/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai ügető hírek / 0 comments

Vicen István emlékére

Vicen István (1943 – 2012)

2012 januárjának első hetében hunyt el Vicen István, egykori amatőrhajtó. Egész pályafutását végigkísérte a „Stefi” becenév, mindenki így szólította. 1943. február 2-án született Budapesten. Az általános iskola befejezése után a gáz- és központi fűtés szerelő szakmát tanulta ki, melyet nyugdíjazásáig végzett. 1990-ben, 47 évesen kért amatőrhajtói engedélyt Csongor László idomárnál, majd még ebben az évben átkerült Hofgart József istállójába.
Első győzelmét 1990. július 29-én külföldön aratta a Kijev-Budapest amatőrtalálkozón, egy Miwaga nevű lóval. Az utazó csapatba az utolsó pillanatban került be, mert valaki lemondta a részvételt. 1990. november 8-án, szintén Ukrajnában, két versenyben is győzött egy versenynapon.
1990-ben hat ügetőt vásárolt Ukrajnából, akik közül Bajkál versenyzett először. Első magyarországi sikerét 1990. december 9-én, az akkori besorolás szerint elit osztályú, Csumak sulkyjában érte el Később pesterzsébeti tanyáján készítette lovait a versenyekre, akik a saját maga által épített istállókban álltak. Pályafutása során 26-szor nyert amatőrversenyben (ebből Ukrajnában 11-szer), míg a profik között 11-szer győzött. Tevékenységét, öccsével, a sikeres amatőrhajtó és későbbi kiváló idomár, Vicen Pállal együttműködve folytatta. Egyik legkedvesebb lova az általa importált Vamba, aki az első saját tenyésztésű lovát adta, Elefántot, az akkori apamén champion Witsend’s Speedy-től.

 

Elefánt mindvégig nagy becsben volt tartva és a ló ezt tizenegy győzelemmel hálálta meg. A Kincsem parki új ügetőpálya megépítésekor, a kivitelező cég kérésére naponta vele tesztelte a versenypálya futófelületét. Itt kell még megemlítenünk, a szintén saját tenyésztésű Vincennes-t (Célzat-Apella), aki egy jó hendikep ló volt, és kilencéves koráig versenyzett, mely idő alatt, több mint tíz versenyt nyert.
Amatőrként az ügetősport és a lóversenyzés elkötelezett híve volt. A lovakkal kapcsolatos teendőit, lehetőségeihez mérten példaadó szeretettel és hozzáértéssel végezte.

 

SHARE THIS