/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai ügető hírek / 0 comments

Csodabogyó csodás győzelme

Ritka szép győzelmet ért el Csodabogyóval Kurucz Attila 2024. február 24-én, ahol négyes célfotó volt az első helyre. Érdekessége ennek a futamnak, hogy ez volt Kurucz Attila pályafutásának 15. győzelme. Ez az amatőröknél azért fontos győzelmi szám, mert ezután már a profi versenyekben is részt vehetnek, nem csak az amatőrfutamokban. Ráadásul a Szindikátus istálló lovának, Csodabogyónak ez volt élete első győzelme, amivel elvesztette nyeretlenségét.


Kurucz Attilát kérdeztem, hogy élte meg ezt a futamot.

Egyáltalán nem gondoltuk magunkat esélyesnek, Csodabogyó nagyon meglepett minket. Eddig mindig volt valami akadályozó tényező, de most minden szerencsésen alakult. Jól átfutott verseny volt és szívesen ment. A célegyenesben egészen addig vártam, amíg szabad utunk lett, majd elkezdtem engedni és pont a célra megelőzött mindenkit.

Mit szóltak a tulajdonosok?

Nagyon örült mindenki, főleg, hogy nagyszerű új 17,1-es egyéni rekordot ment a lovunk. Ez azért is kimagasló, mert sokáig kérdéses volt, hogy egyáltalán versenyló lehet-e belőle. Egy komoly operáción és hosszabb rehabilitáción esett át két éve. Több idomár lemondott róla, de szerencsére Varga Sándor állhatatos és kitartó munkája meghozta gyümölcsét. Amihez persze kellettek a kitartó tulajdonosok, a feleségem és jómagam elszántsága.

 

Miért kellett megműteni Csodabogyót?

Sajnos régi hóbortja volt, hogy kaparta és rúgta a boxajtót az első lábával. Emiatt többször lesántult, végül az üllői lóklinikán Professzor Dr. Bodó Gábor megműtötte. A mostani versenyre még ő is reagált: „Csodabogyó tényleg nem volt egy egyszerű eset, a röntgenjén is látszik, hogy nem csak egyszerűen le volt törve neki az ízületbe egy porccal fedett csontdarab, hanem ez még kifelé további elcsontosodásokat mutatott az ujjnyújtó ínban. Gratulálok a kitartáshoz és a mindenképp professzionálisan kivitelezett rehabilitációs időhöz, mert e nélkül biztos, hogy nem tudott volna elérni ilyen jó eredményt!”

 

Mennyire volt biztos, hogy az operáció után versenyló lehet?

A műtét előtt több állatorvos is azt mondta, hogy szerintük soha nem lehet belőle versenyló, de a műtét nélkül még hobby ló se nagyon, mert nem lehet terhelni és egész életében visszatérő fájdalmai lehetnek. Viszont a műtét annyira jól sikerült, hogy utána mindent elkövettünk a teljes értékű rehabilitációért. Nem volt könnyű dolgunk Csodabogyóval, mert extra érzékeny minden külső hatásra. Majdnem egy év elteltével kezdett versenyezni, de sokszor hibával futott. Szerencsére az idomár Varga Sándor nem adta fel a próbálkozásokat a felszereléssel és végül jöttek a sikerek.Nagy köszönet illeti a tulajdonosokat is, akik idáig kitartottak.

Hány fős a tulajdonosi kör és honnan ismered őket?

Immáron 12 éve, hogy megalakítottam az első nagy létszámú ügető szindikátust 28 fővel. 2012-ben Pipacsossal kezdődött, Csodabogyó anyjával. Akkoriban találtam ki egy istállótúrát a feleségemmel, amire hosszú évek alatt több ezer embert hoztam ki. Ezeken a túrákon új emberekkel ismertettük meg ezt a remek sportot, így sok embernek tudtuk mondani ezt a lehetőséget. A látogatóknak annyira megtetszettek a kulisszatitkok, hogy teljesen ismeretlenül csatlakoztak egy új közös ló vásárlásába. Sokkal szívesebben csatlakoznak egy olyan lófuttató szindikátushoz, amiben először csak kis kiadással beletanulnak a dolgok menetébe, mint ismeretlenül ugorjanak bele egy nagy kiadást jelentő egyéni lófuttatásba.Több olyan ember is van, aki nálam kezdte és aztán önállóan vett saját lovat és versenyzett is. Pipacsos 2016-ban visszavonult és a tenyésztést 20 fővel folytattuk Rádiházán. Az volt a célunk, hogy legyen egy csikónk, ami a Derby-benindul majd. Két lovat is megfinanszíroztunk, mert nagy szerencse kell, hogy egészségesen felnőjön egy ló és versenyezni tudjon, de még nagyobb, hogy olyan jó legyen, hogy a Derby-ben induljon. Ez végül Diófással (Csodabogyó testvérével) sikerült, így teljesült a célkitűzése a tulajdonosoknak. Más tenyésztők több anyakancával és csikóval sem feltétlenül jutnak el a Derby indulásig. Mi arra nagyon büszkék vagyunk, hogy Diófással ez sikerült.

Ezzel teljesült minden vágyatok, vagy van további cél?

Célok mindig vannak, egészségesek maradjanak a lovak és fejlődjenek. Az, hogy egyetlen anyakancával fogtunk bele a tenyésztésbe és mind a két csikójából versenyló lett, az hatalmas öröm számunka. Az pedig, hogy ilyen előzmények után Csodabogyó győzni tudott, az felülmúl mindent.Csodabogyó meghozta a csodát nekem, ezzel a dupla jubileumi győzelemmel. Nekem ez volt az évek óta várt 15. győzelmem, neki pedig az évek óta várt első. További célnak persze mondhatnám, hogy most jöhetne a házibefutó.

A mai napon egy futamban indul a Szindikátus istálló mindkét lova, összejöhet a házibefutó?

Csodabogyó most nagy formában van, ha megint jól jön ki a lépés, akármi lehet. Múlt héten nem tetszett a fordulóstart Diófásnak, de az idomárjával autóstartra általában jól szokott menni.

Mióta versenyzel, mely sikereidet emelnéd ki a 15. győzelemig?

2005-ben kezdtem versenyezni amatőrhajtóként, amikor megvettem az első lovam, Ingyenélőt. Vele hamar sikerültnégyszer nyernem. Ezt követő évben kijutottam Ausztriábaegy futamba, ahol ottani lóval tudtam győzni. Külföldi hajtótalálkozókon sokszor voltam én a legeredményesebb magyar hajtó, 2. voltam Svédországban és Máltán is. Viszont a mostani Csodabogyó győzelem volt a legszebb.

Gratulálok és további sok szép sikert kívánok!

SHARE THIS