Új csikók Dióspusztán

Mindenki javában készül a Galopp Kapunyitóra, így természetesen az utóbbi évek egyeduralkodó tenyésztő championja, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok dióspusztai angol telivér ménese is. Persze a címvédés mellett elsődleges a jövő generációja, ennek jegyében szerezték meg a kiváló származással (Lope De Vega – Sapphire Pendant) rendelkező, Franciaországban Group versenyekben eredményes Écrivain-t. A 2023-as fedeztetési idényben nagy hangsúlyt fektettek az új ménre, első utódai pedig már világra is jöttek.

Dióspusztán idén már 18 csikó született (saját és bértartott), az első kettő még február 1-jén, Écrivain-től. Nagyjából még egyszer ennyi (18-20) új csikó születését várják, de mivel Cirfandli Keszthelyen fedezett, ezért tőle nem lesz most utód Bábolnán. Szerencsére, gond nélkül zajlottak az ellések, szépek és erősek az új reménységek.

Íme közülük néhány:

Écrivain – Falconidae

Az anyja, Falconidae Angliában kezdte pályafutását, többek között chelmsfordi hendikepekben ért el dobogós helyezéseket, majd 2020 őszén mutatkozott be hazánkban. Kétszer láthattuk futni Radics-Berghoffer Szandra idomításában, negyedik lett a Novemberi Díjban.

Écrivain – Go On Go On Go On

Ismerős lehet az anyakanca a magyar galopp rajongóknak, hiszen tavaly mutatkozott be az első fia itthon, Governor. Molnár Orsolya tréningjében harmadik lett a kétévesek egyik legfontosabb megmérettetésén, a Szent László Díjban és negyedikként ért célba a Kerekes Gábor Emlékverseny – Magyar Kétévesek Nagydíjában.

Écrivain – Temple Mount

Immár a negyedik csikó lehet ettől a kancától, aki talán majd a Kincsem Parkban pályára léphet, összeségében a harmadik bábolnai tenyésztés. 2016-ban még Hegedűs Zsolt saját tenyésztéseként, Franciaországból érkezett Trent, akit kétszer láthatott az itthoni közönség, ezüstérmet szerzett a Kerekes Gábor Emlékverseny – Magyar Kétévesek Nagydíjában. Bábolnáról származik a legtöbbet futott (26 verseny) féltestvére, Tempó, aki öt évesen veszítette el nyeretlenségét ősszel. Valamint, Paizs Gábor idomításában mutatkozott be októberben Timimoun, a haloványabb kezdés után azonban idén már, háromévesen többet mutathat magából.

Mokarris – Sougy

A francia származású kanca az utóbbi években remek telivéreknek adott életet itthon, ilyen például 2015-ben a később Repülő Hendikepet nyerő Sorbonne, és az igazi klasszissá érő Shy Boy. A pej mén Zaláné Nyulasi Fruzsina tréningjében, 2021-ben ért fel a csúcsra a 99. Magyar Derby és a Kisbér Díj megnyerésével, egy évvel később pedig a Kincsem Díjban szerzett harmadik helyezése alkalmával láthattuk utoljára. Azóta a Shy Racing istállóhoz került és Vámos Mercédesz dolgozik vele, csak úgy mint a 2021-ben született és tavaly év végén bemutatkozó Surprise from God. 2020-ban született a későn kezdő és borzasztó szerencsétlenül járó Sógornő, aki debütáló versenyén sajnos rögtön megsérült, így derékba tört karrierje.

Piegon Catcher – Snow Angel

Tavaly láthattuk anyai testvérét, Maronka Gábor idomításából Sirmionarris-t . Ugyan nyeretlen maradt, de két értékes helyezéssel gazdagodott a nyáron.

Az új csikók tökéletes körülmények között ropogtatják a zabot, aztán ha megerősödnek, később majd árgus szemekkel figyelhetjük az első lépéseiket a munkában.

A négy fedezőmén (Cirfandli, Écrivain, Mokarris, Piegon Catcher) pedig továbbra is várja fedezésre a kancákat, növelve a hazai tenyésztésű telivérek létszámát és minőségét.

SHARE THIS