/ by /   E-Turf Magazin, Érdekességek, Hazai ügető hírek / 0 comments

Paulovitz János és Paluvicz János II. – valamint a névadó lovaik

A szombati napon a két kitűnő hajtóra és idomárra, apára és fiára emlékezünk, valamint a legjobb lovaikról neveztük el a futamokat.

Paulovitz János (1914. április 9. – 1994. május 14.)

A lószeretet családi hagyomány volt Paulovitzéknál, akik kisnemesek, ha úgy tetszik földbirtokosok voltak és Paulovitz János is ilyen arisztokrata volt, nem pedig csendőr, ahogyan egyes „jólértesültek” ezt hangoztatták. Nála a lószeretet abban is jelentkezett, hogy birtokán versenylovakat tenyésztett, majd azokat amatőrként is hajtotta 1939-től a Kerepesi úti pályán, amelynek felépítéséhez – ezt kevesen tudják – jelentős anyagiakkal is hozzájárult. A háború után kénytelen volt az egykori hobbyt főállással felváltani és idomárként kezdett el dolgozni. Mint ilyen, a mások által kezelhetetlennek tartott lovakat megvásárolta, talpra állította és eredményesen versenyeztette őket. Ebből az időből Hilda és Tamara III. neve bukkan fel, mint a legeredményesebb Paulovitz idomítás reprezentánsai.
1949-ben aztán őt is utolérte a „sors” mint osztályidegen ki lett tiltva arról a pályáról, aminek létrehozásában oroszlánrésze volt, de 1962-ben visszatérhetett, jóllehet az arisztokrata stigmát még sokáig hurcolta magával. Tehetség és a szorgalom azonban megbirkózott az emberi ostobasággal és Paulovitz János végre megmutathatta, hogy ért a lovakhoz. Operatőrrel Téli Nagydíjat, Tavaszi Hendikepet, Zuhataggal ugyancsak Tavaszi Hendikepet és Őszi Nagy Hendikepet nyert. Néma Leventével a Márciusi Nagydíjat, Lápvirággal az Őszi Kísérleti Versenyt abszolválta. Az idomításában álló Ipse, nyolc kiemelt versenyt nyert, de Rablány és Tizedes is meghatározó egyéniségei voltak a 60-as évek végének, a 70-es évek elejének. Nem egyszer vezényelte őket győzelemre klasszikus futamokban. Nála tanulta a szakma alapjait Eszes Mátyás, aki 1968-ban segédhajtó volt nála, majd a 70-es években Moravcsik Ernő is sok tapasztalatot szerzett nála.
1977-ben ment nyugállományba, miután átadta istállóját fiának és utódjának Paulovicz János II.-nek, aki nem csak az istállót, hanem a tudását és a tapasztalatát is örökölte. Ezt követően már csak előkelő idegenként ki-kisétált a pályára, hogy szemlélőként is élvezze ezt a csodálatos sportot. Nevét örökre beírta a magyar ügetőversenyzés aranykönyvébe.

Paulovicz János II. (1949.03.04. – 2018.04.20.)

Édesapja, Paulovitz János sikeres idomár és hajtó, nagybátyja a sokszoros, hajtó champion Ferge László. Mindkettőjüktől rengeteget tanult a szakmáról.
1963-ban vették fel a Lóverseny Vállalathoz és Ferge László istállójában kezdett dolgozni lóápolóként. 1969. április 1-én, hat év istállómunka után kapott segédhajtói engedélyt. Született hajtó tehetség volt, egy igazi sztár alkat. Első versenyét egyből megnyerte 1969. április 4-én, Násfa kocsijában. 1973-ban Vígjáték társaként már a 60. győzelmét számlálta, az 500. pedig Jánoshegy nevéhez fűződik 1985-ben. A 900. sikerét 1996-ban Vicomte szállította.
Első nagyverseny győzelmét 1974-ben a Baka Hendikepben aratta Tizedessel. A
Legnagyobb hajtói sikere a két Derby győzelme: Mount (1987) és Póz (1990)
Legsikeresebb hajtói éve 1992-ben volt, amikor 55-ször fordulhatott vissza győztesként.
Érdekesség, hogy magas hajtói összgyőzelme ellenére soha nem volt hajtó champion.
A minőségre adott és nem a mennyiségre. Többször nyilatkozta, hogy a hajtó championátust magas lólétszám nélkül nem lehet elérni. Háromszor volt a hajtóranglista második (1975, 1992, 1993) és kétszer a harmadik (1980, 1991) helyezettje.
A versenypályafutása utolsó két évére, 1978-ban került az idomításába az extraklasszis Api, akivel a Preis der Stadt Wien előfutamában is győzött, és még négy nagyversenyt nyert vele itthon, melyből hármat még ebben az évben: Munka Ünnepe Díj, Alkotmány Díj és Ménesek Díja, 1979-ben pedig a Budapest Édesipari Kupa abszolválásával zárta a nagyverseny győzelmeinek sorát. Legeredményesebb lova Sámson volt, aki nem sokkal a Derby után került az idomításába és kilenc kiemelt versenyben nem találtak legyőzőre, de a sorozatnyerő Wind Scot, és Api unokája, a többek között Derby-t nyert Póz is több kiemelt versenyben voltak hűséges partnerei. Meg kell még említenünk a svéd tenyésztésű Duchesse Daniela-t és az idősebb korában hozzá kerülő Rocco-t is, akikkel szintén remek eredményeket ért el.
A hajtó örökranglista 11. helyét foglalja el, három győzelem hiányzott az 1000. sikerhez. 46 kiemelt versenyben elért győzelmével pedig hatodik a ranglistán.
Utolsó győzelmét 2004. május 19-én érte el, Hélia kocsijában, még a Kerepesi úton.
A 2008. év végén befejezte a hajtói karrierjét, ezután még három évig versenyintézőségi tagként szolgálta a hazai lóversenyzést. Személyében a régi, nagy hajtógárda egyik utolsó bástyáját veszítettük el. A rá jellemző elegáns tartásával és sármjával, kitűnt a többi hajtó közül.

Egykori, ma névadó lovaik

Ipse fm. – Az 1960-as évek egyik legjobb ügetője volt. Kétévestől kilencéves koráig szinte állandóan programon szerepelt, klasszisa révén mindig esélyese volt a nagyversenyeknek. Kevés ló vizsgázott acélosságból és hűségből olyan kiválóan, mint Ipse. Szinte minden kiemeltet megnyert, összesen nyolc nagydíjat húzott be pályafutása alatt és többször volt helyezett, így a Ménesek Díjában háromszor is második volt. Paulovitz Jánossal két versenyt nyertek, a nála hivatásos hajtó Mezőfi Gyula háromszor győzött vele, de Gurbel Lipóttal is három versenyben haladtak át a célon nyerőként.
– 1961. Magyar Ügetőderby (Mezőfi), Szabadság Díj (Mezőfi), Hungária Díj (Mezőfi)
– 1964. Hungária Díj (Gurbel), Vörös Október Díj (Gurbel)
– 1965. Őszi Nagy Hendikep (Gurbel)
– 1966. Felszabadulás Emlékverseny (Paulovitz) Kabalát verte
– 1967. Vörös Október Díj (Paulovitz )

Lápvirág stpk. – Paulovitz János lova volt, öt kiemelt versenyben ért dobogóra:
– 1965. Nemzeti Díj III.
– 1965. Őszi Kísérleti Verseny II.
– 1966. Őszi Kísérleti Verseny I. (10 évig tartotta a verseny rekordját 1.22.9-ben)
– 1967. Téli Nagydíj III. és Moszkvai Díj III.

Tizedes stpm. – 1970-ben a Kétévesek Nagydíjában ugyan második volt, de utána el kellett telnie két évnek, hogy ismét döntőbe kerüljön kiemelt versenyben. Összesen öt nagyversenyben volt helyezett:
– 1970. Kétévesek Nagydíja II.
– 1972. Munka Ünnepe Díj II.
– 1975. Budapest Édesipari Kupa II.
– 1975. Alkotmány Díj III. (Api mögött)
– 1976. Moszkvai Díj III.
Kiemelt versenyekben elért győzelmeit Paulovicz János II.-vel aratta:
– 1974. Őszi Nagy Hendikep, Baka Hendikep
– 1975. Moszkvai Díj

Sámson stpm. – 1989-ben született, az Orosházi MGTSZ tenyésztette. Tonnyó mellett Orosháza büszkesége, 11 éves koráig versenyzett, mely idő alatt 12 kiemelt versenyben győzött és közel hat millió forintot keresett, ami az elmúlt században igen nagy teljesítmény volt. Hároméves korában, 1992-ben került Borbély Jánostól Paulovicz János II.-höz, a Köztársasági Díjat már vele nyerte.
Kiemelt versenyekben elért második helyezései: Kétévesek Nagydíja, Bródy János Emlékverseny, dr. Vecseklőy József Emlékverseny, Derby Kísérleti Verseny, Szent István Díj, Hungária Díj és a Ménesek Díja. Harmadik helyezései: Stollwerck-Budapest Kupa, Őszi Kísérleti Verseny és Lovaregyleti Díj.
Kiemelt versenyekben elért győzelmei:
– 1991. Bródy János Emlékverseny
– 1992. Tavaszi Díj, Nemzeti Díj, Köztársasági Díj, Ménesek Díja
– 1993. Nemzeti Díj, Négyévesek Nagydíja, dr. Vecseklőy József Emlékverseny, Pannónia Díj,
Szent István Díj, Őszi Kísérleti Verseny
– 1995. Májusi Nagydíj
Póz stpm. – 1987- ben, a somogysárdi ménesben látta meg a napvilágot. Apja Jágó, aki 13 kiemelt versenyt nyert, apai nagyapja a legendás Api, aki szinte minden nagyversenyben győzött, volt tehát honnan örökölni az acélosságát. Közös vonása az apai oldalnak, hogy mindhárman megnyerték a Magyar Ügetőderby-t. Több nagyverseny helyezettje, így a Négyévesek Nagydíjában, a Földművelésügyi Miniszter Díjában és a Ménesek Díjában is második.
Kiemelt versenyekben elért győzelmei:
– 1989. Kétévesek Nagydíja
– 1990. Moszkvai Díj, Magyar Ügetőderby, Hungária Díj
– 1991. Nemzeti Díj
Duchesse Daniela pk. – Svéd tenyésztés, már kétévesen, 1991-ben bemutatkozott Paulovicz János II.-nél, és első futására harmadik lett. Háromévesen, 1992-ben volt pályafutása csúcsán, amikor három kiemelt versenyt nyert, valamint második lett a Derbyben és a Hungária Díjban.
Kiemelt versenyben elért győzelmei: Kanca Díj (2100 m), Derby Kísérleti Verseny (2000 m), Szent István Díj (1600 m)

-FL-

SHARE THIS