100 éve így indult

Visszalapoztam a régi újságokban, keresve, milyen eredményt is hozott, illetve mit is írtak anno a galopp nyitónapról, mely éppen úgy, akárcsak napjainkban, a Megnyitó Versennyel indult, a főverseny pedig a Pestmegyei Hendikep volt. Végül a Pesti Hírlap 1924. április 3-i számában találtam rá a részletekre. A versenyeket Alagon tartották. De nézzük is, mit írt a lap korabeli krónikása a nyitányról:

„Az alagi megnyitó meeting első napja szerdán, szakadó esőben, kis közönség jelenlétében folyt le. A feneketlen talaj azonban nem befolyásolta az eredményt, a futamok a formához híven végződtek. A főversenyben, a Pestmegyei Handicapben, Mélik Andor Fonókája favorizálásának megfelelően, igen könnyen győzte le hat ellenfelét. Corona, melyet másodsorban fogadtak, Turán és Rózsafa mögött csak negyedik lett, de ebben a helyezetlenségben teljesen ártatlan, mert lovasa, Pretzner a harmadik helyet véle már nem ambícionálta. A Pesti Hírlap jelöltjei – a Nyeretlenek versenye kivételével melyben a szépséges Gombos Stella Lajos nevű háromévese játszva győzött -, sorra elsőnek haladtak el a cél előtt.”

Ezen a napon a Megnyitó Versenyt 1200 méterre futották, és Nebich Horváth nevű lovasával „igen könnyen 8 hosszal nyerve” ért haza Quodlibet (Schejbal) előtt, míg a harmadik Faluszépe (Vincenzo) lett. A nyerő ideje 1,46 ¼.

A Pestmegyeit is 1200 méterre írták ki, és a nyerő Fonóka Schejbal Józseffel 2 hossz előnnyel ért haza. Sajnos időt nem mértek, vagy nem került az a lapba. Amúgy a 6 futamos versenynapon Schejbal 5-ször startolt, 4 győztest lovagolt, illetve egyszer 2. helyen végzett.

Az időjárás most, 100 esztendővel később reméljük sokkal jobb lesz, és az is biztos, hogy több futamunk lesz, több lóval! Gördüljön fel tehát a függöny! Jöjjenek a ma főszereplői!

-Kömi-

SHARE THIS