Idomári évértékelő – Szuna Szabolcs

A szenttamási lovak felkészítéséért Szuna Szabolcs felel, és ez bizony komoly terhet ró rá: mert nem pusztán egy szimpla lotot, hanem a magyar lóversenyzés és -tenyésztés egyik fellegvárát kell a múlthoz méltón, ám a jelenlegi szerényebb lehetőségek és adottságok tekintetbe vételével a tűzvonalban tartania.

– Relatív kis lottal rendelkezel. Hogy érzed, mennyire sikerült tavaly kihoznod az állományból a maximumot? Mely eredményeket emelnéd ki, illetve mi az, ami – ha van ilyen – csalódást okozott?

– Mindent összevetve elégedett vagyok. Nem állt ugyanis klasszis ló az istállóban, és a szezon elején még azt sem tudtuk, hogy lesz-e lovunk a Derbyben? Mindössze egy hónappal előtte derült ki, hogy Merci Star az Ostinato Díj megnyerésével mégis bent lesz a keretben. Ráadásul az elért 4. helyezés sem adott okot a szégyenkezésre. A csalódást pedig egyértelműen Capo La Gala jelentette.

– Szenttamás védi a becsületét és a hírnevét, hiszen mindig akad az idomítottjaid között olyan, aki a nagyversenyeket célba veheti. Idén is folytatódhat ez a szép széria? Mik a hírek Black Pepperről és Merci Starról?

– Black Pepper visszavonult a versenyzéstől, áprilisban elli első csikóját Écrivaintől. Ami pedig Merci Start illeti, kiváló egészségnek örvend. Szeretném, ha a nagyversenyekben is megállná a helyét. Remélhetőleg az idei évben is lesz egy-két meglepetés lovunk.

– Mennyire marad idén is együtt a jól kipróbált csapat? Lovas-fronton mi a helyzet? Van egy megbízható Kun Ferenc, de lesz-e esetleg egy folyamatosan nálad versenyző crack zsoké? 

– A munkaerőhiány minden esztendőben komoly problémát jelent – persze nemcsak a mi számunkra. Ennek ellenére most összeállt egy jó csapat, megvan a létszám. Fecó megbízható, tehetséges lovas. és idén már a komolyabb feladatokat is vele szeretnénk megoldani.

– Hogy áll a felkészülés? Két kiváló csikódról már hírt adhattunk… No és a többiek? Van-e az év elejére már megcélzott versenyed?

– Van két új import háromévesünk.  A Frankel apaságú Short Circuittel a rövidebb távú versenyeket szeretnénk célba venni, míg a Cracksman apaságú Nabilov esetében reménykedünk a távbírásban. Ezenkívül a szintén hároméves Miliő – aki nem mellékesen Merci Star öccse – szintén komoly kvalitásokat mutat. Szeretnénk bekerülni a Derbykbe!

-kömi-

SHARE THIS