Kivel fedeztessünk az angol telivér fajtában?

Az angol telivér fajtában elismert hazai tenyésztő szervezet, a Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesülete hivatalos oldalán idén is közzétette az engedéllyel rendelkező fedezőmének listáját. A friss ménlista mellett a tenyésztők és a fajta iránt érdeklődők széleskörű tájékoztatást kaphatnak az egyesület tenyésztési célkitűzéseiről, az angol telivér fajtában a fő tenyésztési célokról, a tenyésztési szabályzatról, a tenyésztési programról, a tenyésztés rendjéről, a fedezőmének használatának rendjéről és a fajtában újbeosztásra kerülő mének részére meghirdetett nyilvános tenyész szemléről is.
A 2024-es lista alapján 19 mén neve és elérhetősége szerepel a fedezőmének listáján. A tenyészegyesület jóvoltából a lehetőségek és a mének színvonala idén is igen vegyes, színes, így jó eséllyel minden tenyésztő megtalálhatja a kancájának a leginkább megfelelő mént.
A legnagyobb tenyészhely, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok dióspusztai angol telivér ménese négy mént kínál erre a szezonra. A komoly választék mellett az egyesületi tagok idén is komoly kedvezményekkel számolhatnak. Az amerikai tenyésztésű Mokarris (More Than Ready) csikóit folyamatosan fogjuk látni futni a Kincsem Parkban, míg Overdose fia, Cirfandli az idén Keszthelyről visszakerült a ménesbe. Utóbbi tenyészhely, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusa feltörekvő és ambiciózus új tenyészhely. Idén a francia tenyésztésű fiatal, ám szerény hazai versenyeredménnyel rendelkező mén, Picibello fog náluk fedezni.
Szintén dióspusztán áll Hegedűs család két ménje, a már Magyar Derbyt adó Pigeon Catcher és a 2022 telén érkezett francia mén, Ecrivain (Lope de Vega). Előbbi már bizonyított a hazai kancákkal, míg utóbbi klasszis versenyteljesítménye és származása révén komoly lehetőség a kancatartók számára. Dióspuszta idén és a jövőben is első számú opció lehet minden hazai tenyésztő és futtató számára.
Az idei lista érdekessége, hogy két Black Sam Bellamy ivadék is megtalálható, a Magyar Derby nyerő Sunny Sam és Kardiv. Mind BSB, mind pedig fiai extra hosszútávú lovak és megfelelő kancáktól a csikóiktól is a keménységet és a távbírást lehet remélni. Előbbi mén Isaszegen, utóbbi Nagykőrösön várja a kancákat.
A már sokszor bizonyított német tenyésztésű Prometheus Mórichidán található, csikói nagyon mutatósak, jók és kemények, hosszú évekig lehet rájuk számítani. Farádon idén szlovák színekben Kincsem Díjat nyert Oriental Sky (Tiger Hill) fogadja a gyengébbik nem képviselőit. Az elmúlt két évtized tenyésztői munkája bizonyítja, hogy kis számú kancaállományból is komoly eredményeket tudnak elérni.
A listáról érdemes még kiemelni a nagyszerű Akabát, aki Berettyóújfalun áll és a tradicionális szenttamási ménes ménjét, Barabau-t. Eperjes települést is érdemes megjegyezni, mert a Dombóvári család portáján a sportlótenyésztés mellett komoly telivér és ügető tenyésztés is zajlik.
A ménekről bővebb információt az egyesület oldalán lehet találni.  https://angolteliver.com/tenyesztes/fedezomenek

-ka-

SHARE THIS