen pedigrével nem meglepő, hogy felkeltette Varga Áron érdeklődését, bár nagyon hosszú út áll még előtte.

Az új csikók immár a harmadik és negyedik Mr. Owen ivadékok lesznek Magyarországon, az eddig többnyire hendikepekben vitézkedő Soul of Phoenix és Mr Croissant után.

Kreka István szép feladat elé néz az új szerzeményekkel, amelyhez neki is és az istállónak is sok sikert kívánunk!

SHARE THIS